Οι θέσεις των κομμάτων για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

12 Ιανουαρίου 2024

Οι θέσεις των κομμάτων για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Τη συζήτηση για τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών άνοιξε χθες ο πρωθυπουργός με συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση, λέγοντας ότι θέλει το θέμα «να ωριμάσει στην κοινωνία» πριν το φέρει ως εισήγηση στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει ότι «αυτό το οποίο θα νομοθετήσουμε, είναι την ισότητα στον γάμο, δηλαδή την απαλοιφή οποιασδήποτε διάκρισης ανάλογα με τον σεξουαλικό προσανατολισμό στο ζήτημα της σύναψης μιας σχέσης γάμου».

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια και θα επιβληθεί, μάλιστα, κομματική πειθαρχία, όπως διαβεβαίωσε  ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης

Για το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, «προτεραιότητα έχουν τα δικαιώματα των παιδιών», όπως έχει αναφέρει ο Νίκος Ανδρουλάκης. Η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών του, πάντως, αναφέρει ξεκάθαρα πως στα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν χωρούν κομματικά παίγνια.

«Λέμε ναι στην τεκνοθεσία ως υιοθεσία που λύνει ζητήματα. Υπάρχουν ομόφυλα ζευγάρια που έχουν πρόβλημα αυτή τη στιγμή, όπως αυτό που ανακύπτει στο τι συμβαίνει όταν ένας από τους δύο συντρόφους πεθαίνει και υπάρχει παιδί στη μέση, Τι θα γίνει αυτό το παιδί; Είναι καλύτερο να πάει στο ίδρυμα ή να μείνει εκεί που το αγαπάνε;» αναρωτιέται η κα Γιαννακοπούλου. Όσον αφορά, πάντως, το ζήτημα της παρένθετης μητέρας, στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ διαφωνούν κάθετα, καθώς «η γυναίκα δεν μπορεί να μετατρέπεται σε μήτρα αναπαραγωγής».

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, η οικογένεια αποτελεί «αστικό κατάλοιπο» διότι αναπαράγει την υπόθεση της ιδιοκτησίας και έτσι ο πιο πλούσιος στην οικογένεια είναι και ο πιο ισχυρός. Αναφορικά με τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, όπως έχει πει ο πολύπειρος βουλευτής του κόμματος, Νίκος Καραθανασόπουλος, «δεν στηρίζουμε μια τέτοια επιλογή, όπως δε στηρίξαμε και την επιλογή που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για το σύμφωνο συμβίωσης. Τέτοιου είδους επιλογές δεν αναβαθμίζουν ούτε τη θέση των συγκεκριμένων ατόμων ούτε βοηθάνε στο να προστατευτούν από επιθέσεις και διακρίσεις που δέχονται». Κάνει λόγο δε για «μια άλλη κοινωνία, που θα χτυπάει το ζήτημα των ανισοτήτων επί της ουσίας και θα μπορεί πραγματικά να προστατεύσει τα δικαιώματα όλων».

Ελληνική Λύση: Οι βουλευτές που θα ψηφίσουν το συγκεκριμένο μέτρο θα είναι υπόλογοι απέναντι στους Έλληνες».

Σπαρτιάτες: Τάσσονται υπέρ των δηλώσεων του μητροπολίτη Φθιώτιδος Συμεών, που έχει αναφέρει πως «είμαστε μια συντηρητική κοινωνία και αυτό θέλουμε να συνεχίσουμε να είμαστε» το σύμφωνο συμβίωσης αρκεί

Νέα Αριστερά: Αν υποχωρήσει η κυβέρνηση, θα φέρουμε δική μας πρόταση υπέρ του γάμου και της τεκνοθεσίας

Όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έτσι και η Νέα Αριστερά έχει έτοιμη δική της νομοθετική πρόταση για την κατοχύρωση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, με πλήρη δικαιώματα. Στην νεοπαγή Κοινοβουλευτική Ομάδα θεωρούν ότι το αίτημα της νομικής αναγνώρισης του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών είναι αυτονόητο και ζητούν από την κυβέρνηση να μην κάνει πίσω στο θέμα.

Νίκη:Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, προκειμένου να απαντήσουν οι ίδιοι οι πολίτες εάν θέλουν ή όχι τον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων, ζητάει η Νίκη, που διαφωνεί με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και πολύ περισσότερο με την τεκνοθεσία

Πλεύση Ελευθερίας: Ξεκάθαρη θέση υπέρ του γάμου μεταξύ των ομόφυλων ζευγαριών αλλά και της τεκνοθεσίας εκ μέρους τους. Μάλιστα, η πρόεδρος του κόμματος, Ζωή Κωνσταντοπούλου, έχει αναφέρει πως εδώ και πολύ καιρό «πιέζουμε τον πρωθυπουργό να φέρει το σχετικό νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]