Πένθιμα 57 φορές θα χτυπήσουν οι καμπάνες σε όλη τη χώρα

27 Φεβρουαρίου 2024

Πένθιμα 57 φορές θα χτυπήσουν οι καμπάνες σε όλη τη χώρα, στη μνήμη των 57 ανθρώπων που χάθηκαν στα Τέμπη

Αύριο, Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, συμπληρώνεται ένας χρόνος από το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών που κόστισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους. Η Εκκλησία της Ελλάδος, θέλοντας να τιμήσει την μνήμη των 57 νεκρών θα χτυπήσει αύριο πένθιμα τις καμπάνες 57 φορές, μία φορά για κάθε ένα θύμα που έχασε τη ζωή του στο τρένο της Hellenic Train. 

Με εγκύκλιο που έστειλε τις προηγούμενες ημέρες η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος προς όλους τους ναούς της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και προς όλες τις Μητροπόλεις, καλούνται οι όλοι οι ναοί να προβούν σε 57 πένθιμες κωδωνοκρουσίες, ως ένδειξη τιμής και σεβασμού στη μνήμη των θυμάτων του δυστυχήματος.

Τέμπη: Οι καμπάνες θα χτυπήσουν πένθιμα 57 φορές στις 28 Φεβρουαρίου -  Evripos 90FM
Τέμπη

Ράγισαν καρδιές οι φοιτητές στο μνημόσυνο

Το ετήσιο μνημόσυνο για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών τέλεσε το πρωί του Σαββάτου, στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Φιλίππου του Διακόνου εντός του Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού, ο μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας. Πλήθος φοιτητών από διάφορα σημεία της χώρας βρέθηκαν στον τόπο του ανείπωτου πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος, που στέρησε τη ζωή σε 57 ανθρώπους, στην πλειοψηφία τους νέους και φοιτητές.

Με λουλούδια στα χέρια οι παρευρισκόμενοι ζήτησαν να αποδοθεί δικαιοσύνη στη μνήμη των θυμάτων. Συγγενείς των θυμάτων βρέθηκαν επίσης στο σημείο της τραγωδίας. Ο αδερφός του Βασίλη Κώττα, Γιώργος σημείωσε μιλώντας στο onlarissa.gr, πως «καταστρέψαν τόσες οικογένειες, δεν πιστεύω στη δικαιοσύνη, γίνονται τόσες προσπάθειες συγκάλυψης, μακάρι να αποδοθεί δικαιοσύνη. Ο αδερφός μου ανεβοκατέβαινε τακτικά, αγαπούσε τα τρένα, δεν πιστεύαμε ότι θα καταλήξει αυτός και τα υπόλοιπα θύματα με τόσο άσχημο και φρικτό τρόπο».

«Είμαστε εδώ ένα χρόνο μετά για να στείλουμε ένα μήνυμα ότι το έγκλημα αυτό όχι μόνο θα ξεχαστεί, αλλά θα συνεχίσει να είναι νωπό μέσα στα μυαλά. Μέσα σε αυτό το τρένο είχαμε συναδέλφους μας που χάθηκαν, 13 από το ΑΠΘ…» δήλωσε μέλος του φοιτητικού συλλόγου του Τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

«Έναν χρόνο μετά το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη, όπου η θλίψη και η οργή εκείνων των ημερών δεν σταμάτησε ποτέ και επανέρχεται και σήμερα, για να κάνουμε πράξη τον όρκο που είχαμε δώσει στους 57 νεκρούς συνανθρώπους μας… Θα γίνουμε η φωνή όλων τους», αναφέρει ο φοιτητής.

«Δεν ήρθαμε για να θρηνήσουμε βουβά, αντίθετα ήρθαμε εδώ για να αγωνιστούμε γι’ αυτά τα παιδιά που χάθηκαν τόσο άδικα», είπε ο Βασίλης Κολτσίδας, εκ μέρους της συντονιστικής επιτροπής των μαθητών Λάρισας.

Έκθεση «φωτιά» δείχνει αλλοίωση και μόλυνση του χώρου του δυστυχήματος

Και ενώ πληθαίνου οι φωνές για συγκάλυψη, ήρθε στο φως η έκθεση – «φωτιά», που δείχνει ότι ο χώρος του δυστυχήματος στα Τέμπη, «μολύνθηκε» και «αλλοιώθηκε». Η έκθεση, που παραδόθηκε στις ανακριτικές αρχές της Λάρισας την Πέμπτη αποκαλύπτει το «τι έγινε» και κυρίως το «τι δεν έγινε» στη διερεύνηση της τραγωδίας. Η έκθεση είναι αποτέλεσμα του έμπειρου, τεχνικού συμβούλου του Συλλόγου Οικογενειών Θυμάτων Δυστυχήματος Τεμπών και  άλλοτε αξιωματικού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην Κρήτη, κ. Βασίλειου Κοκοτσάκη, που ασχολήθηκε αποκλειστικά με το θέμα της έκρηξης και της πυρκαγιάς που ακολούθησε στα δύο τρένα.

Όπως επισημαίνεται τρία βαγόνια κοντέινερ της εμπορικής αμαξοστοιχίας αγνοούνται πλήρως (!), ενώ αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι το το τεχνικό πόρισμα συντάχθηκε κάτω από αντίξοες συνθήκες συλλογής στοιχείων, με την επιμονή και μόνο των οικογενειών των θυμάτων και μάλιστα με στοιχεία, δικογραφίες και υλικά, που κατόρθωσαν να συλλέξουν, στην καλύτερη περίπτωση, δύο μήνες μετά την τραγωδία έως 11 μήνες μετά από αυτήν.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι ο χώρος της σύγκρουσης «μολύνθηκε» και «αλλοιώθηκε», μετά από το «μπάζωμα» έκτασης περίπου δύο στρεμμάτων με φερτά υλικά, όπως χαλίκια και μπετόν. Κυρίως όμως το σημείο στο οποίο είχαν καταπέσει τμήματα (συντρίμμια) της επιβατικής αμαξοστοιχίας, αλλά και απόβλητα ή κατάλοιπα καύσης παρασυρμένα από τα νερά πυρόσβεσης, ίσως όμως και βιολογικό υλικό ανθρώπων, μπαζώθηκε με επιμελή και μόνιμο τρόπο, δηλαδή αφαίρεση του χώματος σε ικανό βάθος, πάχτωση του με χοντρά εμποτισμένα χαλίκια λατομείου και κάλυψη με σκυρόδεμα επίσης ικανού πάχους.

«Ο τρόπος και η επιλογή των χώρων από τους οποίους ελήφθησαν τα δείγματα για χημική ανάλυση, είναι μεθοδολογικά μη ορθός, γιατί τα περισσότερα δείγματα έχουν ληφθεί από το βόρειο τοιχίο αντιστήριξης και όχι από τον χώρο που έγινε η καύση-έκρηξη. (Πιθανότατα δεν ελήφθησαν, γιατί ο χώρος είχε διαμορφωθεί και αλλοιωθεί και υπήρχε και χρονική καθυστέρηση λήψης δειγμάτων, γεγονός που καθιστούσε πλέον, τα δείγματα επισφαλή και όχι αντιπροσωπευτικά» σημειώνεται στην έκθεση.

Τέμπη: 57 φορές θα χτυπήσουν πένθιμα οι καμπάνες στις εκκλησίες στις 28  Φεβρουαρίου – KALAMPAKA | ΕΙΔΗΣΕΙΣ | NEWS | METEORA

Ξεπέρασαν τις 750.000 οι υπογραφές

Εντωμεταξύ ξεπέρασαν τις 750.000 οι υπογραφές στο ψήφισμα που έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο και έχει ως στόχο να κινητοποιήσει τις διαδικασίες για την κατάργηση της βουλευτής ασυλίας όταν προκύπτει ποινική ευθύνη πολιτικών προσώπων. Το ψήφισμα ανέβασε στην πλατφόρμα change.org η πρόεδρος του Συλλόγου Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών, Μαρία Καρυστιανού.

Προκειμένου το δυστύχημα των Τεμπών να μη θαφτεί και παραμείνει ατιμώρητο, στο ψήφισμα οι πολίτες που υπογράφουν διατυπώνουν τρία αιτήματα

  • Έναρξη των διαδικασιών για την αναθεώρηση του Συντάγματος
  • Ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών
  • Κατάργηση της βουλευτής ασυλίας όταν προκύπτει ποινική ευθύνη πολιτικών προσώπων.

Μέχρι στιγμής το ψήφισμα έχουν υπογράψει 777.957 πολίτες και επόμενος στόχος είναι να φτάσουν οι υπογραφές τις 1 εκατομμύριο. 

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]