Πόλεμος στο Ισραήλ: Παγκόσμια ανησυχία για εξάπλωση της έντασης στη Μέση Ανατολή

20 Οκτωβρίου 2023

Αδειάζει η κλεψύδρα και ο πόλεμος στο Ισραήλ φαίνεται να μπαίνει σε αχαρτογράφητα νερά. Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN ο Σωτήρης Δανέζης από το Τελ Αβίβ, αύριο (21/10) συμπληρώνονται δύο εβδομάδες από την επίθεση της Χαμάς.

Εν αναμονή της αντίδρασης του Ισραήλ 

Όπως όλα δείχνουν, η απάντηση του Ισραήλ δεν θα αργήσει να έρθει και η Μέση Ανατολή κινδυνεύει να πάρει φωτιά. Την ώρα που ο ισραηλινός στρατός ολοκληρώνει και τις τελευταίες προετοιμασίες για το επόμενο στάδιο της στρατιωτικής επιχείρησης, οι Παλαιστίνιοι της Δυτικής Όχθης είναι έτοιμοι για ξεσηκωμό. Διαδηλώνουν με σημαίες της Χαμάς και φτάνουν άοπλοι ως τα φυλάκια των ισραηλινών στρατιωτών και να δέχονται βροχή από σφαίρες. Από την άλλη, οι συγγενείς των ομήρων εύχονται οι δικοί τους να μη γίνουν θυσία στα στρατιωτικά σχέδια ή σε έναν πόλεμο και σε μία νέα αιματοχυσία.

Τα σύννεφα του πολέμου φέρνουν, όπως όλα δείχνουν, τη χειρότερη καταιγίδα των τελευταίων δεκαετιών στην περιοχή και ίσως μία από τις χειρότερες κρίσεις του 21ου αιώνα. Η λίστα με τα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα σχετικά με το τι θα δούμε τις επόμενες εβδομάδες είναι μεγάλη. Τα βασικότερα είναι πόσο σκληρή θα είναι η απάντηση του Ισραήλ, πόσο θα διαρκέσει αυτός ο πόλεμος, πότε θα ικανοποιηθεί το Τελ Αβίβ, πόσο αίμα θα πρέπει να χυθεί για να ικανοποιηθούν και οι δύο πλευρές. Παραμένει επίσης το ερώτημα, προς τη διεθνή κοινότητα αν θα παραμείνει αμέτοχη, εφόσον βλέπουμε καθημερινά εικόνες με νεκρούς αμάχους και παιδιά ή ποια θα είναι η εμπλοκή του Ιράν; Θα ενεργοποιήσει τη Χεζμπολάχ, ανοίγοντας ένα δεύτερο μέτωπο στον Λίβανο; Οι Αμερικανοί που βλέπουν επίσης τις όποιες προσπάθειες έχουν κάνει στο διπλωματικό πεδίο για να φέρουν κοντά το Ισραήλ με τη Σαουδική Αραβία και τις χώρες του Κόλπου, θα συνεχίσουν, και για πόσο καιρό, να στηρίζουν την κυβέρνηση Νετανιάχου, σε μία μακροχρόνια πολεμική περιπέτεια;

Σίγουρα μπροστά μας έχουμε ένα πρόβλημα που έμεινε άλυτο εδώ και δεκαετίες. Η οργή και το μίσος έκαναν βαθιές ρίζες στην περιοχή και, αν υπάρχει κάτι στο οποίο όλοι συμφωνούν, αυτό είναι ότι δυστυχώς θα χυθεί περισσότερο αίμα πριν χαράξει το ελάχιστο φως ελπίδας.

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη οι Ισραηλινοί

Την ίδια ώρα, από το Νότιο Ισραήλ, η Αδαμαντία Λιόλιου μετέδωσε ότι, ήδη, οι επιχειρήσεις στη Γάζα είναι σε εξέλιξη. Στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας είναι σαφές ότι όλοι βρίσκονται σε ετοιμότητα, οι δρόμοι είναι έρημοι και τα μόνα που κυκλοφορούν είναι στρατιωτικά οχήματα που μετακινούνται προς τις περιοχές των συνόρων. Την ίδια ώρα, συνεχίζονται και οι επιδρομές από αέρος στη Γάζα. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του στρατού του Ισραήλ πλήττονται κυρίως στρατιωτικοί στόχοι. Το άλλο μέτωπο που απασχολεί είναι ο Βορράς όπου σημειώνονται συνεχώς εκτοξεύσεις αντιαρματικών πυραύλων από τον Λίβανο και από τη Χεζμπολάχ προς το σημείο. Το βράδυ της Παρασκευής ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι είναι σε εξέλιξη μία επιχείρηση δική του με drones εναντίον του Λιβάνου.

Εκπρόσωπος ισραηλινού στρατού:

Για τις προετοιμασίες της χερσαίας επιχείρησης μίλησε στην Αδαμαντία Λιόλιου η εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Λίμπι Βάις. Η ίδια διεμήνυσε πως θα εξουδετερώσουν τη Χαμάς και δήλωσε πως ο στρατός του Ισραήλ είναι απολύτως έτοιμος για την επιχείρηση και αναμένει την πολιτική εντολή. 

Είναι οι αμυντικές δυνάμεις του Ισραήλ κοντά στο να ξεκινήσει μια χερσαία επιχείρηση;

Η κυβέρνηση είναι αυτή που θα αποφασίσει εάν και πότε θα συμβεί αυτό, αλλά σε σχέση με το εάν είμαστε προετοιμασμένοι για οποιαδήποτε απόφαση πάρει η κυβέρνηση, φυσικά οι στρατιώτες πηγαίνουν για εκπαίδευση και φυσικά λαμβάνονται όλα τα μέτρα και θα είμαστε έτοιμοι για ό,τι αποφασίσει η κυβέρνηση.

Λαμβάνει ο στρατός κάποια μέτρα για να αποφύγει τις παγίδες της Χαμάς στη Γάζα;

Φυσικά, και γνωρίζουμε καλά με ποιους πολεμάμε, δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουμε την Χαμάς. Καταλαβαίνουμε ότι είναι ένας πολύ καλά εκπαιδευμένος, με καλή χρηματοδότηση και καλά οργανωμένος στρατός τρομοκρατών, αλλά φυσικά θα είμαστε προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε ό,τι πρέπει και για να βεβαιωθούμε ότι η Χαμάς δεν θα το κάνει ποτέ ξανά. Δεν μπορώ να αναφερθώ σε συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με τη στρατιωτική εκπαίδευση, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αν αποφασίσει η κυβέρνηση θα είμαστε απολύτως έτοιμοι.

Ποιες είναι οι προθέσεις σας; Πότε θα ολοκληρωθεί η στρατιωτική επιχείρηση;

Αυτή τη στιγμή είμαστε επικεντρωμένοι σε στόχους της Χαμάς από αέρος, μιλάμε για διοικητικά κέντρα ελέγχου, κέντρα επικοινωνίας, εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων, εκτοξευτές ρουκετών, για να βεβαιωθούμε ότι δε θα έχουν καμία από αυτές τις δυνατότητες πλέον.

πηγή ethnos


[There are no radio stations in the database]