Παύλιανη | Το παραμυθένιο πάρκο που μοιάζει με ζωγραφιά

21 Οκτωβρίου 2023

Αγαπητοί αναγνώστες, στο σημερινό οδοιπορικό ταξιδεύουμε στην Παύλιανη και το μοναδικό φυσικό της πάρκο. Γράφει ο Χρήστος Λαρισαίος

Διανύουμε την πιο όμορφη, δημιουργική και χουχουλιάρικη  περίοδο του χρόνου, το φθινόπωρο. Όλοι μας ζητάμε μια εξόρμηση στη φύση, η οποία ντύνεται με τα πανέμορφα πορτοκαλί της χρώματα.

Γι’ αυτό λοιπόν επέλεξα να σας ταξιδέψω στην Παύλιανη και το μοναδικό, φυσικό της πάρκο. Αυτή τη στιγμή δεν έχουν αλλάξει χρώμα τα φύλλα των δέντρων αλλά παραμένει καλαίσθητο, δροσερό και έτοιμο να μας υποδεχτεί στην περιπετειώδη διαδρομή του. Χρειάστηκα περίπου τρεις ώρες από την Αθήνα για να φτάσω στο χωριό, όμως η διαδρομή με το ελαττοδάσος ξεκούρασε τα μάτια μου και γέμισε την ψυχή μου.

ΤΟ ΧΩΡΙΟ

Φτάνοντας στο χωριό συνειδητοποίησα ότι είναι ένας μικρός κρυμμένος θησαυρός, με πολλά δρομάκια που φέρουν ζωγραφιές και μοναδικά μηνύματα και αποφθέγματα ζωής. Υπεύθυνη για αυτή την ιδιαίτερη όψη του χωριού είναι η Μαρία Λιάγκα, παιδαγωγός με καταγωγή από αυτό το υπέροχο χωριό. Να προσθέσω εδώ πως η ίδια έχει καλλιτεχνήσει και το  φυσικό πάρκο της Παύλιανης.

Περπατώντας στο χωριό, λίγο μετά την είσοδο συνάντησα την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου με το πανέμορφο πετρόχτιστο καμπαναριό και το μεγάλο προαύλιο με τον αιωνόβιο πλάτανο. Παρακάτω είναι το τουριστικό μέρος της περιοχής με τα ταβερνάκια, τα καφέ και τα μαγαζιά με τα τουριστικά είδη αλλά και παραδοσιακά τοπικά προϊόντα. Φυσικά δεν θα παραλείψω να σας αναφέρω τα καταστήματα με τα αγαπημένα μου σουβενίρ και μαγνητάκια. Τέλος, μέσα στο χωριό θα βρείτε ξενώνες για μια ευχάριστη διαμονή μέσα στη φύση. Στο χωριό παρέμεινα αρκετή ώρα για να φωτογραφίσω τις όμορφες γωνιές του και τις ζωγραφιές που υπάρχουν στους τοίχους, στα παγκάκια αλλά ακόμα και στις ταμπέλες. Πέρα όμως από το χωριό, η περιοχή προσφέρει ένα καλαίσθητο, φυσικό πάρκο που αποτελεί και σήμα κατατεθέν της περιοχής.

ΤΟ ΠΑΡΚΟ

Φεύγοντας από το χωριό, περπάτησα προς το πάρκο και η πρώτη μου σκέψη βλέποντας την είσοδό του ήταν, πως σίγουρα κρύβει κάτι το συναρπαστικό.

Η σκέψη μου φυσικά επιβεβαιώθηκε όταν μπαίνοντας μέσα συνάντησα, το εφευρετικό αναψυκτήριο, εμπνευσμένο από την πολυφημισμένη σειρά  “la casa de papel”, το οποίο όντως κλέβει την παράσταση. Πληροφορήθηκα πως για να γυρίσει κανείς όλο το πάρκο, χρειάζεται τουλάχιστον δυο ώρες περπάτημα και στο αποκορύφωμα της διαδρομής συναντάει τον σιδερένιο θρόνο του επίσης γνωστού “Game of thrones”. Δυστυχώς εγώ δεν κατάφερα να φτάσω ως εκεί, όμως εσείς αν έχετε αντοχές αξίζει να το συναντήσετε.

Εξερεύνησα όλη την κάτω πλευρά του πάρκου και πέρασα από το μονοπάτι με τους πολύχρωμους κορμούς δέντρων, τα ρυάκια με τρεχούμενο νερό, τις ξύλινες κούνιες που περνούν πάνω από το ποταμάκι και αιώρες που κρέμονται ανάμεσα στα δέντρα για ξεκούραση κάτω από τις φυλλωσιές των πανύψηλων δέντρων.

Ένα ακόμη όμορφο σημείο είναι το χειροκίνητο τελεφερίκ που περνάει πάνω από το ποτάμι, το ξύλινο μπαράκι, η γέφυρα που «μουσικώνει»  και ο ξύλινος νερόμυλος που σε ένα από τα παράθυρά του συνειδητοποιείς πως η ζωή μας είναι πέντε μπουκάλια δρόμος!

Κάπου εδώ το πανέμορφο και διαφορετικό οδοιπορικό μας έφτασε στο τέλος του. Να είστε στη ζωή σας πάντα δημιουργικοί όπως αυτό το μοναδικό χωριό και να βάζετε καλλιτεχνικές και αισιόδοξες πινελιές στην καθημερινότητά σας.

Τα ταξίδια γεμίζουν την ψυχή μας και ανοίγουν το μυαλό μας.

Εμείς ανανεώνουμε το ραντεβού μας το μεθεπόμενο Σάββατο με νέα συνέντευξη φωτογράφου. Έως τότε μείνετε συντονισμένοι στον Νο. 1 διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό της πόλης, τον planetwebradio.gr.


[There are no radio stations in the database]