Νίκος Κατσινούλας | Όταν η φωτογραφία μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή

14 Ιανουαρίου 2024

Αγαπητοί αναγνώστες σήμερα στην στήλη μου εδώ στον planetwebradio.gr φιλοξενώ τον φωτογράφο, Νίκο Κατσινούλα. Σας καλωσορίζω και αυτή την χρόνια στην όμορφη παρέα του planetwebradio.gr, στην οποία έχουμε αναπτύξει μια εξαιρετικά εποικοδομητική σχέση μέσα από τις συνεντεύξεις φωτογράφων!

Μέχρι στιγμής έχουμε διαβάσει την φιλοσοφία αρκετών φωτογράφων, έχουμε αναλύσει την προσωπική τους οπτική και έχουμε εμβαθύνει ουσιαστικά σε θέματα που απασχολούν και προβληματίζουν και το φωτογραφικό κοινό αλλά και τον φωτογραφικό κλάδο. Η σημερινή συνέντευξη θα είναι λίγο διαφορετική. Και γιατί το λέω αυτό, επειδή ο σημερινός μας καλεσμένος ξεκίνησε πιο ενεργά να φωτογραφίζει, σε μια στιγμή της ζωής του που πραγματικά ήταν δύσκολη και αδιέξοδη. Αυτό δείχνει πως η τέχνη της φωτογραφίας έχει πολύ βαθύ και ουσιαστικό χαρακτήρα. Έχει την δύναμη να αλλάξει την ζωή του ανθρώπου και να του δώσει το έναυσμα για να προοδεύσει.

Διαβάστε περισσότερες συνεντεύξεις φωτογράφων απο τον Χρήστο Λαρισσαίο

Τον  Νίκο Κατσινούλα τον γνωρίζω αρκετό διάστημα, περίπου 2 χρόνια. Η επαφή μας ξεκίνησε τυχαία όταν ανακάλυψα πως ήταν γιος ενός φίλου του πατέρα μου. Είχα ακούσει για την παρουσία του και είχα δει δουλειά του χωρίς  έως τότε να έχουμε συστηθεί. Γνωρίζοντας τον καλύτερα εντόπισα το ατελείωτο πάθος του για την φωτογραφία, την εξελικτική του ικανότητα και την δίψα του για νέα έργα και πολύ πρακτική εξάσκηση, στοιχεία που μπορούν να προσδώσουν σε έναν φωτογράφο μεγάλη πορεία.

Πάμε λοιπόν να τον γνωρίσουμε καλύτερα, να μάθουμε πώς ξεκίνησε την πορεία του στην τέχνη της φωτογραφίας αλλά και πώς μπορεί κάποιος που θέλει να γίνει επαγγελματίας να βγει στην αγορά εργασίας με αξιώσεις .

  • Νίκο πες μας λίγα λόγια για εσένα. Πως περιγράφεις τον εαυτό σου ως φωτογράφο και ως χαρακτήρα ?

Ονομάζομαι Νίκος Κατσινούλας, είμαι 41 ετών και ασχολούμαι με την φωτογραφία από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Από πιτσιρίκος είχα μια φωτογραφική μηχανή και μάλιστα όχι ότι κι ότι, μια Konica Minolta SLR και ήμουν ο φωτογράφος της οικογένειας, οπότε όταν γίνονταν κάποιο γεγονός απαθανάτιζα την κάθε στιγμή. Βέβαια δεν γνώριζα την έννοια της φωτογραφίας, αλλά είχα τουλάχιστον το σαράκι που λέμε!

Τώρα για τον εαυτό μου πάντα αφήνω τους άλλους να μιλάνε για εμένα και αυτό όχι γιατί το παίζω αφ’υψηλού, απλά είμαι αρκετά συνεσταλμένος για να εκφέρω άποψη  για τον ίδιο μου τον εαυτό. Ως φωτογράφος είμαι πολύ ενθουσιώδης, μου αρέσει η δημιουργία της φαντασίας μου να μετατρέπεται σε εικόνα. Δεν θα έλεγα ότι είμαι φωτογράφος φύσης ή απλής καταγραφής γεγονότων. Μου αρέσει να δημιουργώ από την αρχή τις εικόνες μου και σιγά σιγά να τις χτίζω για να βγεί το αποτέλεσμα που θέλω

  • Πως ξεκίνησε το ταξίδι σου στην τέχνη της φωτογραφίας? Ποιος τομέας της σου έκανε κλικ?

Μέχρι τα 30 μου χρόνια δεν πίστευα ποτέ ότι θα ήθελα να γίνω φωτογράφος κάποια στιγμή στο μέλλον. Μια τεράστια αλλαγή στην προσωπική μου ζωή και μια σοβαρή περιπέτεια υγείας με έκανε να αναζητήσω εσωτερικά τι ήταν αυτό που γέμιζε την ψυχή μου! Και το βρήκα…! Άρχισα να διαβάζω, να μελετώ πάνω στη φωτογραφία για να μπορώ να χειριστώ την πρώτη μου DSLR που πήρα.

Ασχολούμαι ως επί των πλείστων με την στουντιακή φωτογράφιση, πορτραίτο, product photography και και  still life όπως φωτογράφιση φαγητού. Επίσης κάνω και γάμους και βαπτίσεις γιατί συνεργάζομαι με μία πολύ καλή μου φίλη που διοργανώνει Events.

  • Ακολούθησες κάποιες σπουδές ή είσαι αυτοδίδακτος φωτογράφος ?

Όχι δεν έβγαλα κάποια σχολή με την έννοια της φοίτησης και απόκτησης πτυχίου, αλλά διάβασα πάρα πολύ, έλαβα μέρος σε πολλά σεμινάρια που μου άνοιξαν τον ορίζοντα μου, ρωτούσα ήδη φτασμένους φωτογράφους που δίδασκαν σε σχολές και έκαναν και σεμινάρια και πάρα πολύ Youtube, πάρα πολύ…. Επίσης μαθαίνεις από την πρακτική! Η πρακτική ήταν, είναι και θα είναι η μήτηρ της μαθήσεως, όπως λέγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι!

  • Πώς νοιώθεις όταν πρόκειται να φωτογραφήσεις?  θέλω να μου πεις ποια συναισθήματα πηγάζουν πριν αλλά και μετά από κάθε σου κλικ

Κατ’αρχήν μέσα στο μυαλό μου γεννιέται το consept. Φαντάζομαι αυτό που θέλω να φωτογραφίσω, σκέπτομαι το φως, τις γωνίες λήψης, τις υφές και σιγά σιγά οργανώνω την φωτογράφιση, στήνω κάμερα, φλας, φτιάχνω το set όπως το φανταζόμουν και ξεκινάω να πειραματίζομαι με φωτισμούς,, εντάσεις και γωνίες λήψεως μέχρι να μου αρέσει το αποτέλεσμα! Τότε νιώθω μια ολοκλήρωση. Είναι φοβερό συναίσθημα να παίρνει μορφή εικόνας μια φανταστική ιδέα που έχεις!  

  • Στον τομέα της φωτογραφίας πορτραίτου κυρίως σε στούντιο, ποιες δυσκολίες προκύπτουν και τι πρέπει να προσέχει ο φωτογράφος για να φέρει ένα σωστό αποτέλεσμα ?

Αν γνωρίζεις πολύ καλά να χειρίζεσαι το φως και να το παραμετροποιείς, να ξέρεις τον χειρισμό της μηχανής σου, δεν θεωρώ ότι κάποιος θα βρει δυσκολίες σε στουντιακό περιβάλλον να βγάλει όμορφα πορτραίτα! Βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί ότι οφείλουμε να είμαστε και να συμπεριφερόμαστε σαν επαγγελματίες στα μοντέλα μας γιατί πολύ εύκολα μπορεί να παρεξηγηθεί οποιαδήποτε κίνηση μας. Δεν φέρνουμε σε καμία περίπτωση σε δύσκολη θέση μια κοπέλα που τη φωτογραφίζουμε. Επίσης προσοχή θέλει και η αντίθετη μεριά. Με κάθε φωτογράφιση, πρέπει να υπογραφεί η συναίνεση του μοντέλου για τις φωτογραφίες που θα χρησιμοποιήσει ο φωτογράφος γιατί αν δεν την έχουμε, μπορεί να βγάλουμε φοβερές εικόνες και να μας απαγορεύσει ο «ζηλιάρης» σύντροφος να τις χρησιμοποιήσουμε και έτσι να χάσουμε χρήματα…! 

  • Είναι εύκολο για έναν καινούριο φωτογράφο να εισχωρήσει στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα ?

Όχι, είναι πάρα πολύ δύσκολο…! Θέλει πολύ καλή γνώση του αντικειμένου, πολύ πρακτική, άρα θέλει να αφιερώσει πολύ χρόνο, θα πρέπει να δουλέψει μόνος του να βγάλει το δικό του Portfolio, να ασχοληθεί με τα social media και να ανεβάζει τη δουλειά του μέχρι να του δώσει κάποιος την ευκαιρία, να δουλέψει χωρίς χρήματα ως βοηθός, να δουν πόσο καλός είναι και μετά θα αρχίσει να παίρνει μικροδουλίτσες που θα πληρώνεται…!! Συνήθως στα μισά της διαδρομής αυτής, τα παρατάνε κάποιοι…! 

  • Εάν σου ζητούσαν να αλλάξεις κάτι στον τομέα της φωτογραφίας και στον τρόπο που ο κόσμος την βλέπει, τι θα ήταν αυτό ?

Θα ήθελα να αλλάξω την νοοτροπία μερικών φωτογράφων που δίνουν προσφορές για να πάρουν μια δουλειά φωτογράφισης κάποιου γάμου ή βάπτισης σε εξευτελιστικές τιμές χωρίς να υπολογίζουν ούτε τον κόπο τους, ούτε τις σπουδές τους αλλά ούτε και το επάγγελμα γενικά. Έτσι ο κόσμος έχει αρχίσει να απαξιώνει το επάγγελμα μας, νομίζοντας ότι  πατάμε ένα κλικ και τέρμα, αυτό είναι όλο… και για όλο αυτό σιγά μην πληρώσουν το ποσό που ζητάμε…!

Αυτό για μένα πρέπει να αλλάξει.

Επίσης θα ήθελα να αλλάξει και αυτό που όλοι έχουν πάρει μια φωτογραφική και με ελάχιστες γνώσεις δηλώνουν ότι είναι φωτογράφοι, και έχουν κολλημένη ταινία πίσω στα κουμπιά της φωτογραφικής μην αλλάξουν οι ρυθμίσεις κατά λάθως…!!  …έχει συμβεί…  

Δείτε εδώ το site του Χρήστου Λαρισσαίου

  • Πιστεύεις στην Ελλάδα το επίπεδο φωτογραφίας είναι καλό ?

Ναι, η αλήθεια είναι ότι έχουμε πολύ καλούς φωτογράφους και το επίπεδο είναι πολύ υψηλό και αυτό γιατί η φωτογραφικές μηχανές δεν είναι πλέον προνόμιο μόνο των φωτογράφων να τις κατέχουν, υπάρχει μεγάλο καταναλωτικό κοινό, άρα ο κάθε ένας εμπνέει και εμπνέεται παράλληλα! Επομένως εξελίσσεται η φωτογραφική ματιά άρα και το επίπεδο…!  

  • Ποια η συμβουλή σου στα νέα παιδιά που θέλουν να ξεκινήσουν το ταξίδι τους στη φωτογραφία ?

Θέλω να τους πώ, πως το ταξίδι αυτό το μαγευτικό της έκφρασης μέσω της εικόνας, είναι πολύ συναρπαστικό και ποτέ κανένας δεν ξέρει που μπορεί να βγεί…! Να έχουν πάντα πίστη στις δυνάμεις τους, να μην ακούνε τίποτα από τους γύρω τους για το αν αρέσει ή δεν αρέσει η φωτογραφία τους, φτάνει να αρέσει σε αυτούς, να κάνουν πρακτική εξάσκηση να βρούν την δική τους φωτογραφική ματιά και προ πάντων να μην πέφτουν θύματα του καταναλωτισμού…! Δεν πρέπει να τους πιάνει μανία να αγοράζουν οτιδήποτε υπάρχει εκεί έξω. Ο απλός εξοπλισμός βγάζει εξίσου τέλεια αποτελέσματα! Όταν είναι η ώρα να αλλάξουν εξοπλισμό θα το γνωρίζουν ήδη το γιατί και δεν θα ρωτάνε δεξιά και αριστερά το τι να πάρουν…!

Σε αυτό το σημείο η φωτογραφική κουβέντα μας με τον Νίκο Κατσινούλα έφτασε στο τέλος της. Χαίρομαι που γνωρίσαμε έναν φωτογράφο ο οποίος με το ταλέντο και το μεράκι που έχει για την τέχνη της φωτογραφίας μπορεί να δώσει πολλά κίνητρα στους νέους φωτογράφους να πραγματοποιήσουν το όνειρο τους, να γράψουν την δική τους πορεία στην τέχνη και να έχουν στόχο την συνεχή τους πρόοδο και εξέλιξη.

Νίκο σε ευχαριστώ θερμά που με τίμησες με την παρουσία σου και μου άνοιξες την καρδιά σου . Εύχομαι καλή χρονιά με υγεία και πολλή δημιουργία. Σκοπός μου μέσα από αυτό το project είναι να μπορεί ο κόσμος να γνωρίσει καλύτερα την φωτογραφία, να εμβαθύνει σε σημαντικά θέματα γύρω από αυτή και να γνωρίσει φωτογράφους μέσα από την φιλοσοφία τους και το προσωπικό τους έργο.

Εμείς ανανεώνουμε το ραντεβού μας για το μεθεπόμενο Σάββατο με νέο φωτογραφικό οδοιπορικό.

Έως τότε μείνετε συντονισμένοι στον Νο1 διαδικτυακό σταθμό της πόλης, τον planetwebradio.gr, φυσικά.


[There are no radio stations in the database]