Τροφές που ανακουφίζουν από τον πόνο και το πρήξιμο στις αρθρώσεις

27 Δεκεμβρίου 2023

Τροφές που ανακουφίζουν από τον πόνο και το πρήξιμο στις αρθρώσεις, η αρθρίτιδα είναι ένας γενικός όρος που περιγράφει τη φλεγμονή στις αρθρώσεις.

Ο πιο κοινός τύπος αρθρίτιδας είναι η οστεοαρθρίτιδα, η οποία προσβάλλει κυρίως τα χέρια, τα γόνατα και τη σπονδυλική στήλη και οφείλεται στη σταδιακή φθορά του χόνδρου ανάμεσα στις αρθρώσεις.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι αυτοάνοση πάθηση και αναπτύσσεται όταν το ανοσοποιητικό επιτίθεται στις αρθρώσεις, προκαλώντας πόνο και πρήξιμο.

Άλλοι τύποι αρθρίτιδας περιλαμβάνουν την ουρική αρθρίτιδα, το λύκο και την αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα.

Τα συμπτώματα της αρθρίτιδας θα μπορούσαν να μειωθούν με την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών, οι οποίες έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ιδανικές τροφές για τη μείωση του πόνου των αρθρώσεων είναι τα λαχανικά και ειδικά τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, το λάχανο, οι πιπεριές, το κέιλ και τα παντζάρια.

Το «βαρύ πυροβολικό» όμως για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας είναι το μπρόκολο.

Σχετική έρευνα έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση μίας μερίδας μπρόκολου, προλαμβάνει και επιβραδύνει την επιδείνωση της οστεοαρθρίτιδας.

«Οι τροφές που καταναλώνουμε επηρεάζουν την υγεία των αρθρώσεών μας και απλές διατροφικές αλλαγές μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα της αρθρίτιδας» τονίζει ο Oliver Eaton, διευθυντής της κλινικής Pro-Health στη Μεγάλη Βρετανία.

Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες έχουν επίσης τα λεμόνια, τα πορτοκάλια και τα γκρέιπφρουτ.

Σε ότι αφορά τις πρωτεΐνες, οι πάσχοντες από αρθρίτιδα πρέπει να καταναλώνουν αυγά, βιολογικό κοτόπουλο, σολομό, τόνο και ρέγκα.

Αν προτιμάτε τις πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, μπορείτε να τρώτε φασόλια, φακές και αρακά.

Τέλος, συζητήστε με τον γιατρό σας το ενδεχόμενο λήψης συμπληρωμάτων που ανακουφίζουν τον πόνο της αρθρίτιδας.

Τέτοια είναι τα συμπληρώματα γλυκοζαμίνης και χονδροϊτών, καθώς και το υαλουρονικό οξύ που βοηθά τις αρθρώσεις.

Εκτός από τις τροφές-συμμάχους, γνωστές για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους, όπως το ελαιόλαδο, τα καρύδια και τα λιπαρά ψάρια, δείτε τις τρεις τροφές που πρέπει να αποφεύγετε.

Ντομάτες

Αν και οι ντομάτες θεωρούνται αντιφλεγμονώδης τροφή, οι πάσχοντες από ένα συγκεκριμένο τύπο αρθρίτιδας, την ουρική αρθρίτιδα, πρέπει να τις αποφεύγουν. Έρευνα με τη συμμετοχή 2.051 πασχόντων έδειξε ότι το 20% των ερωτηθέντων συνέδεσε τις ντομάτες με τον πόνο στις αρθρώσεις. Στη συνέχεια οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 12.720 ανθρώπους που δεν είχαν ουρική αρθρίτιδα και διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση ντομάτας αύξησε τα επίπεδα του ουρικού οξέος που βρέθηκαν στο αίμα τους. Το υψηλό ουρικό οξύ είναι η κύρια αιτία της ουρικής αρθρίτιδας.

Καλαμπόκι, σογιέλαιο

Σε αντίθεση με τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που είναι ευεργετικά για τον οργανισμό, τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο, καθώς υπάρχουν πλέον στα περισσότερα συσκευασμένα τρόφιμα που βρίσκονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Ειδικά η τυπική αμερικανική διατροφή, περιέχει έως και 25 φορές περισσότερα ωμέγα-6 από ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Έρευνα έδειξε ότι οποιαδήποτε αναλογία μεγαλύτερη από 10 προς 1 μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, όπως άσθμα, καρδιαγγειακά νοσήματα και φλεγμονή. Οι ερευνητές προτείνουν στους πάσχοντες από ρευματοειδή αρθρίτιδα να τηρούν μια αναλογία 2 ή 3 προς 1 αν θέλουν να καταπολεμήσουν τη φλεγμονή στον οργανισμό τους. Τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα βρίσκονται επίσης στα τηγανητά φαγητά, τη μαργαρίνη, τους κρόκους των αυγών και το κρέας.

Αναψυκτικά με ζάχαρη

Η ζάχαρη που περιέχουν τα αναψυκτικά αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη καικαρδιαγγειακών παθήσεων, μέσω της απελευθέρωσης κυτοκινών, των ουσιών που προκαλούν φλεγμονή στα μυϊκά κύτταρα. Όταν οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από δύο μεγάλες μελέτες που διήρκεσαν 30 χρόνια, διαπίστωσαν σχέση μεταξύ της κατανάλωσης νατρίου και του κινδύνου αρθρίτιδας. Οι γυναίκες που έπιναν ένα ή περισσότερα αναψυκτικά με ζάχαρη είχαν 63% μεγαλύτερο κίνδυνο αρθρίτιδας σχέση με όσους δεν έπιναν.

Πηγή: express.co.uk

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]