Έφυγε από την ζωή ο μεγάλος ζεν πρεμιέ του κινηματογράφου Σπύρος Φωκάς

10 Νοεμβρίου 2023

Έφυγε από την ζωή ο μεγάλος ζεν πρεμιέ του κινηματογράφου Σπύρος Φωκάς. Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 86 ετών άφησε ο Σπύρος Φωκάς, προκαλώντας θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο.

Ο σπουδαίος ηθοποιός με σημαντική καριέρα σε Ελλάδα και εξωτερικό νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα με σοβαρά προβλήματα υγείας και φιλοξενούταν σε κέντρο αποκατάστασης στη Μαγούλα.

Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή η επί 10 χρόνια σύζυγός του, Λίλιαν Φωκά, με ανάρτηση μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook, στην οποία έγραψε «καλή αντάμωση Σπύρο μου». Η Λίλιαν Φωκά συνόδευσε την ανάρτησή της με το τραγούδι του Γιώργου Ζαμπέτα «Τα δειλινά».

Ο Σπύρος Φωκάς συμμετείχε μεταξύ άλλων στις ταινίες «Όταν θέλει η γυναίκα» του Βιντσέντε Μινέλι πλάι στη Λάιζα Μινέλι και «Ο Ρόκο και τα Αδέλφια του» του Λουκίνο Βισκόντι. Το 1985 ο Σπύρος Φωκάς έπαιξε στην ταινία «Το διαμάντι του Νείλου» με πρωταγωνιστή τον Μαικλ Ντάγκλας. Επίσης, έπαιξε στο φιλμ «Ράμπο ΙΙΙ» με τον Σιλβέστερ Σταλόνε.

Υπήρξε απόφοιτος της δραματικής σχολής του Κωστή Μιχαηλίδη. Έκανε την πρώτη κινηματογραφική εμφάνισή του το 1959 στην ταινία του Ανδρέα Λαμπρινού «Ματωμένο Ηλιοβασίλεμα», η οποία προβλήθηκε στο Φεστιβάλ των Καννών και ήταν η αφετηρία για τη διεθνή καριέρα του.

H πρώτη εμφάνιση του Σπύρου Φωκά σε ξενόγλωσση ταινία ήταν το 1960 στο «Morte di un amico», ιταλικής παραγωγής. Κινηματογραφικά απογειώνεται με την εμφάνισή του στην ταινία του Φράνκο Ρόσι «Ο Θάνατος ενός Φίλου», όπου κερδίζει βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο. Στη συνέχεια κάνει το μεγάλο βήμα προς το Χόλυγουντ, συμμετέχοντας πλέον σε αμιγώς αμερικάνικες παραγωγές.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’60 επιστρέφει στην Ελλάδα και συμμετέχει στις ταινίες του Γιάννη Δαλιανίδη, παραγωγής Φίνος Φιλμ, πλάι στην Ζωή Λάσκαρη, τον «Εγωισμό» και τη «Στεφανία». Στη συνέχεια επιστρέφει στην Αμερική, όπου πρωταγωνίστησε σε ταινίες που έκαναν μεγάλη εμπορική επιτυχία.

Σπύρος Φωκάς: Πού βρίσκεται σήμερα ο γόης του ελληνικού σινεμά (pics) |  Έθνος

Σε όλη την κινηματογραφική καριέρα του έπαιξε με επιτυχία σε πάνω από 30 ταινίες, οι περισσότερες στην Ιταλία και στην Αμερική. Έγινε ιδιαίτερα γνωστός και αγαπητός και από τις εμφανίσεις του σε γνωστά θέατρα του εξωτερικού. Σημαντική ήταν, τέλος, η παρουσία του στην ελληνική τηλεόραση, όπου πρωταγωνίστησε σε πολλές κοινωνικές και δραματικές σειρές.

Σπύρος Φωκάς - Η ζωή ενός μύθου, που γεννήθηκε την Πάτρα, μέσα σε 240  σελίδες! (pics) | Patras Events

Ο Σπύρος Φωκάς είχε παντρευτεί τέσσερις φορές. Το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα υγείας.

Συλλυπητήριο μήνυμα της Υπουργού Πολιτισμού για την απώλεια του Σπύρου Φωκά

Πληροφορούμενη τον θάνατο του Σπύρου Φωκά η Λίνα Μενδώνη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Σπύρος Φωκάς: Το συγκινητικό γράμμα του στην Ειρήνη Παππά - «Αντίο  βασίλισσα μου» - Newsbomb - Ειδησεις - News

Με θλίψη αποχαιρετούμε τον ηθοποιό Σπύρο Φωκά, έναν από τους γνωστότερους και αγαπητότερους εκπροσώπους του θεάματος, με σημαντική κινηματογραφική καριέρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η πρώτη ταινία στην οποία συμμετείχε, το 1959, το “Ματωμένο Ηλιοβασίλεμα”, προβλήθηκε στο Φεστιβάλ των Καννών και υπήρξε η αφετηρία της διεθνούς καριέρας του. Η πρώτη εμφάνισή του στη ξενόγλωσση ταινία “Morte di un amico”, ιταλικής παραγωγής, του άνοιξε το δρόμο για τα αμερικανικά κινηματογραφικό στούντιο.

Η επιβλητική παρουσία του και η ευρεία γκάμα του, του επέτρεψαν να ερμηνεύσει σημαντικούς ρόλους στον ελληνικού και διεθνή κινηματόγραφο, ενώ έπαιξε και σε πολλές τηλεοπτικές σειρές.

Με την παρουσία του σηματοδότησε μερικές από τις πιο σημαντικές καλλιτεχνικές δημιουργίες του ιταλικού κινηματογράφου (όπως «Ο Ρόκο και τ’ αδέλφια του», του Λουκίνο Βισκόντι) αλλά και μερικές από τις εμπορικότερες ταινίες του Χόλιγουντ (όπως το «Διαμάντι του Νείλου» και «Ράμπο 3»).

Σημαντική ήταν η διαδρομή του και στο θέατρο, κυρίως σε μεγάλες σκηνές του εξωτερικού. Κοσμοπολίτης, ευγενής, εργατικός, προσηνής και ταυτόχρονα διονυσιακός και απολλώνιος, ο Σπύρος Φωκάς ήταν ωραίος ως Έλληνας. Θα μας τον θυμίζει το έργο του.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του και στους πολλούς φίλους του.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]