John Lennon 43 χρόνια μετά τον θάνατό του

8 Δεκεμβρίου 2023

John Lennon 43 χρόνια μετά τον θάνατό του, οι τελευταίες του στιγμές

΄Ηταν 8 Δεκεμβρίου 1980 περίπου 4.30 το απόγευμα ο 25χρονος Μαρκ Ντέιβιντ Τσάπμαν μόλις έχει έρθει από τη Χαβάη, βρίσκεται έξω από το σπίτι του John Lennon και περιμένει υπομονετικά πότε θα βγει το είδωλο του για να πάρει ένα αυτόγραφο.

Κάποια στιγμή ο Λένον εμφανίζεται τότε ο Τσάπμαν τον πλησιάζει και του ζητάει να του υπογράψει επάνω σε ένα αντίτυπο του δίσκου Double Fantasy, εκείνος υπογράφει πάνω στο εξώφυλλο του δίσκου.

Δεν ήταν κάτι το περίεργο για τον Λένον μιας και το «Σκαθάρι» συχνά ερχόταν σε επαφή με τους θαυμαστές του που μαζεύονταν έξω από το σπίτι του. 

Ο Λένον ρώτησε τον άνδρα αν ήθελε κάτι άλλο, όμως εκείνος του λέει ότι ήθελε μόνο να του υπογράψει τον δίσκο και ο Λένον φεύγει, είχε ηχογράφηση στα δύο τραγούδια το Walking on A Thin Ice και το It happened που προορίζονταν για τον επόμενο δίσκο του.

Η ώρα είναι 11.00 το βράδυ, η νύχτα είναι κρύα χειμώνας πια, ο John Lennon μόλις είχε σβήσει την λιμουζίνα του,  ο ίδιος θαυμαστής που είχε χαιρετίσει νωρίτερα το απόγευμα πλησιάζει το αυτοκίνητο και την ώρα που το «Σκαθάρι» βγαίνει από τη λιμουζίνα του, δέχεται πισώπλατα πυροβολισμούς από τον θαυμαστή του.

Οι μισές σφαίρες διαπέρασαν το αριστερό μέρος του σώματός του στο ύψος του στήθους, ενώ οι υπόλοιπες τον τραυμάτισαν κοντά στον αριστερό ώμο. Όλες προκάλεσαν εσωτερική αιμορραγία, ενώ η θανάσιμη σφαίρα διαπέρασε την αορτή του.

Λίγα λεπτά αφότου ακούστηκαν οι πυροβολισμοί, αν και βαριά τραυματισμένος, καθώς οι τρεις από τις σφαίρες, διαπέρασαν την πλάτη στο ύψος του στήθους του θρύλου των Beatles, ο Λένον προσπαθεί να συρθεί προς το σπίτι του και ο Τσάπμαν απόλυτα ήρεμος στεκόταν εκεί και τον κοιτούσε.

Δεν έκανε καμιά κίνηση να φύγει, βγάζει το παλτό του και και περίμενε την αστυνομία να έρθει να τον συλλάβει. Εκτός από το όπλο του εγκλήματος, πάνω του έχει το μόλις πριν λίγες ώρες υπογεγραμμένο αντίτυπο του δίσκου Double Fantasy από τον Λένον τον άνθρωπο που αυτή τη στιγμή κείτονταν μπροστά του, ένα αντίτυπο του μυθιστορήματος Ο φύλακας στη σίκαλη (The Catcher in the Rye) του Τζερόμ Ντέιβιντ Σάλιντζερ και κασέτες με τραγούδια των Beatles.

Η αστυνομία κλήθηκε μέσα σε δευτερόλεπτα, γρήγορα κατέφθασαν δύο αστυνομικοί, ήταν οι πρώτοι που είχαν φτάσει στο τόπο της δολοφονίας, τον βρήκαν να αιμορραγεί από το στόμα και το στήθος, αλλά όλος περιέργως, είχε ακόμα παλμό. Όταν τους τηλεφώνησαν νόμιζαν ότι επρόκειτο για πυροτεχνήματα και όχι για πυροβολισμούς.

Στην αρχή οι αστυνομικοί δεν πίστεψαν ότι ο άντρας που ήταν πεσμένος ήταν ο John Lennon, φαντάστηκαν πως είναι κάποιος που του μοιάζει.

Ο θυρωρός του σπιτιού που έμενε ο Λένον τους επιβεβαίωσε ότι ήταν το “σκαθάρι” πεσμένο μπροστά τους και τους έδειξε τον Τσάπμαν λέγοντας πως αυτός είναι ο άντρας που πυροβόλησε.

Λίγο αργότερα κατέφθασαν και άλλα περιπολικά, όμως το ασθενοφόρο ήθελε περίπου δέκα λεπτά ακόμα για να φτάσει. Οι αστυνομικοί μετά από οδηγίες έβαλαν τον Λένον στο περιπολικό για το νοσοκομείο.

 Οι αστυνομικοί του περιπολικού που μετέφερε τον Λένον προσπάθησαν να του μιλήσουν. Είχε τις αισθήσεις του και απαντούσε με νεύματα σε βασικές ερωτήσεις… 

Λίγο αργότερα μεταφέρεται στο Νοσοκομείο, οι γιατροί καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να τον κρατήσουν στην ζωή, όμως το θρυλικό “σκαθάρι” υποκύπτει στα τραύματα του 15΄λεπτά αργότερα.

Ο Τσάπμαν είχε τα χέρια του στο κεφάλι, ο ένας από τους αστυνομικούς τον έσπρωξε στον τοίχο, του διάβασε τα δικαιώματα του και του πέρασε χειροπέδες, χωρίς τον ίδιο να φέρει καμιά απολύτως αντίσταση.

Οι άλλοι δύο αστυνομικοί έβαλαν στο περιπολικό τον Τσάπμαν και τον πήγαν στο αστυνομικό τμήμα. Ο ένας από τους δυο στράφηκε στον Τσάπμαν και τον ρώτησε:

Γιατί τον σκότωσες; «Έχεις χάσει το γα…νο μυαλό σου; Μόλις πέταξες στα σκουπίδια όλη σου τη ζωή»

και εκείνος απάντησε κάτι που ο αστυνόμος ποτέ δεν θα ξεχάσει στη ζωή του:

Είμαι ο Τζον Λένον. Σκότωσα τον εαυτό μου..

Υπάρχουν μέσα μου ένας μικρός και ένας μεγάλος άνθρωπος και αυτή τη νύχτα κέρδισε ο μικρός..

O Τσάπμαν έχει καταδικαστεί σε ισόβια και βρίσκεται στη φυλακή από το 1981.

Το 2004 ομολόγησε πως ένας από τους λόγους που τον ώθησαν στην εγκληματική του ενέργεια ήταν:

Η επιθυμία του να προβληθεί, καθώς μέχρι τότε ένιωθε ότι ήταν ασήμαντος.

Ένας ακόμα λόγος που είπε κάποια στιγμή ότι τον έκανε να πράξει αυτό το έγκλημα ήταν όταν είπε:

Ο Τζον Λένον ήταν ο ήρωας μου, εγώ είμαι βαθιά χριστιανός και το “Σκαθάρι” με πρόδωσε όταν δήλωσε για τους Beatles ότι ” Τώρα είμαστε πιο διάσημοι και από τον Ιησού Χριστό “.

Ο Λένον πάντως είχε προφητέψει τον θάνατό του αφού έλεγε:

«Να δείτε που θα πάω είτε από αεροπορικό δυστύχημα ή από σφαίρα κάποιου τρελού θαυμαστή μου» .

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]