Τι είναι η αλλαντίαση που σκότωσε την 32χρονη Ελληνίδα στη Γαλλία

15 Σεπτεμβρίου 2023

Τι είναι η αλλαντίαση που σκότωσε την 32χρονη Ελληνίδα στη Γαλλία

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η αλλαντίαση είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή παραλυτική νόσος, που προκαλείται από μια νευροτοξίνη, η οποία παράγεται από το βακτηρίδιο Clostridium botuiinum και μερικές φορές από στελέχη των βακτηριδίων Clostridium butyricum και Clostridium baratii.

Allantiasi-Canned-Sardines

Το βακτηρίδιο παράγει σπόρια που του επιτρέπουν να επιβιώνει σε δυσμενείς συνθήκες, μέχρι να υπάρξουν κατάλληλες συνθήκες που θα επιτρέψουν την ανάπτυξή του.

Ο θάνατος της 32χρονης Ελληνίδας στο Μπορντό της Γαλλίας, μετά την κατανάλωση φαγητού σε εστιατόριο, υπενθυμίζει την ανάγκη να γνωρίζουμε και να προσέχουμε τόσο όταν τρώμε όσο και όταν κονσερβοποιούμε τρόφιμα.

Το εστιατόριο ονομάζεται Tchin Tchin Wine Bar και τις τελευταίες ημέρες έχει ξεσπάσει μια μίνι επιδημία, με 12 κρούσματα αλλαντίασης, εκ των οποίων οι 8 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία του Μπορντό. Ενας νοσηλεύεται στην εντατική και πέντε σε μονάδα αυξημένης φροντίδας.

Το ύποπτο τρόφιμο, που ενδεχομένως προκάλεσε την αλλαντίαση στους 10 πελάτες του εστιατορίου, είναι κονσερβοποιημένες σαρδέλες σε λάδι, που παρασκευάστηκαν από τον ίδιο τον εστιάτορα.

«Κάποιες σαρδέλες είχαν έντονη μυρωδιά και τις πέταξα, οι άλλες φαίνονταν καλές», δηλώνει ο εστιάτορας

«Παραδέχομαι ότι είχα μια παρτίδα με κονσερβοποιημένες σαρδέλες και ότι, όταν τις άνοιξα, αναγκάστηκα να πετάξω μερικές, γιατί είχαν έντονη μυρωδιά. Άλλες φαίνονταν καλές και σερβιρίστηκαν στους πελάτες», δήλωσε ο διευθυντής του εστιατορίου στην εφημερίδα «Sud Ouest», η οποία αποκάλυψε την ιστορία. «Είμαι συντετριμμένος γι’ αυτούς τους πελάτες, αν αποδειχθεί ότι αρρώστησαν στο εστιατόριό μου».

Συμπτωματολογία

Στα συμπτώματα της ασθένειας εμφανίζονται η αδυναμία, η θολή όραση, το αίσθημα κόπωσης και η δυσκολία στην ομιλία. Στη συνέχεια ακολουθεί αδυναμία των χεριών, των θωρακικών μυών και των ποδιών.

Μπορεί επίσης να προκαλέσει εμετό, οίδημα στην κοιλιά και διάρροιες. Συνήθως δεν επηρεάζει το επίπεδο συνείδησης ή πυρετό.

Περίοδοι επώασης και μεταδοτικότητας

Οι ενδείξεις ξεκινούν είτε πολύ νωρίς, μέσα σε 6 ώρες από την κατανάλωση μολυσμένης τροφής, είτε αργά έως και 10 ημέρες μετά. Συνήθως, ο μέσος χρόνος επώασης της νόσου είναι 18-36 ώρες.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]