Μήνυμα δυσφορίας της Εκκλησίας στους επισήμους για την Κυριακή της Ορθοδοξίας

6 Μαρτίου 2024

Μήνυμα δυσφορίας της Εκκλησίας στους επισήμους για την Κυριακή της Ορθοδοξίας, λόγω του γάμου των ομοφύλων

Ο λιτός εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας είναι ένας τρόπος να εκφράσει η Εκκλησία τη δυσαρέσκειά της, επειδή δεν εισακούστηκε και υπερψηφίστηκε ο νόμος σχετικά με το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα μήνυμα δυσφορίας, αν και δεν αναφέρεται κάτι τέτοιο ξεκάθαρα στο ανακοινωθέν, αναφέρουν εκκλησιαστικοί κύκλοι.

Την αλλαγή του τόπου εορτασμού της Κυριακής της Ορθοδοξίας αποφάσισε  η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, αντιδρώντας σιωπηρά στην υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

dis

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος δεν αναφέρεται ρητά στα αίτια της απόφασης, ωστόσο ανακοίνωσε ότι ο εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας για πρώτη φορά δεν θα γίνει στη Μητρόπολη της Αθήνας, κάτι που συμβαίνει παραδοσιακά, αλλά στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη. Ουσιαστικά, με την απόφαση, η Ιεραρχία βάζει «μπλόκο» στην πολιτική ηγεσία, καθώς η λειτουργία στη Μονή Πετράκη δεν υπόκειται σε πρωτόκολλο, ενώ η ΔΙΣ δεν θα στείλει προσκλήσεις στην πολιτειακή και πολιτική ηγεσία. Μάλιστα, κατά τα ειωθότα, το Σύμβολο της Πίστεως (το “Πιστεύω”) διάβαζε ο/η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ φέτος αυτό θα γίνει από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, η Ιεραρχία αποφάσισε ότι και το γεύμα θα διοργανωθεί στη Μονή Πετράκη, ενώ τα προηγούμενα χρόνια ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και οι Συνοδικοί Ιεράρχες συνέτρωγαν με τον/την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έχοντας απευθύνει και τη σχετική πρόσκληση, πράγμα που δεν θα γίνει φέτος.

Πάντως, όπως έγινε γνωστό από την προεδρία της Δημοκρατίας, «η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου απέστειλε χθες, 4 Μαρτίου, προσκλήσεις προς τον Πρόεδρο της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, και τα Μέλη της Συνόδου, για το καθιερωμένο γεύμα που παραθέτει προς τιμήν τους στο Προεδρικό Μέγαρο, με την ευκαιρία της Εορτής της Ορθοδοξίας. Ο Πρόεδρος και τα Μέλη της Δ.Ι.Σ. είναι πάντα ευπρόσδεκτοι στο Προεδρικό Μέγαρο, παράλληλα όμως είναι σεβαστή και η απόφασή τους ως προς το αν θα αποδεχθούν την πρόσκληση».

Από την κυβέρνηση, πάντως, δεν υπάρχει κανένα σχόλιο σχετικά με το πού θα εορταστεί από την εκκλησία η Κυριακή της Ορθοδοξίας.

«Η Δ.Ι.Σ. αποφάσισε ότι ο εφετινός εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας, κατά την Α’ Κυριακή των Νηστειών, 24η Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, ιερουργούντων των Σεβασμιωτάτων Συνοδικών Μητροπολιτών Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσοστόμου, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεοκλήτου και Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος. Τον πανηγυρικό της ημέρας, ως έχει ήδη ορισθεί, θα εκφωνήσει ο Σεβασμιώτατος Συνοδικός Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός», αναφέρει η ανακοίνωση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου:

Συνήλθε σήμερα, Τρίτη 5 Μαρτίου 2024, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 167ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Η Δ.Ι.Σ. αποφάσισε ότι ο εφετινός εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας, κατά την Α’ Κυριακή των Νηστειών, 24η Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, ιερουργούντων των Σεβασμιωτάτων Συνοδικών Μητροπολιτών Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσοστόμου, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεοκλήτου και Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος. Τον πανηγυρικό της ημέρας, ως έχει ήδη ορισθεί, θα εκφωνήσει ο Σεβασμιώτατος Συνοδικός Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]