Είναι πιθανή η ανακάλυψη της «Κιβωτός του Νώε» σε βουνό της Τουρκίας

30 Οκτωβρίου 2023

Είναι πιθανή η ανακάλυψη της «Κιβωτός του Νώε» σε βουνό της Τουρκίας. Το βιβλικό διήγημά της «Κιβωτού του Νώε», είναι ευρέως διαδεδομένο και θυμίζει ουσιαστικά μια ιστορία κάθαρσης της Γης από όλους τους κατοίκους της, πλην του Νώε ο οποίος χρίσθηκε άξιος να αποτελέσει κομμάτι του νέου κόσμου.

Ο βιβλικός ήρωας θα διέφευγε την πλημμύρα μέσω μιας κιβωτού της οποίας η τελική τοποθεσία αναφέρεται στην Βίβλο ως «τα βουνά του Αραράτ» στην Τουρκία. Ο κατακλυσμός αυτός χρονολογείται στα 5.000 χρόνια πριν, με μια ομάδα ιστορικών και αρχαιολόγων να ισχυρίζεται ότι η χρονολογία καθώς και η βιβλική τοποθεσία συμπίπτουν στην τουρκική περιοχή «Doğubayazıt του Ağrı» η οποία ανακαλύφθηκε το 1956 και περιέχει έναν γεωλογικό σχηματισμό ο οποίος θυμίζει σκαλισμένη κιβωτό ενώ ταυτόχρονα αποτελεί την ψηλότερη κορυφή της Τουρκίας, με ύψος 5.029 μέτρα. Οι υποθετικές μετρήσεις του σκάφους λέγεται πως ήταν «156 μέτρα μήκος, 26 μέτρα πλάτος και 15 ύψος».

Ερχόμενοι στο σήμερα πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι το σημείο αυτό είναι στα βουνά του Αραράτ που σήμερα είναι Τουρκικό έδαφος. Τον Απρίλιο του 2010 μία ομάδα Κινέζων ερευνητών ανακοίνωσε ότι είχε βρει τα συντρίμμια της κιβωτού του Νώε στα τουρκικά βουνά του Αραράτ, όπως ακριβώς δηλαδή ισχυρίζονταν και τα ιστορικά κείμενα. Αυτή η 15μελής ομάδα ερευνητών έλεγε ότι ήταν 99,9% βέβαιη για την ανακάλυψή τους λέγοντας ότι η μόνη εξήγηση για την προέλευση αυτών των υπολειμμάτων που βρέθηκαν είναι η κιβωτός του Νώε. Η ομάδα που ερευνούσε τα ευρήματα διοργάνωσε μια συνέντευξη Τύπου και εξήγησε πως βρήκαν ένα κομμάτι ξύλου και κομμάτια από ένα σχοινί που πιθανότατα θα είχαν χρησιμοποιηθεί στην κιβωτό. Τράβηξαν εκτενείς φωτογραφίες και βίντεο από τα ευρήματα και τα μοιράστηκαν παγκοσμίως με όσους ενδιαφέρονταν να μάθουν για αυτή την ανακάλυψη.

Μια ομάδα επιστημόνων από μια χριστιανική οργάνωση γνωστή ως Noah’s ark ministries international ισχυρίστηκε επίσης ότι βρήκε μια μεγαλύτερη δομή του πλοίου σε περίπου 4.000 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας στα βουνά του Αραράτ. Τα βουνά αυτά υπολογίζεται ότι έχουν ύψος περίπου 5.100 μέτρα ενώ τα κομμάτια ξύλου που βρήκαν λέγεται ότι είναι περίπου 4.800 ετών, κάτι που ταιριάζει απόλυτα με τις ιστορίες που αναφέρονται στην Γένεση. Αυτό που κάνει αυτή την ανακάλυψη τόσο μοναδική είναι ότι οι ερευνητές δεν βρήκαν μόνο θραύσματα από ξύλο κυπαρισσιού δηλαδή το ακριβές ξύλο που είχε διαταχθεί να χρησιμοποιήσει ο Νώε, αλλά βρήκαν επίσης στοιχεία ότι το πλοίο χωρίστηκε σε πολλά μικρά τμήματα.

Αυτά τα τμήματα μοιάζουν πολύ τους στάβλους που θα είχαν χρησιμοποιηθεί για να στεγάσουν τα ζώα. Σύμφωνα πάντα με τους ερευνητές αυτοί οι στάβλοι θα είχαν αρκετά μεγάλο μέγεθος ώστε να χωρούν περίπου δύο από τα περισσότερα ζώα στη γη, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων θηλαστικών όπως λιοντάρια, αρκούδες ή ελέφαντες. Η ακριβής τοποθεσία αυτών των ευρημάτων λέγεται ότι κρατήθηκε μυστική από την Τουρκική κυβέρνηση να γίνουν περαιτέρω ανασκαφές. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές εικασίες ότι αυτά τα ευρήματα μπορεί να μην είναι γνήσια.

Από την άλλη, υπάρχουν και αυτοί που απορρίπτουν την ιδέα ότι η κιβωτός του Νώε υπήρξε ποτέ στην πραγματικότητα. Υπάρχει μάλιστα μια ιστορία που λέει ότι πριν πάρα πολλά χρόνια ένας Κούρδος ορεσίβιος μετέφερε στο συγκεκριμένο σημείο μια μεγάλη ποσότητα ξυλείας προκειμένου να κατασκευάσει ένα μεγάλο πλοίο. Λόγω του χιονιού που έλιωνε αλλά και των συνθηκών το ξύλο περνούσε γρήγορα σε μια φάση γήρανσης, δίνοντας την ψευδαίσθηση ότι είχε πρόσφατα αποκαλυφθεί αφού είχε παγιδευτεί κάτω από τον πάγο για πάρα  πολλά χρόνια. Αυτοί οι ισχυρισμοί βέβαια δεν αποδείχθηκαν ποτέ αλλά υπήρξαν και αυτοί που πίστευαν ότι όλο αυτό συνέβη προκειμένου να δημιουργήσουν ένα αξιοθέατο που θα προσέλκυε κόσμο άρα και χρήμα.

Υπάρχουν και οι επιστήμονες που ναι μεν πιστεύουν στην ύπαρξη της κιβωτού αλλά όχι σε αυτή την τοποθεσία, όχι τόσο ψηλά. Θεωρούν αδιανόητο να φτάσει σε τέτοιο υψόμετρο δηλαδή 4.000 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, διότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει τόσο νερό στον κόσμο.

Μία ακόμα πιθανή τοποθεσία που μπορεί να προσάραξε η κιβωτός του Νώε είναι το βουνό Durupinar που βρίσκεται και αυτό στην Τουρκία.  Το βουνό είχε ερευνηθεί για πολλά χρόνια με χιλιάδες ανθρώπους να πιστεύουν ότι αυτή θα ήταν η πιο εύλογη περιοχή όπου η κιβωτός θα είχε χτυπήσει στεριά. Το 1959 μια ομάδα ερευνητών από την Τουρκία ανακάλυψε έναν ενδιαφέρον σχηματισμό βράχου που πολλοί άνθρωποι πίστευαν ότι έμοιαζε με το κύτος ενός πλοίου. Το 1977 μια ομάδα ερευνητών κατευθύνθηκε στην περιοχή για να ερευνήσει την οροσειρά, αφού ορισμένοι από αυτούς είχαν αρχίσει να πιστεύουν ότι αυτός θα μπορούσε να είναι ο τόπος προσάραξης της διάσημης κιβωτού. Ενώ έψαχναν την περιοχή οι ερευνητές βρήκαν πολλά κομμάτια μετάλλου που πίστευαν ότι θα μπορούσαν αρχικά να ανήκαν στην κιβωτό.

Θεωρίες όμως που θα μπορούσαν πολύ άνετα να αμφισβητηθούν διότι στη συγκεκριμένη οροσειρά υπάρχει και ένα ηφαίστειο που πολλοί πιστεύουν ότι μια έκρηξη του πριν πάρα πολλά χρόνια θα είχε προκαλέσει μέσω της λάβας του αυτά τα ευρήματα. Μετά από περαιτέρω έρευνα, αποδείχθηκε ότι αυτά τα υποτιθέμενα κομμάτια σιδήρου ήταν στην πραγματικότητα μαγνητίτες που περιείχαν τιτάνιο, επιβεβαιώνοντας λοιπόν τη θεωρία μιας ηφαιστειακής έκρηξης. Επίσης ένας ακόμα λόγος απόρριψης της συγκεκριμένης τοποθεσίας είναι η βιβλική περιγραφή ότι η κιβωτός είχε σχήμα κύβου και όχι της κλασικής βάρκας που έχουμε όλοι στο μυαλό. Επίσης αναφέρεται ότι κατασκευάστηκε εξολοκλήρου από ξύλο και μόνο. Οπότε η θεωρία ότι η κιβωτός βρίσκεται στο όρος Durupinar φαίνεται να έχει απορριφθεί.

Με τον συνδυασμό όλων των παραπάνω πληροφοριών αλλά και γεωλογικών δειγμάτων, μια ομάδα επιστημόνων υπό την αιγίδα του Τεχνικού Πανεπιστήμιου της Κωνσταντινούπολης (İTÜ), του Πανεπιστήμιο Andrew και του Πανεπιστήμιο Ağrı İbrahim Çeçen (AİÇÜ) , που δούλευε στην περιοχή έναν χρόνο πιστεύει πως έχει χαράξει τον δρόμο για την επιβεβαίωση της ιστορίας.

Η ομάδα που ερευνούσε τα ευρήματα διοργάνωσε μια συνέντευξη Τύπου και εξήγησε πως βρήκαν ένα κομμάτι ξύλου και κομμάτια από ένα σχοινί που πιθανότατα θα είχαν χρησιμοποιηθεί στην κιβωτό. Τράβηξαν εκτενείς φωτογραφίες και βίντεο από τα ευρήματα και τα μοιράστηκαν παγκοσμίως με όσους ενδιαφέρονταν να μάθουν για αυτή την ανακάλυψη.

Οι πρώτες συλλογές δειγμάτων έγιναν το 2022 με τον αντιπρύτανη της AİÇÜ, καθηγητή Faruk Kaya, να δηλώνει:

«Σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα που προέκυψαν από τις μελέτες, υπήρχαν ανθρώπινες δραστηριότητες στην περιοχή από τη Χαλκολιθική περίοδο μεταξύ των ετών 5500 και 3000 π.Χ. Είναι γνωστό ότι ο κατακλυσμός του Νώε έγινε πριν από 5.000 χρόνια. Όσον αφορά τη χρονολόγηση, αναφέρεται ότι υπήρχε ζωή και σε αυτή την περιοχή. Αυτό αποκαλύφθηκε στα εργαστηριακά αποτελέσματα. Δεν είναι δυνατόν να πούμε ότι το πλοίο είναι εδώ με τη χρονολόγηση. Πρέπει να δουλέψουμε πολύ καιρό για να το αποκαλύψουμε».

Πηγή: entermessinia.gr

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

entermessinia.gr


[There are no radio stations in the database]