Γιώργος Λούβαρης| Ένας δημιουργικός και αεικίνητος φωτογράφος

2 Δεκεμβρίου 2023

Αγαπητοί αναγνώστες σήμερα στην φωτογραφική μου στήλη, μας συστήνεται ο φωτογράφος Γιώργος Λούβαρης. Γράφει ο Χρήστος Λαρισσαίος

Ο Δεκέμβριος ξεκινά δυναμικά με όρεξη και διάθεση για δημιουργία.

Θα έλεγα, πως είναι ο μήνας που είναι  αφιερωμένος στους καλλιτέχνες, οι οποίοι λατρεύουν αυτό που κάνουν και παθιάζονται με τα έργα τους. Ένας από αυτούς είναι και ο σημερινός μας συνεντευξιαζόμενος ο Γιώργος Λούβαρης.

Πρόκειται για έναν αρκετά δημιουργικό άνθρωπο, εξαιρετικό καλλιτέχνη και σωστό επαγγελματία.

Τον Γιώργο τον γνώρισα τυχαία μέσο του διαδικτύου καθώς μου αρέσει να ψάχνω και να ανακαλύπτω συναδέρφους που η δουλειά τους έχει ενδιαφέρον για εμένα. Αυτό που παρατηρεί κάποιος όταν  θα δεί το προφίλ του και την δουλειά του, είναι η δημιουργικότητα και οι ευφάνταστες λήψεις του.

Μελέτησα λεπτομερώς τις φωτογραφίες του και τον προσέγγισα, για να του προτείνω συνέντευξη. Με αμεσότητα και ευγένεια δέχτηκε ενώ παράλληλα ανταλλάξαμε κάποιες απόψεις για την τέχνη που υπηρετούμε. Είναι πολύ σημαντικό πέρα από την δουλειά κάποιου φωτογράφου να εστιάζουμε και στον χαρακτήρα του διότι τα ερεθίσματα και τα χαρακτηριστικά του αντανακλώνται στα έργα του.

Με τον Γιώργο, στη συνέντευξη αναπτύξαμε πολλά φωτογραφικά θέματα, εστιάζοντας περισσότερο στους τομείς που εκείνος εξειδικεύεται, ενώ αναπτύξαμε κάποια ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο, κυρίως το κοινό και τους πελάτες.

Πάμε να προχωρήσουμε στην συνέντευξη να διαβάσουμε τι μας είπε και να τον γνωρίσουμε καλύτερα.

  • Γιώργο πες μας λίγα λόγια για εσένα.  Πως περιγράφεις τον εαυτό σου ως φωτογράφο αλλά και ως χαρακτήρα

Γεια σου Χρήστο, συνήθως οι υπόλοιποι λένε για εμάς (χαχα) αλλά θα κάνω μια προσπάθεια. Οι συνεργάτες μου με χαρακτηρίζουν ως προσαρμοστικό ,ευέλικτο , επίμονο και άνθρωπο που δεν φοβάται να ρισκάρει για ακόμα πιο ωραίο αποτέλεσμα. Αυτά τα  χαρακτηριστικά με βοήθησαν να πορευτώ στο κομμάτι της φωτογραφίας εως σήμερα.Το χιούμορ και ο σαρκασμός είναι κάτι που με αντιπροσωπεύει αρκετά και προσπαθώ να αποτυπώνεται συνήθως σε ένα wedding party ή εταιρικό event .Θεωρώ πως ο συνδυασμός χαρακτήρα & φωτογραφίας είναι το ιδανικό ώστε να έχει μια ταυτότητα ο φωτογράφος. Ως φωτογράφος μου αρέσει να δημιουργώ , είτε μέσα από concept ή projects , με ενοχλεί πολύ όταν μπαίνω σε καλούπια & χρειάζεται να αποτυπώσω κάτι διαφορετικό από αυτό που δείχνει η στιγμή.

  • Πως ανακάλυψες την κλίση σου στη φωτογραφία ? Ήταν κάποιο όνειρο ζωής ή σου προέκυψε στην πορεία της ζωής σου?

Ξεκίνησα το ταξίδι της εικόνας από το 2003 , ως έφηβος με ερασιτεχνικές φωτογραφίες & βίντεο με τη παρέα μου αλλά και στις εκδρομές. Απειρα βίντεο & φωτογραφίες με επεξεργασία , μουσική και concept εμπλούτιζαν τότε τα CD που αποθηκεύαμε το υλικό μας.Παράλληλα , από τη παιδική μου κίολας ηλικία , με τράβηξαν τα anime και ξεκίνησα να ζωγραφίζω δικές μου ιστορίες ώσπου κατάλαβα ότι ο συνδυασμός φωτογραφίας & ζωγραφικής θα μπορούσε να ”ζωντανέψει” μέσα από μια φωτογράφιση. Αυτή ήταν και η σπίθα του να παω σε σχολή και να μάθω Φωτογραφία / Δημιουργία βίντεο & ιστορία τέχνης φυσικά. Οτι εχει να κάνει με εικόνα/βιντεο & μουσική ανέκαθεν μου τράβαγε τη προσοχή οπότε μπορώ να πω πως ήταν υποσυνειδητα όνειρο ζωής.

  • Σε ποιόν τομέα της φωτογραφίας εξειδικεύεσαι ?

Η φωτογραφία από μόνη της έχει μεγάλη ποικιλία.Εξειδικεύομαι σε ότι έχει να κανει με το ανθρώπινο στοιχείο ,είτε είναι πορτραίτο ,είτε event είτε concept που έχει δημιουργηθεί από διαφημιστική όπου πάλι έρχεσαι σε επαφή με άτομα για την υλοποίησή του.Γι’αυτό όλα αυτά τα χρόνια το κομμάτι το εταιρικό/ brands αλλά και των εκδηλώσεων (γαμος) είναι 2 τομείς που εξελίσσονται παράλληλα. Όσο μου αρέσει να βρίσκομαι στο στούντιο για τη φωτογράφιση ενός brand άλλο τόσο μου αρέσει να βρίσκομαι σε μια εκδήλωση όπου θα υπάρχει η επαφή με τον κόσμο.Μέσα από το φακό όλοι οι φωτογράφοι καταλαβαίνουμε πολλά πράγματα γι’αυτόν που έχουμε απέναντί μας.

Δείτε εδώ το site του Χρήστου Λαρισσαίου

  • Μπορεί κάποιος να πορευθεί στην τέχνη της φωτογραφίας ως αυτοδίδακτος ? Χρειάζεται σπουδές ή περεταίρω γνώσεις ?

Οι γνώσεις/σπουδές θεωρώ πως είναι απαραίτητες πρώτα απ’ολα για την γνωριμία σου με το αντικείμενο αλλά και τον απαραίτητο σεβασμό ως προς αυτό.Λόγω εποχής όμως (στην εποχή μου ήταν αλλιώς τα πράγματα) είναι πολύ εύκολο το να γίνει κάποιος πετυχημένος αυτοδίδακτος. Εχω γνωρίσει αυτοδίδακτο φωτογράφο που ήταν εξαιρετικός σε σύγκριση με έναν απόφοιτο.Θεωρώ ως απόφοιτοι ( βάζω και τον εαυτό μου μέσα) μπαίνουμε σε ”κουτάκια” ενώ πρέπει να βγούμε από αυτά για να καταλάβουμε την έννοια της φωτογραφίας και το τι μας τραβάει σε αυτήν.Οι εποχές είναι δύσκολες οικονομικά οπότε αν κάποιος έχει τη σπίθα που χρειάζεται , ότι και να επιλέξει ( σχολή / αυτοδίδακτος) θα τα καταφέρει.

  • Στα μυστήρια γάμου και βάπτισης, τι προσόντα χρειάζεται να έχει ένας φωτογράφος που θα ασχοληθεί με αυτόν τον τομέα ?

Επικοινωνία-Σεβασμό-Προσαρμοστικότητα

Αυτά είναι τα 3 βασικά κατά τη γνώμη μου! Το κομμάτι του γάμου πρώτα έχει να κάνει με την επικοινωνία σου ως προς τους άλλους ανθρώπους και έπειτα με τη δουλειά σου.Είναι μια σημαντική στιγμή σε συγκεκριμένο χρόνο ,οπότε χρειάζεται ταχύτητα / γνώση της ροής αλλά και plan B , C , D. Όταν βρίσκομαι σε ένα γάμο έχω ήδη Plan B & Plan C σε περίπτωση που κάτι δεν βγει όπως θέλω. Μην ξεχνάμε ότι στο τέλος της ημέρας είμαστε υπόλογοι προς το ζευγαρι. Προσωπικά εχω επιλέξει γαμήλια περίοδο να είμαι off μόνο και μόνο επειδή ήμουν burn out και δεν μπορούσα να κάνω κάτι με το ζόρι διότι είμαι της άποψης ότι ο κάθε γάμος έχει το δικό του χαρακτήρα (όσο ίδια και να γίνονται κάποια πράγματα σαν ροή) και αυτό πρέπει να αποτυπωθεί στις φωτογραφίες που θα κρατήσουν για πάντα.

  • Ποια η γνώμη σου για το επίπεδο του ανταγωνισμού μεταξύ των επαγγελματιών φωτογράφων στην χώρα μας ? είναι υγειής κατά την γνώμη σου ?

Κανένας ανταγωνισμός δεν είναι υγιής και δυστυχώς οι περισσότεροι του χώρου βγάζουμε κακία και άσχημη κριτική ως προς τους συναδέλφους και ειδικά τους ανερχόμενους. Όλα αυτά τα χρόνια , βοηθώ όσο μπορώ νέους φωτογράφους για να καταλάβουν κάποια πράγματα ,είτε τεχνικά είτε συμπεριφοράς και δεν θεωρώ πως είναι κάτι κακό ,ίσα ίσα σε κάνει καλύτερο άνθρωπο. Ως φωτογράφοι πρέπει να εχουμε ανοιχτό μυαλό και ορίζοντες ,συνήθως οι κλειστόμυαλοι εχουν άσχημη συμπεριφορά και θα κλείσω με ένα παράδειγμα : Παλαιότερα είχα φωτογραφίσει same sex γάμο όταν πρωτοργκίθηκε στην Ελλάδα το σύμφωνο συμβίωσης και υπήρχε ένας συνάδελφος τότε ο οποίος με ”έκανε πέρα ” επειδή δεν ήταν μέσα στα ”πιστεύω του” το ότι συμφώνησα να φωτογραφίσω τον συγκεκριμένο γάμο.

Διαβάστε περισσότερες συνεντεύξεις φωτογράφων απο τον Χρήστο Λαρισσαίο

  • Αρκετός κόσμος έχει την άποψη πως ο ακριβός και ο καλός εξοπλισμός κάνει τον φωτογράφο. Ισχύει κάτι τέτοιο?

Σίγουρα η τεχνολογία έχει κάνει άλματα αλλά δεν είναι βασικό στο να γίνει κάποιος καλός.Όλα ξεκινάνε με το τι βλέπουμε με το φωτογραφικό μας μάτι , έπειτα το πως το αποτυπώνουμε ,απο ποια γωνία ,τι φως υπάρχει στο περιβάλλον κτλ κτλ.Ειναι ένα κακό τρικ ,μιας και ολοι μας εχουμε γνωρίσει φωτογάφους με ακριβό εξοπλισμό χωρίς όμως να αξιοποιείται σωστά. Εμπειρικά μιλώντας πάντα , κάποτε τράβαγα με μια Canon 7D crop και ενα flash on camera και ο τρόπος που το χειριζόμουν  νόμιζαν ότι είχα full frame στο studio που δούλευα τότε.

Πλέον με την εξέλιξη της τεχνολογίας και με τα προγράμματα AI, ο φωτογράφος κινδυνεύει να μετατραπεί σε αλγόριθμο ή δεν θα κινδυνέψει το επάγγελμα?

Θα σου απαντήσω με μια φράση που άκουσα σε ένα συνέδριο περι ΑΙ : τη δουλειά του δεν θα τη χάσει από το Α.I , θα την χάσει από κάποιον άλλον που θα ξέρει να το χειρίζεται ! Νομίζω τα είπε όλα. Θεωρω πως να φοβόμαστε δεν αποσκοπεί κάπου , καλύτερα να το γνωρίσουμε και να το εντάξουμε στη δουλειά μας για ένα ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα.

  • Ποια είναι κατά την γνώμη σου μια σωστή και καλή φωτογραφία?

Η φωτογραφία που μας μιλάει και μας βάζει να σκεφτούμε ! Η φωτογραφία που γεννά μία ή και πολλές ιστορίες βλέποντάς την. Δεν θα σταθώ τόσο στα τεχνικά ,διότι rules are made to break them οπότε ότι έχει τη ταυτότητά μας και έχουμε βάλει φωτογραφική πινελιά , μπορώ να τη χαρακτηρίσω ως μια καλή φωτογραφία.

  • Έχεις λάβει μέρος σε διαγωνισμούς ή εκθέσεις φωτογραφίας? Τι αποκομείζει ο φωτογράφος από τέτοιου είδους εκδηλώσεις?

Δεν είμαι από τους φωτογράφους που κυνήγησαν πολύ το κομμάτι των εκθέσεων όσο και να μου αρέσει. Πιστεύω ότι μια έκθεση για να υλοποιηθεί πρέπει να έχει μια ταυτότητα , μια ιστορία και σίγουρα να περνάει ένα μήνυμα στο κοινό.

BARNES
  • Σαν επαγγελματίας φωτογράφος ποια ή ποιες οι συμβουλές σου απέναντι στους νέους και νέες φωτογράφους ?

Να μην φοβούνται να ρισκάρουν , να μάθουν & να σέβονται την ιστορία της φωτογραφίας και να έχουν πάντα τη δική τους ταυτότητα. Η τεχνολογία μπορεί να γίνει σύμμαχος τους για παραπάνω γνώσεις & τεχνικές . Ως φωτογράφοι δεν σημαίνει ότι είμαστε καλοί σε όλους τους τομείς και that’s fine. Επιλέγουμε ποιον τομέα θέλουμε και δουλεύουμε πανω σε αυτόν.

  • Τι δουλειά θα έκανες αν δεν ήσουν φωτογράφος;

Ανέκαθεν με έλκυε το κομμάτι της εικόνας και του ήχου οπότε πιστεύω πως σίγουρα θα ήμουν κοντά στο επάγγελμα μου ή στο κομμάτι του marketing .

Στο σημείο αυτό, η συνέντευξή μας με τον Γιώργο Λούβαρη έφτασε στο τέλος της. Κερδίσαμε σίγουρα  πάρα πολλά γνωρίζοντας την φιλοσοφία του αλλά και τις απόψεις του για την τέχνη της φωτογραφίας.

Η γνωριμία με τους φωτογράφους και η παρακολούθηση των έργων τους, μας βοηθά να εξελιχθούμε και να λάβουμε καινούριες ιδέες. Αυτός είναι και ο στόχος μου μέσα από τις συνεντεύξεις με τους συναδέρφους. Όσο μπορείτε να αναζητείτε γνώσεις και ευκαιρίες για εξέλιξη και δημιουργία. Ευχαριστώ τον Γιώργο Λούβαρη για την εποικοδομητική συζήτηση και την ανταλλαγή απόψεων. Εύχομαι σε όλους και όλες καλό, ευλογημένο και δημιουργικό μήνα. Εμείς Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για το μεθεπόμενο Σάββατο με νέο φωτογραφικό οδοιπορικό.

Έως τότε μείνετε συντονισμένοι στον No1 διαδικτυακό σταθμό της πόλης, τον planetwebradio.gr φυσικά.


[There are no radio stations in the database]