Φωταγωγήθηκε το εμβληματικό κτίριο του “Μινιόν” στο κέντρο της Αθήνας

22 Νοεμβρίου 2023

Φωταγωγήθηκε το εμβληματικό κτίριο του Μινιόν στο κέντρο της Αθήνας, αναμένεται να ανοίξει πάλι τις πόρτες του.

H πρώτη, συμβολικής σημασίας, για τη νέα εποχή που περνά το Μινιόν ήταν η φωταγώγησή του λίγο πριν από τα Χριστούγεννα στην οποία προχώρησε η Dimand,ΙΝΤΙΜΕ

Μετά από 25 ολόκληρα χρόνια το γνωστό πολυκατάστημα Μινιόν άναψε χτες, βράδυ Τρίτης, και πάλι τα φώτα του. Το κτίριο που βρίσκεται στη γωνία Πατησίων και Δώρου, υπήρξε ένα από τα εμβληματικά πολυκαταστήματα της Αθήνας, τη δεκαετία του 80 και 90.

Εντυπωσιακή η νέα εικόνα του Μινιόν όσες και οι αναμνήσεις μας απο αυτο το μεγαλοκαταστημα, 3 τα χρώματα το ιστορικό πορτοκαλί του Μινιόν και το πράσινο της ελιάς, και λευκό στο πλάι της Βερανζέρου

Το νέο Μινιόν αναμένεται να λειτουργήσει ξανά το 2024, όπου συμπληρώνονται και 90 χρόνια από την ανέγερσή του.

To κτίριο που παραμένει αναξιοποίητο και άδειο από το 1998, πέρασε τον Νοέμβριο του 2021 στην εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων του Δημήτρη Ανδριόπουλου καθώς πλειοδότησε στον διαγωνισμό για την αγορά του, από τη Folli Follie της οποίας και αποτελούσε περιουσιακό στοιχείο.

H πρώτη, συμβολικής σημασίας, για τη νέα εποχή που περνά το Μινιόν ήταν η φωταγώγηση του κτιρίου των 16.000 τ.μ λίγο πριν από τα Χριστούγεννα στην οποία προχώρησε η Dimand, ξαναζωντανεύοντας αναμνήσεις από το παρελθόν στους κατοίκους της πρωτεύουσας.

Όταν το πολυκατάστημα στη συμβολή των οδών 28ης Οκτωβρίου και Βερανζέρου αποτελούσε όχι μόνο εμβληματικό σημείο συνάντησης για τις αγορές των Αθηναίων αλλά και μέρος χαράς για τα μικρά παιδιά που επισκέπτονταν τον τελευταίο όροφο για να φωτογραφηθούν με τον Άγιο Βασίλη.

Πρωτοχρονιά στα εντυπωσιακά φωτισμένα Piraeus Tower & Μινιόν

Γραφεία, εμπορικά καταστήματα και χώροι εστίασης στο νέο Μινιόν

Το πλάνο του καινούριου ιδιοκτήτη του εμβληματικού κτιρίου αναμένεται να αναπτυχθεί σε βάθος τριετίας ενώ το νέο Μινιόν θα έχει έναν διαφορετικό χαρακτήρα από εκείνον που γνώριζαν στο παρελθόν οι Αθηναίοι.

Στόχος είναι να μετατραπεί σε ένα μοντέρνο, «πράσινο» βιοκλιματικό κτίριο μεικτών χρήσεων και να αναδειχθεί σε έναν ελκυστικό προορισμό που θα συμβάλλει στη σύγχρονη ιστορία της πόλης και την αναβίωση της ευρύτερης περιοχής του κέντρου των Αθηνών.

Αναμένεται να διαθέτει εμπορικά καταστήματα στους κάτω ορόφους του αλλά και χώρους εστίασης, επίσης γραφεία και επαγγελματικούς χώρους στους υπόλοιπους ορόφουςΑνάμεσα δε στα concept που εξετάζονται είναι να δημιουργηθούν και διαμερίσματα με θέα την Ακρόπολη στους τελευταίους ορόφους.

Σύμφωνα με στελέχη της Dimand υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές σχετικά με το πώς θα διαμορφωθεί τελικά το ιστορικό πρώην πολυκατάστημα έχουν ήδη ξεκινήσει οι συζητήσεις με κάποιους εκ των οποίων θα χρησιμοποιήσουν το κτίριο.

Η φιλοδοξία πάντως είναι η λειτουργία των εμπορικών χώρων τα Χριστούγεννα του 2023.

Η ιστορία του Μινιόν

Το 1934 ο επιχειρηματίας Γιάννης Γεωργακάς ίδρυσε με έναν συνεταίρο του το πρώτο περίπτερο με το όνομα Μινιόν. Από τη δεκαετία του 1950 εξελίχθηκε σταδιακά σε μεγάλο πολυκατάστημα, με 120.000 είδη και 1.000 άτομα προσωπικό.

Εν μέσω της εορταστικής περιόδου, στα ξημερώματα της 19ης Δεκεμβρίου 1980, το πολυκατάστημα καταστράφηκε από εμπρησμό. Οι περισσότερες δυνάμεις της Πυροσβεστικής κατευθύνθηκαν στο κατάστημα «Κατράντζος» που καιγόταν συγχρόνως, χωρίς αποτέλεσμα.

Ήταν η αρχή μιας σειράς εμπρησμών στα περισσότερα μεγάλα καταστήματα εκείνης της εποχής, που διήρκησε έως τον Ιούλιο του 1981. Κανείς ένοχος δεν βρέθηκε ποτέ για κανένα από αυτά και τελικώς, λόγω μακροχρόνιας παρέλευσης, τα ποινικά αδικήματα παραγράφηκαν. Από την φωτιά διασώθηκε μόνο το οπλισμένο σκυρόδεμα του κτηρίου, ενώ ο «Κατράντζος» κατέρρευσε από την πυρκαγιά και δεν ξαναχτίστηκε ποτέ.

Πωλητήριο στο Μινιόν δρομολογεί η Folli Follie | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Με δάνεια αποκαταστάθηκαν πλήρως οι ζημιές στο κτήριο και το κατάστημα επαναλειτούργησε το 1983, όμως λόγω υπερβολικών χρεών κρατικοποιήθηκε τότε. Δεν παρουσίασε κέρδη μέχρι το 1990, όμως ο ίδιος ο Γιάννης Γεωργακάς παρέμεινε στη διεύθυνση του καταστήματος μέχρι και το 1991, οπότε και, ύστερα από προκήρυξη διαγωνισμού, το αγόρασε πάλι από το κράτος, για να αποχωρήσει τελικώς το 1992.

Τελικώς το «Μινιόν» έκλεισε το 1998.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]