Περπατάς συνέχεια ξυπόλητος – Δες γιατί πρέπει να το σταματήσεις

1 Δεκεμβρίου 2023

Περπατάς συνέχεια ξυπόλητος – Δες γιατί πρέπει να το σταματήσεις. Γιατί δεν πρέπει να περπατάς ξυπόλυτος, ακόμα και στο σπίτι. Μπορεί να είναι ωραία αίσθηση αλλά δεν κάνει καλό.

Πολλοί άνθρωποι έχουν το συνήθειο να περπατάνε ξυπόλυτοι μέσα στο σπίτι. Και γιατί να μην το κάνουν άλλωστε; Είναι άνετοι και νιώθουν πως δεν χρειάζεται να φορέσουν παπούτσια εφόσον δεν έχουν σκοπό να πάνε πουθενά. Ειδικά το Καλοκαίρι που τα πόδια μας δεν αντέχουν ούτε τις κάλτσες.

Παρόλα αυτά φίλες και φίλοι υπάρχουν και οι παντόφλες. Και δεν είναι ψυχαναγκασμός να σας πούμε ότι πρέπει να φοράτε τις παντόφλες σας ακόμη κι αν είστε μέσα στο σπίτι. Φαίνεται πως όταν περπατάμε ξυπόλυτοι μέσα στο σπίτι, αυτό επηρεάζει την υγεία μας. Πως ακριβώς;

Περπατάτε συνεχώς ξυπόλητοι στο σπίτι; Ο ποδίατρος εξηγεί

Αν περπατάτε ξυπόλυτοι, τα πόδια σας είναι πιο εκτεθειμένα σε βακτήρια.

Ακόμα κι αν μόλις έχετε καθαρίσει το πάτωμα, δεν σημαίνει ότι δεν έχει καθόλου μικρόβια. Τα δάπεδά σας μπορεί να φαίνονται καθαρά, αλλά στην πραγματικότητα, υπάρχει ακόμα σκόνη στο σπίτι που περιέχει πολλά επιβλαβή βακτήρια και μύκητες.

Εάν περπατάτε με γυμνά πόδια, εκτίθεστε σε μικροοργανισμούς που μπορεί να μολύνουν το δέρμα των ποδιών σας. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να μολύνει τα νύχια των ποδιών σας και να τα κάνει να κιτρινίσουν και να γίνουν εύθραυστα.

Αν περπατάτε ξυπόλυτοι, οι σκληρές επιφάνειες δεν κάνουν καλό στα πόδια σας.

Το να περπατάτε ξυπόλητοι στο γρασίδι κάθε τόσο σας κάνει να νιώθετε ωραία και μπορεί ακόμη και να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από το άγχος, αλλά αυτό σε εσωτερικούς χώρους μπορεί να βλάψει πραγματικά τα πόδια σας.

Οι πιο μαλακές επιφάνειες επιτρέπουν στα πόδια σας να βυθιστούν φυσικά και στηρίζουν το εσωτερικό των ποδιών σας. Αλλά τα περισσότερα πατώματα είναι πολύ σκληρά και το περπάτημα χωρίς τη στήριξη των παπουτσιών σας προκαλεί αφύσικο άγχος που τελικά μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στις φτέρνες και τα γόνατά σας.

Μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς.

Το να βγάζετε τα παπούτσια σας και να αφήνετε τα πόδια σας να αναπνεύσουν σίγουρα να κάνει να νιώθετε καλά μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά, αλλά το περπάτημα στο σπίτι χωρίς παπούτσια μπορεί να οδηγήσει σε πτώσεις και τραυματισμούς.

Αν περπατάτε ξυπόλυτοι, Μπορεί να σας κάνει κακό στην πλάτη.

Εάν ποτέ αισθανθήκατε ότι τα πόδια σας πονούσαν αφού περπατήσατε ξυπόλητοι, υπάρχει πραγματικά μια επιστημονική εξήγηση για αυτό. Το περπάτημα όντας ξυπόλυτοι σε σκληρές επιφάνειες προκαλεί άνιση κατανομή βάρους στα πόδια σας.

Αυτή η ανισορροπία μπορεί να επιδεινώσει τις υπάρχουσες παραμορφώσεις των ποδιών και μπορεί να επηρεάσει ακόμη και τα πάνω μέρη του σώματός σας, προκαλώντας πόνο στα γόνατα και την πλάτη σας.

Κάνει τα πόδια σας να μυρίζουν

Μπορεί να κρυώσω αν περπατάω ξυπόλητος;

Εκτός από το να πονούν τα πόδια και η πλάτη σου, το τακτικό περπάτημα όντας ξυπόλητος μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστη οσμή των ποδιών. Το να μην φοράτε παπούτσια σημαίνει καμία προστασία από βακτήρια στο ντους γυμναστικής και ακόμη και στο σπίτι.

Όταν περπατάτε ξυπόλητοι, μπορείτε εύκολα να έρθετε σε επαφή με αυτές τις λοιμώξεις, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν μυρωδιά στα πόδια σας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]