Άφαντος ο μακελάρης 24 ώρες μετά την επίθεση στο Μέιν – Σε εξέλιξη ανθρωποκυνηγητό

27 Οκτωβρίου 2023

Άφαντος ο μακελάρης 24 ώρες μετά την επίθεση στο Μέιν – Σε εξέλιξη ανθρωποκυνηγητόΣυγκλονισμένοι και φοβισμένοι κάτοικοι του Μέιν των ΗΠΑ παρέμειναν στα σπίτια τους για δεύτερη νύχτα την Πέμπτη, καθώς εκατοντάδες βαριά οπλισμένοι αστυνομικοί και πράκτορες του FBI έψαχναν εντατικά για τον Ρόμπερτ Κάρντ, λένε οι έφεδρες αρχές του στρατού πυροβόλησαν θανάσιμα 18 άτομα σε μια αίθουσα μπόουλινγκ ενώ τραυμάτισε άλλα 13 άτομα.

Ένα πολυπολιτειακό ανθρωποκυνηγητό είναι σε εξέλιξη: «Ο κύριος Καρντ θεωρείται οπλισμένος και επικίνδυνος», είπε ο Μιλς σε συνέντευξη Τύπου. «Η αστυνομία συμβουλεύει ότι οι άνθρωποι του Μέιν δεν πρέπει να τον πλησιάσουν σε καμία περίπτωση».

Αξίζει να σημειωθεί πως έχει ζητηθεί τόσο από τους κατοίκους του Λιούιστον, όσο και από άλλες τρεις γειτονικές πόλεις (Λισαβόνα, Μπόουντοϊν και Όμπερν) να μείνουν στα σπίτια τους και από τις τοπικές επιχειρήσεις να παραμείνουν κλειστές. Σχολεία, ιατρεία και παντοπωλεία έκλεισαν και οι άνθρωποι έμειναν πίσω από κλειδωμένες πόρτες σε πόλεις που απέχουν 80 χιλιόμετρα από τις σκηνές των πυροβολισμών. Η μεγαλύτερη πόλη του Μέιν, το Πόρτλαντ, έκλεισε τα δημόσια κτίριά της, ενώ η Υπηρεσία Συνοριακών Υπηρεσιών του Καναδά εξέδωσε προειδοποίηση «ένοπλο και επικίνδυνο» στους αξιωματικούς της που σταθμεύουν κατά μήκος των συνόρων των ΗΠΑ.

Μεγάλο μέρος της έρευνας της Πέμπτης επικεντρώθηκε σε ένα ακίνητο που ανήκε σε έναν από τους συγγενείς της Card στο αγροτικό Bowdoin, όπου φορτηγά και φορτηγά γεμάτα με ένοπλους πράκτορες του FBI και άλλων υπηρεσιών περικύκλωσαν τελικά ένα σπίτι. Η Card και οποιοσδήποτε άλλος ήταν μέσα είχαν επανειλημμένα διαταχθεί να παραδοθούν.

«Πρέπει να βγεις έξω τώρα χωρίς τίποτα στα χέρια σου. Τα χέρια σας στον αέρα», είπε η αστυνομία από ένα μεγάφωνο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όταν η αστυνομία εκτελεί εντάλματα – ακόμη και για υπόπτους που αναζητούνται για βίαια εγκλήματα – κινούνται γρήγορα για να εισέλθουν στο σπίτι.

Όμως, ώρες αργότερα, μετά από επανειλημμένες ανακοινώσεις και έρευνα, οι αρχές αποχώρησαν – και ήταν ακόμα ασαφές εάν ο Card είχε βρεθεί ποτέ στην τοποθεσία, δήλωσε η αστυνομία της πολιτείας.

Ο Ρίτσαρντ Γκόνταρντ, που ζει στο δρόμο όπου έγινε η έρευνα, γνωρίζει την οικογένεια Κάρτ. Ο Ρόμπερτ Κάρντ, ο οποίος είναι τέσσερα χρόνια νεότερος, γνωρίζει καλά το έδαφος, είπε ο Γκόνταρντ.

«Αυτό είναι το βήμα του. Μεγάλωσε εδώ», είπε. «Ξέρει κάθε προεξοχή να κρύβεται πίσω του, κάθε πυκνόφυτο».

Σε πολλά σπίτια πραγματοποιήθηκαν έρευνες και καταδιώκονταν κάθε προβάδισμα στο κυνήγι του Card, ενός 40χρονου με εκπαίδευση εκπαιδευτή πυροβόλων όπλων. Οι αρχές είπαν ότι πρέπει να θεωρείται οπλισμένος και επικίνδυνος και να μην τον πλησιάζουν.

Ο Card είναι ύποπτος ότι άνοιξε πυρ με τουλάχιστον ένα τουφέκι σε ένα μπαρ και μια αίθουσα μπόουλινγκ την Τετάρτη στο Lewiston, το οποίο απέχει περίπου 15 μίλια (24 χιλιόμετρα) από το Bowdoin και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Maine. Οι απογευματινοί πυροβολισμοί σκότωσαν 18 ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους 13, ενώ τρία άτομα νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, δήλωσαν οι αρχές.

Οι αρχές δεν έχουν πει πόσα όπλα χρησιμοποιήθηκαν ή πώς αποκτήθηκαν.

Πηγές της τοπικής εθνοφρουράς αποκάλυψαν ότι ο Καρντ άκουγε φωνές και έπασχε από σοβαρές ψυχιατρικές διαταραχές. «Είχε απειλήσει να πυροβολήσει την πρόσοψη του διοικητηρίου του στρατοπέδου Σάκο, ενώ νοσηλεύθηκε σε ψυχιατρική κλινική για δύο εβδομάδες τον περασμένο Αύγουστο, προτού λάβει εξιτήριο», ανέφερε χθεσινή ανακοίνωση της πολιτειακής αστυνομίας.

Αξιωματούχοι είπαν επίσης ότι ο Καρντ είχε πρόσφατα απειλήσει ότι θα επιτεθεί σε μια βάση της Εθνικής Φρουράς στο Saco του Μέιν

Ο δήμαρχος του Λιούιστον Carl Sheline είναι «συντετριμμένος για την πόλη μας και τους ανθρώπους μας» είπε.

Η Κυβερνήτης του Μέιν Τζάνετ Μιλς υποσχέθηκε να κάνει ό,τι χρειαζόταν για να βρει την Κάρντ και να «λογοδοτήσει όποιον ευθύνεται για αυτήν την θηριωδία … και να αναζητήσει πλήρη δικαιοσύνη για τα θύματα και τις οικογένειές τους».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μίλησε τηλεφωνικά με βουλευτές του Μέιν και «προσέφερε πλήρη ομοσπονδιακή υποστήριξη στον απόηχο αυτής της φρικτής επίθεσης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Το Λιούιστον είναι μια μεγάλη οικιστική και βιομηχανική περιοχή με δύο νοσοκομεία. Ουσιαστικά πρόκειται για μια εργατούπολη, με μέσο οικογενειακό εισόδημα περίπου 48.000$. Το 16% του πληθυσμού ζει σε συνθήκες φτώχειας, σύμφωνα με την απογραφή των ΗΠΑ, όπως αναφέρει το CNN.

Το μακελειό έχει προκαλέσει σοκ σε ολόκληρη την κομητεία Αντροσκόγκιν, η οποία προστίθεται στον μακρύ κατάλογο των αμερικανικών περιοχών που πλήττονται από τη βία των πυροβόλων όπλων.

“Είναι μια μικρή πόλη. Μαθαίνεις τους πάντες”, δήλωσε ο Κεν Σπάλντινγκ κάτοικος της Λίσμπον. “Αλλά είχα πει πριν από μερικά χρόνια στη σύζυγό μου ‘Το ερώτημα δεν είναι αν, αλλά πότε’” θα σημειωθεί ένα περιστατικό με μαζικούς φόνους στην πόλη.

Ο αριθμός των μαζικών δολοφονιών –με τέσσερα ή περισσότερα θύματα– έχει αυξηθεί κατακόρυφα στις ΗΠΑ μετά την πανδημία της Covid-19. Το 2022 καταγράφηκαν 647 τέτοιες επιθέσεις και φέτος, με βάση την τάση που διαμορφωνόταν τον Ιούλιο, προβλεπόταν ότι θα φτάσουν τις 679.

Εξάλλου περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής φέτος στη χώρα σε περιστατικά με πυροβόλα όπλα, εξαιρουμένων των αυτοκτονιών, σύμφωνα με την οργάνωση Gun Violence Archive (GVA).

Η φονικότερη επίθεση στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ είναι η σφαγή 58 ανθρώπων από ένοπλο που πυροβολούσε τους θεατές ενός μουσικού φεστιβάλ από ένα πολυώροφο ξενοδοχείο στο Λας Βέγκας.

Από το 2012 καταγράφονται ετησίως στο Μέιν περίπου 16 με 19 ανθρωποκτονίες, την ώρα που σε ένα μόλις βράδυ έχασαν τη ζωή τους 18 άνθρωποι την Τετάρτη.

Η νομοθεσία που διέπει την οπλοκατοχή στο Μέιν είναι σχετικά χαλαρή. Σε αυτήν την αγροτική πολιτεία, στα βορειοανατολικά σύνορα με τον Καναδά, περίπου οι μισοί ενήλικοι ζουν σε νοικοκυριό που διαθέτει τουλάχιστον ένα όπλο, σύμφωνα με μια μελέτη της RAND Corporation του 2020. Οι αρχές δεν απαιτούν να έχει κάποιος άδεια για να αγοράσει ή να φέρει όπλο και δεν ισχύουν οι κανονισμοί άλλων πολιτειών σύμφωνα με τους οποίους οι εκπρόσωποι του νόμου επιτρέπεται να αφοπλίζουν προσωρινά όσους κρίνουν «επικίνδυνους» για τη δημόσια ασφάλεια.

Ο Αμερικανός βουλευτής Τζάρεντ Γκόλντεν, Δημοκρατικός από την πόλη Λιούιστον, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι μετά την τραγωδία άλλαξε στάση και πλέον στηρίζει την επιβολή απαγόρευσης στα επιθετικά όπλα.

“Τώρα ζητώ από το Κογκρέσο των ΗΠΑ να απαγορεύσει τα τυφέκια εφόδου, όπως αυτό που χρησιμοποιήθηκε από τον δράστη αυτής της μαζικής δολοφονίας στη γενέτειρά μου”, τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]