Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα – Θέμα χρόνου η κατάθεση της διάταξης

5 Μαρτίου 2024

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα, θέμα χρόνου η κατάθεση της διάταξης

Εντός των ημερών κατατίθεται στη Βουλή, η διάταξη για τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα, η οποία θα δώσει τη δυνατότητα σε κατόχους οχημάτων που τα έχουν θέσει σε ακινησία, να πάρουν πίσω τις πινακίδες καταβάλλοντας τέλη ανάλογα με το χρονικό διάστημα επανεκκίνησης.

Το μέτρο το οποίο αναμένεται να ενεργοποιηθεί στις αρχές Απριλίου θα προβλέπει ότι το ύψος των τελών υπολογίζεται αναλογικά με βάση τους μήνες κυκλοφορίας. Έτσι αν κάποιος επανακυκλοφορήσει το αυτοκίνητό του για ένα μήνα θα πληρώσει το 1/12 των τελών κυκλοφορίας, για δύο μήνες τα 2/12, για 3 μήνες τα 3/12 για 4 μήνες τα 4/12 και ούτω καθεξής.

Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα από 3.4.2023

Ειδικότερα:

  • Το διάστημα που μπορεί κάποιος να πάρει πίσω τις πινακίδες, δε μπορεί να είναι μικρότερο από ένα μήνα. Ενώ, το ύψος των τελών υπολογίζεται αναλογικά με βάση τους μήνες κυκλοφορίας. Έτσι αν κάποιος επανακυκλοφορήσει  το αυτοκίνητό του για ένα μήνα θα πληρώσει το 1/12 των τελών κυκλοφορίας, για δύο μήνες τα 2/12, για 3 μήνες τα 3/12 για 4 μήνες τα 4/12 και ούτω καθεξής.

Για παράδειγμα αν ιδιοκτήτης αυτοκινήτου 2.000 κυβικών εκατοστών με τέλη κυκλοφορίας ύψους 615 ευρώ προχωρήσει σε άρση ακινησίας για 4 μήνες θα πληρώσει 205 ευρώ ενώ αν επανακυκλοφορήσει το αυτοκίνητο για 7 μήνες θα καταβάλλει 358,75 ευρώ.

Άλλος ιδιοκτήτης αυτοκινήτου με ετήσια τέλη κυκλοφορίας ύψους 300 ευρώ που επιθυμεί να άρει την ακινησία του οχήματος του για διάστημα τεσσάρων μηνών θα πληρώσει τέλη που αντιστοιχούν σε 4/12 δηλαδή 100 ευρώ.

  • Διάστημα άρσης ακινησίας μικρότερο του μήνα (π.χ. 20 ημέρες) λογίζεται ως ολόκληρος μήνας και καταβάλλεται για αυτό ποσό ίσο με 1/12 των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.
  • Για άρση ακινησίας από τις 20 Απριλίου έως τις 31 Ιουλίου, το διάστημα υπολογίζεται ως 4 μήνες. Έτσι για αυτοκίνητο με ετήσια τέλη κυκλοφορίας 265 ευρώ, ο ιδιοκτήτης του πρέπει να καταβάλει το ποσό των 88,3 ευρώ (265:12X4).
  • Για άρση ακινησίας από τις 15 Ιουνίου έως τις 5 Σεπτεμβρίου, το διάστημα υπολογίζεται ως 3 μήνες. Έτσι για αυτοκίνητο με ετήσια τέλη κυκλοφορίας 400 ευρώ, ο ιδιοκτήτης του πρέπει να καταβάλει το ποσό των 100 ευρώ (400:12Χ3).

Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση που ένας οδηγός πληρώσει για δύο μήνες τέλη κυκλοφορίας μπορεί να επιλέξει οποιοδήποτε χρονικό διάστημα επιθυμεί, για την άρση ακινησίας, ωστόσο τμήμα μηνός, ακόμα και μία μέρα, λογίζεται ως ολόκληρος μήνας.

Το δικαίωμα άρσης ακινησίας χορηγείται μόνο μία φορά εντός του έτους ενώ όταν λήξει το διάστημα κίνησης για το οποίο έχουν καταβληθεί αναλογικά τέλη κυκλοφορίας το όχημα θα πρέπει να τεθεί άμεσα σε ψηφιακή ακινησία αλλιώς θα κληθεί να πληρώσει τσουχτερά πρόστιμα. Έτσι αν κάτοχος αυτοκινήτου με ετήσια τέλη κυκλοφορίας 720 ευρώ καταβάλει 60 ευρώ για να χρησιμοποιήσει το αυτοκίνητό του τον Μάιο θα πρέπει στις 31 Μαΐου στην πλατφόρμα MyCAR της ΑΑΔΕ να θέσει εκ νέου το αυτοκίνητό του σε ακινησία δηλώνοντας και το σημείο στο οποίο έχει παρκάρει το όχημα. Αν δεν το πράξει από την 1η Ιουνίου τρέχει ο χρόνος για τη βεβαίωση του προστίμου που ανέρχεται σε 1.320 ευρώ (720Χ2 μείον 120 ευρώ).

Τέλη κυκλοφορίας 2024: Τελειώνει ο χρόνος – Μέχρι πότε μπορείτε να κάνετε  την πληρωμή σας!

Οι ιδιοκτήτες οχημάτων που θέλουν να κάνουν ψηφιακή άρση της ακινησίας θα πρέπει με τους κωδικούς TAXIS θα να εισέλθουν στην πλατφόρμα MyCAR της ΑΑΔΕ, να επιλέξουν το όχημα που είναι σε ψηφιακή ακινησία και να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους. Όσοι έχουν καταθέσει τις πινακίδες του οχήματός τους στην εφορία θα πρέπει να απευθυνθούν στη αρμόδια Δ.Ο.Υ. προκειμένου να υποβάλλουν το αίτημα άρσης και να παραλάβουν τις πινακίδες τους καθώς ψηφιακή άρση της ακινησίας γίνεται μόνο όταν το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία.

Στο μεταξύ στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται σχέδιο για επιβολή από το 2025 κλιμακωτού προστίμου ανάλογα με τον χρόνο καθυστέρησης πληρωμής των τελών δηλαδή όσο νωρίτερα μετά την λήξη της προθεσμίας εξοφληθούν τα τέλη κυκλοφορίας τόσο μικρότερο θα είναι το πρόστιμο. Σημειώνεται ότι βάση το σημερινό καθεστώς το πρόστιμο ανέρχεται στο διπλάσιο της αξίας των ετήσιων τελών ακόμα και εάν η πληρωμή τους καθυστερήσει κατά μια ημέρα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]