Ποιο γλυκό έχει τις περισσότερες θερμίδες, Μελομακάρονα, κουραμπιέδες ή δίπλες;

14 Δεκεμβρίου 2023

Ποιο γλυκό έχει τις περισσότερες θερμίδες, Μελομακάρονα, κουραμπιέδες ή δίπλες; Ποιο είναι όμως το γλυκό με τις περισσότερες θερμίδες; Πόσες θερμίδες έχουν ανά τεμάχιο, πόσες μερίδες μπορούμε να καταναλώνουμε και κάθε πότε;

Τα Χριστούγεννα είναι κοντά και τα σπίτια γεμίζουν με τα αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά. Τα μελομακάρονα, οι κουραμπιέδες και οι δίπλες παίρνουν σιγά – σιγά τη θέση τους πάνω στο εορταστικό τραπέζι και όσο πλησιάζουν οι μέρες, τόσο πιο δύσκολο είναι να αντισταθεί κανείς

Μελομακάρονα

Μελομακάρονα εύκολα με μπύρα

Ο «βασιλιάς των Χριστουγέννων» θα έλεγε κανείς. Τα μελομακάρονα, παρασκευάζεται παραδοσιακά με αλεύρι, σιμιγδάλι, λάδι, μέλι και καρύδια.

Ένας τρόπος να τα κάνουμε πιο υγιεινά, είναι αντί να χρησιμοποιήσουμε αποκλειστικά σπορέλαιο, να το συνδυάζουμε με ελαιόλαδο ή να χρησιμοποιούμε αποκλειστικά το δεύτερο, το οποίο είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και βιταμίνη Ε. Τα καρύδια εμπλουτίζουν το γλυκό με ω-3 λιπαρά.

Ένα μελομακάρονο έχει περίπου 150-200kcal και αποτελεί την πιο υγιεινή επιλογή από τα Χριστουγεννιάτικα γλυκά.

Κουραμπιές

Λαδοκουραμπιέδες με ούζο | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η δημοφιλία του κουραμπιέ μπορεί να συναγωνιστεί αυτή των μελομακάρονων, ωστόσο φαίνεται να χάνει στα «διατροφικά» σημεία καθώς, ενώ θερμιδικά είναι περίπου ισοδύναμα, ο κουραμπιές υστερεί σε θρεπτική αξία.

Παρασκευάζεται με αλεύρι, βούτυρο, αμύγδαλα, ανθόνερο και ζάχαρη άχνη, συνεπώς είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε κορεσμένο λίπος.

 Ένας κουραμπιές έχει περίπου 200-240kcal.

Δίπλες

ΔΙΠΛΕΣ

Οι δίπλες είναι ένα γλυκό που δεν αγαπούν όλοι, ωστόσο κερδίζει και εκείνη τη θέση της στο εορταστικό τραπέζι. Οι δίπλες παρασκευάζονται με αλεύρι, αυγό και ζάχαρη (για το σιρόπιασμα), ενώ στο τέλος μελώνονται και πασπαλίζονται με τριμμένο καρύδι.

Μια δίπλα  έχει περίπου 170kcal , και σίγουρα δεν είναι η ιδανικότερη επιλογή μιας και θέλει τηγάνισμα.

Μικρές συμβουλές

Μικρές συμβουλές για λιγότερες θερμίδες

Προσπαθήστε στο τέλος του γεύματος να καταναλώσετε μόνο μια μερίδα από αυτό που έχετε επιλέξει, π.χ. 1 κουραμπιέ ή 1 μελομακάρονο ή 1 δίπλα. Εάν επιθυμείτε να ξαναβάλετε κάποιο εορταστικό γλυκό μέσα στο πρόγραμμα της διατροφής σας, η ιδανικότερη περίσταση είναι στο πρωινό (πχ, 1 ποτήρι γάλα με 1 δίπλα)

Μπορείτε να βάλετε μαλακή μαργαρίνη αντί για βούτυροκαστανή ζάχαρη αντί για άσπρη ζάχαρηασπράδι αυγού αντί για ολόκληρο αυγό.

 Μπορείτε να περιορίσετε την ποσότητα της ζάχαρης  μη θερμιδογόνα γλυκαντικά που ενδείκνυνται στην ζαχαροπλαστική και στο μαγείρεμα.

Όσον αφορά στις δίπλες, φροντίστε να τις στραγγίζετε σε χαρτί για να απορριφθεί η περίσσεια λαδιού και μειώστε την ποσότητα του σιροπιού που θα προσθέσετε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]