Αποκάλυψη: Είχε προβλεφθεί καταστροφή στη Θεσσαλία

15 Σεπτεμβρίου 2023

Αποκάλυψη: Είχε προβλεφθεί καταστροφή στη Θεσσαλία, από τα 26 αντιπλημμυρικά μέτρα δεν υλοποιήθηκε ούτε ένα

Αποκαλυπτικά στοιχεία που δείχνουν την ολιγωρία και την ανετοιμότητα της χώρας για την αντιμετώπιση τόσο μεγάλων καιρικών φαινομένων, φέρνει στο φως της δημοσιότητας ο ΣΚΑΪ.

Όπως αναφέρθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του καναλιού, η πολιτεία είχε στη διάθεσή της ήδη από το 2018 έκθεση με μοντέλα που προέβλεπαν το κακό που θα μπορούσε να συμβεί στον θεσσαλικό κάμπο με τρομερή ακρίβεια.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, το 2018 καταρτίστηκε το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας και προέβλεπε 26 μέτρα. Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 2022 έγινε η πρώτη Έκθεση αξιολόγησης δηλαδή το τι έχει γίνει. Τα αποτελέσματα ήταν αποκαρδιωτικά καθώς κανένα από τα 26 μέτρα δεν είχε υλοποιηθεί.

Τα μέτρα είχαν σχεδιαστεί με βάση κάποια σενάρια. Στη Θεσσαλία τα σενάρια προέβλεπαν υπερχείλιση κεντρικής κοίτης του ποταμού Πηνειού και 12 παραποτάμων. Σε αυτή την περίπτωση θα καλύπτονταν με νερό οικισμοί και καλλιέργειες σε Παλαμά, Αστρίτσα, Μεταμόρφωση, Βλοχό, και πόλη Λάρισας.

Όπως και έγινε, και μάλιστα με μεγάλη ακρίβεια…

Με βάση αυτά τα σενάρια είχαν καταρτιστεί κάποια μέτρα όπως:

  • -Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης Πλημμυρών, το οποίος δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.
  • -Ταμιευτήρας νερού στη Λάρισα, έργο που δεν ξεκίνησε καν.
  • -Εθνικό Μητρώο Πλημμυρικών Συμβάντων, για την υλοποίηση του οποίου έγινε προκήρυξη διαγωνισμού συμβούλου μόλις το 2023.
  • -Δίκτυο συλλογής μετεωρολογικών δεδομένων, ωστόσο ακόμα δεν έχουν εγκατασταθεί σταθμοί.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]