Σατανιστές: Η υπόθεση που είχε σοκάρει το πανελλήνιο – Πού βρίσκονται σήμερα
21 Οκτωβρίου 2023
Σατανιστές: Η υπόθεση που είχε σοκάρει το πανελλήνιο – Πού βρίσκονται σήμερα
Ήταν Δεκέμβριος του 1993 όταν η υπόθεση των «Σατανιστών της Παλλήνης» ήρθε στο φως της δημοσιότητας με τραγικό απολογισμό δύο φρικτά δολοφονημένες γυναίκες: Τη 14χρονη Δώρα Συροπούλου και την 28 ετών Γαρυφαλλιά Γιούργα.
Όταν η αστυνομία ξεκίνησε να ξετυλίγει το κουβάρι των φρικτών αυτών εγκλημάτων, κανείς δεν περίμενε πως η Ελλάδα θα βρισκόταν αντιμέτωπη με την πιο σκανδαλώδη υπόθεση στα χρονικά της χώρας, ο φάκελος της οποίας έφερε την ονομασία «Σατανιστές της Παλλήνης».
Τρεις φίλοι από την Παλλήνη, ο 21 ετών Ασημάκης Κατσούλας, ο 19 ετών Μάνος Δημητροκάλης και η 17χρονη Δήμητρα Μαργέτη συλλαμβάνονται από την αστυνομία ως δράστες της δολοφονίας δύο εξαφανισμένων γυναικών, τα πτώματα των οποίων βρέθηκαν τρομερά κακοποιημένα σε προχωρημένη σήψη.
Η «ομάδα» επί τρία χρόνια προσηλύτιζε νεαρά κορίτσια στο σατανισμό και «εκτελώντας εντολές ανώτερων δυνάμεων» έκανε ανθρωποθυσίες, ικανοποιώντας παράλληλα τα αρρωστημένα σεξουαλικά ένστικτα του αρχηγού της, Μάκη Κατσούλα
Οι λεπτομέρειες που αποκαλύφθηκαν ήταν συγκλονιστικές και οι άτυχες γυναίκες μαρτύρησαν μέχρι να αφήσουν την τελευταία τους πνοή στα χέρια των σατανιστών.
Η πρώτη δολοφονία: Δώρα Συροπούλου
Η «ομάδα» επί τρία χρόνια προσηλύτιζε νεαρά κορίτσια στο σατανισμό και «εκτελώντας εντολές ανώτερων δυνάμεων» έκανε ανθρωποθυσίες, ικανοποιώντας παράλληλα τα αρρωστημένα σεξουαλικά ένστικτα του αρχηγού της, Μάκη Κατσούλα
Ένα 14χρονο κορίτσι εντοπίζεται νεκρό στη θέση Σέσι στο Κορωπί. Οδηγήθηκε εκεί με την πρόφαση πως η παρέα θα τη μυούσε στη λευκή μαγεία, κατέληξε ωστόσο χτυπημένη και βιασμένη από τον Κατσούλα, με τη Μαργέτη να παρακολουθεί σιωπηλά την όλη διαδικασία.
Το θύμα μένει ολόγυμνο μπροστά τους, αλλά όταν αρχίζει να αντιστέκεται είναι πια πολύ αργά. Οι δύο νεαροί τη στραγγαλίζουν, ασελγούν πάνω της και όταν όλα τελειώνουν, βάζουν φωτιά στον χώρο προκειμένου να εξαφανίσουν τα ίχνη της. Φεύγουν αλλόφρονες και εκστασιασμένοι. Ο κύκλος του αίματος που άνοιξε εκείνο το σούρουπο στο Σέσι θα έχει και συνέχεια, όταν ο Κατσούλας θα διψάσει και πάλι για αίμα.
Το κορίτσι «προσφέρθηκε» στις 27 Αυγούστου του 1992 ως δώρο στο Σατανά, με τους δύο νεαρούς, αφού χτύπησαν και βασάνισαν μέχρι θανάτου το θύμα τους, να καίνε το άψυχο κορμί του για να διατηρήσουν κρυφή την ταυτότητά του.
Το δεύτερο θύμα, Γαρυφαλλιά Γιούργα – «Τα σκουλήκια έτρεχαν από το κεφάλι της»
Το νήμα της ζωής της 28χρονης μητέρας δύο παιδιών, Γαρυφαλλιάς Γιούργα, η οποία εργαζόταν ως καμαριέρα στο «Μεγάλη Βρετανία», κόπηκε ένα περίπου χρόνο αργότερα, στις 14 Απριλίου του 1993, Μεγάλη Τετάρτη. Οι τρεις τους, τη συνάντησαν τυχαία όταν εκείνη επέστρεφε στο σπίτι της στα Γλυκά Νερά και υποδυόμενοι τους αστυνομικούς, την άρπαξαν και την οδήγησαν σε ερημική τοποθεσία στο Κορωπί όπου τη βασάνισαν, τη βίασαν και της συνέθλιψαν το κεφάλι με μία τεράστια πέτρα.
Οι άνδρες της αστυνομίας που έφτασαν στο σημείο που βρέθηκε η 28χρονη, έκαναν λόγο για ένα αποτρόπαιο θέαμα, καθώς η γυναίκα δεν αναγνωριζόταν λόγω τόσο των χτυπημάτων στο κεφάλι της, όσο και της διαδικασίας της σήψης που είχε ήδη ξεκινήσει. Συγκλονιστικότερη όλων, όμως, είναι η μαρτυρία του αδερφού της, που ήταν αυτός που κλίθηκε να αναγνωρίσει τη σορό της.
Ο ίδιος δήλωσε στο δικαστήριο:
«Αρχικά μας ενημέρωσαν πως υπήρχαν κάποια θύματα τροχαίου δυστυχήματος. «Κάνε υπομονή, είσαι άντρας», μου είπαν πριν με πάνε να την αναγνωρίσω. Είχαν ένα άσπρο φορτηγό, κλειστό και είχε αρχίσει να σουρουπώνει. Με πάνε πρώτα στο πίσω κάθισμα. Είδα τα μαλλάκια της μόνο ξαπλωμένα κάτω. Λέω «σας παρακαλώ, ανοίξτε μου την πόρτα». Μου ανοίγουν την πόρτα την πλαϊνή και είδα τα πόδια της. Τη χάιδεψα αν και ήταν τέτοια η μυρωδιά της που δε μπορούσε να καθίσει άνθρωπος μαζί της. Με ρώτησαν οι αστυνομικοί αν ήμουν σίγουρος και τους είπα πως δεν ήξερα ακόμα. «Δώστε μου το φακό να δω», είπα. Μου δίνουν το φακό και πάω να δω το πρόσωπο. Τι να δω… Τα σκουλήκια έτρεχαν από το κεφάλι της. Αν μπορείτε να γνωρίσετε εσείς έναν κιμά και να μου πείτε από τι είναι κομμένος, θα σας πω κι εγώ αν ήταν η αδερφή μου».
Τελικά, η Γαρυφαλλιά αναγνωρίστηκε από μία ιδιαιτερότητα στα δάχτυλα του ενός ποδιού της, από πληροφορίες που έδωσε ο αδερφός της στους άνδρες που τον οδήγησαν στο πτώμα της.
«Εγκέφαλος» ο Κατσούλας, «φοβισμένος» ο Δημητροκάλης, «πιόνι» η Μαργέτη
Οι αποκαλύψεις στη δίκη των Σατανιστών της Παλλήνης, η οποία ξεκίνησε στις 23 Ιουνίου του 1995, δεν είχαν τέλος, με την Ελλάδα να παρακολουθεί συγκλονισμένη τις εξελίξεις.
Ο Ασημάκης Κατσούλας γεννήθηκε το Μάιο του 1972 και διέμενε μέχρι τη σύλληψή του στην Κάντζα. Δημοσιεύματα της εποχής ανέφεραν βάσει των όσων τους έλεγαν εμπειρογνώμονες, ότι αφού είχε συμπληρώσει τα 17 του, είχε ανεπτυγμένες νοητικές ικανότητες, επιβλητική εμφάνιση και διακατεχόταν από ανησυχία πνεύματος.
Μετά το 1990, άρχισε να χάνει την επαφή του με την οικογένειά του, η οποία δεν γνώριζε τίποτα για τις πράξεις του μέχρι τη σύλληψή του, το 1993. Θεωρείται ο «εγκέφαλος» της τριάδας των σατανιστών, με τους συγκατηγορούμενούς του να τον σκιαγραφούν σαν μια αυταρχική προσωπικότητα που μπορούσε να παίρνει αυτό που θέλει και να ελέγχει τη βούλησή τους.
Σύμφωνα με τον Δημητροκάλη και τη Μαργέτη, «εγκέφαλος» της συμμορίας ήταν ο Κατσούλας, ο οποίος παρουσιάστηκε ως ένα τρομερά αυταρχικό, με μεγάλη πειθώ άτομο, το οποίο δε δίστασε να απειλήσει και να εκβιάσει τους δυο τους προκειμένου να μην αποκαλύψουν σε κανέναν τη δράση τους.
Αξίζει να σημειωθεί, πως οι δύο άνδρες της ομάδας ήταν παιδικοί φίλοι, ενώ η Μαργέτη εισήλθε ως σχέση του Δημητροκάλη. Μετά από 2 χρόνια σχέσης, χώρισε μαζί του και έγινε η κοπέλα του Κατσούλα, ο οποίος φάνηκε να τη «μοιράζεται» με τον φίλο του σε τελετές αφιερωμένες στο Σατανά. Τα σεξουαλικά όργια μεταξύ τους δεν έλειψαν, ωστόσο δεν ήταν εκείνα που σόκαραν δικαστές και κοινή γνώμη.
Ο Μάνος Δημητροκάλλης, έλεγαν πολλοί, είχε το προφίλ του ιδανικού εφήβου. Οι συμμαθητές του τον χαρακτήριζαν ως ένα παιδί χαμηλών τόνων. Γεννήθηκε το 1974 στην Αθήνα και έμενε στην Παλλήνη.
Ο Δημητροκάλης –ο οποίος μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν για όσους τον γνώριζαν ένα ήσυχο, χωμένο στα βιβλία παιδί μιας χαμηλών τόνων χριστιανικής οικογένειας που ουδέποτε είχε δώσει δικαιώματα-, αποκάλυψε πως είχαν σχεδιαστεί κι άλλες δύο δολοφονίες γυναικών, οι οποίες ματαιώθηκαν, ενώ όταν ρωτήθηκε αν υπάρχουν κι άλλα θύματα του Κατσούλα τα οποία δεν έχουν βρεθεί, απάντησε πως δεν γνωρίζει το παραμικρό. Ο ίδιος δεν έπαψε στιγμή να υποστηρίζει πως πιέστηκε να προβεί στις αποτρόπαιες πράξεις του, αφού ο «φίλος» του απειλούσε να βλάψει τους γονείς του.
Η κοπέλα της «τριάδας» διέμενε στην Παλλήνη. Είχε γεννηθεί το 1977 και, όπως είχε γίνει γνωστό, γνωριζόταν από πολύ μικρή ηλικία με τον Κατσούλα.
Η Μαργέτη από τη μεριά της, παρουσιάστηκε ως το 17χρονο κορίτσι που επηρεάστηκε πολύ από την πειθώ του Κατσούλα και την αγάπη της για τον Δημητροκάλη, με την ίδια να αρνείται πως σκότωσε κάποια από τις δύο κοπέλες. Τόσο εκείνη όσο και ο Δημητροκάλης, έριξαν το βάρος των δολοφονιών στον Κατσούλα, ο οποίος ήταν και αυτός που θα καλούνταν να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη ποινή από τους τρεις τους.
Η καταδίκη και η φυλάκιση
Το δικαστήριο ήταν καταπέλτης. Ο Ασημάκη Κατσούλας καταδικάστηκε την 1η Ιουλίου σε δύο φορές ισόβια και πρόσκαιρη κάθειρξης 12 ετών και 10 μηνών, ενώ ο Μάνος Δημητροκάλης σε δύο φορές ισόβια κάθειρξη και πρόσκαιρη κάθειρξη 9 ετών και 10 μηνών για την κατά συναυτουργία τέλεση δύο ανθρωποκτονιών, για αντιποίηση δημόσιας εξουσίας, παράνομη κατακράτηση, αρπαγή ανηλίκου, καθύβριση του θρησκεύματος και σύσταση προς διάπραξη κακουργημάτων (όπως ακριβώς ο Κατσούλας) και συμμετοχή σε βιασμό.
Μικρότερη ήταν η ποινή της Δήμητρας Μαργέτη, η οποία καταδικάστηκε για αρπαγή ανηλίκου και απλή συνέργεια σε καθεμία από τις δύο ανθρωποκτονίες, σε συνολική ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης 17 ετών και 4 μηνών, έχοντας της αναγνωριστεί η ελαφρυντική περίσταση της μετεφηβικής ηλικίας, όπως επίσης για απλή συνέργεια σε κάθε μία από τις ανθρωποκτονίες και αρπαγή ανηλίκου.
Η ζωή τους σήμερα
Η Δήμητρα Μαργέτη, ήταν η πρώτη που αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά, στις 23 Νοεμβρίου του 2001. Η καλή της διαγωγή στη φυλακή, την οδήγησε στην σχετικά γρήγορα επανένταξή της στην κοινωνία, καθώς κρίθηκε πως δεν αποτελεί πια κίνδυνο. Της έχει επιβληθεί να μένει μόνιμα στο πατρικό της σπίτι και είναι υποχρεωμένη να δίνει το «παρών» κάθε 1η και 16η του μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής της, ενώ δε μπορεί να βγει εκτός χώρας. Λίγο μετά την αποφυλάκισή της άνοιξε κομμωτήριο, παντρεύτηκε και έφερε στον κόσμο δύο παιδιά. Σήμερα ζει χωρισμένη, ενώ στην τελευταία της συνέντευξη έκανε λόγο για τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει και το γεγονός πως ζει με δανεικά για να μπορέσει να παρέχει τα απαραίτητα στα παιδιά της.
Ο επόμενος που αποφυλακίστηκε ήταν ο Μάνος Δημητροκάλης, ο οποίος πέρασε την πόρτα της εξόδου των φυλακών Τίρυνθας τον Μάρτιο του 2014, έχοντας εκτίσει τα 3/5 της ποινής του και κάνοντας χρήση των ευνοϊκών όρων του νόμου. Η απόφαση είχε προκαλέσει αντιδράσεις τόσο στο περιβάλλον των θυμάτων της ομάδας όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρά το ότι το συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο αποτελεί κοινή πεπατημένη στη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών της Δύσης. Τα ίχνη του έχουν χαθεί, καθώς ο ίδιος επέλεξε να ζει απομονωμένος, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
Ο τρίτος της και αρχηγός των “σατανιστών της Παλλήνης” Ασημάκης Κατσούλας, αποφυλακίστηκε τελευταίος τον Δεκέμβριο του 2016, μετά από 23 χρόνια στη φυλακή και δεκάδες αιτήσεις αποφυλάκισης. Ενα πρόσωπο που πολλοί κάτοικοι της Παλλήνης δεν θέλουν να ξέρουν ότι υπάρχει. Κι όμως ο άνθρωπος που καταδικάστηκε γιατί με τους συνεργούς του βίασε και σκότωσε δύο γυναίκες βρίσκεται ανάμεσά μας.