Ο ξηρός καρπός που ρίχνει πίεση, σάκχαρο, χοληστερίνη και αδυνατίζει

15 Σεπτεμβρίου 2023

Ο ξηρός καρπός που ρίχνει πίεση, σάκχαρο, χοληστερίνη και αδυνατίζει

Αυτός ο ελληνικός ξηρός καρπός είναι πραγματικά μια υπερτροφή. Μπορείτε να τον πασπαλίσετε πάνω από το γιαούρτι, να τον αλέσετε για μια υγιεινή επικάλυψη στα ψάρια, να τον βάλετε στο φούρνο με καρυκεύματα και εσπεριδοειδή. Εκτός από τη νοστιμιά και την ευελιξία του, αυτός ο ελληνικός ξηρός καρπός είναι ΠΟΠ, θρεπτικός και γεμάτος οφέλη.

Μπορεί αυτός ο ξηρός καρπός να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε για να πάρετε τα βασικά θρεπτικά συστατικά, να αδυνατίσετε, να ρίξετε την πίεση, το σάκχαρο και τη χοληστερίνη.

Φιστίκια Αιγίνης: Οι ευεργετικές ιδιότητες τους για τον οργανισμό και η  ημερήσια ποσότητα κατανάλωσης

Φιστίκι Αιγίνης: Ο ελληνικός ξηρός καρπός και τα οφέλη του

Από το 1997 το αιγινήτικο φιστίκι είναι προϊόν ΠΟΠ. Την πρώτη οργανωμένη φυτεία φιστικιάς στην Αίγινα δημιούργησε, το 1896 ο Νικόλαος Περόγλου, φέροντας σπόρους από τη Συρία, και από εκεί το φιστίκι εξαπλώθηκε στην Αττική και μετά στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Όμως το φιστίκι Αιγίνης αξιοποιεί τα ασβεστώδη εδάφη του νησιού, τα οποία σε συνδυασμό με το ξηρό περιβάλλον, την περιορισμένη άρδευση και τη γειτνίαση με τη θάλασσα προσδίδουν στον καρπό ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, εξαιρετική γεύση και άρωμα ώστε δίκαια το φιστίκι Αιγίνης να χαρακτηρίζεται το καλύτερο διεθνώς.

Τι κάνει το φιστίκι Αιγίνης:

  1. Μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
  2. Είναι γεμάτος πρωτεΐνη
  3. Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες
  4. Έχει καλά λιπαρά
  5. Διαθέτει αρκετή βιταμίνη Β6
  6. Έχει αντιοξειδωτική δράση
  7. Βελτιώνει την αιμοσφαιρίνη
  8. Βελτιώνει την όραση

1. Μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Φιστίκια Αιγίνης: Πόσα μπορείτε να απολαμβάνετε την ημέρα χωρίς ενοχές |  Ρεπορτάζ και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το  Χρηματιστήριο, την Πολιτική

Έρευνες δείχνουν ότι βοηθά πραγματικά όσους έχουν διαβήτη τύπου 2. Το φιστίκι Αιγίνης είναι αρκετά αποτελεσματικό στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα καθώς είναι μια πλούσια πηγή φωσφόρου που βοηθά στη διάσπαση των πρωτεϊνών, ώστε οι τελευταίες να μπορούν να μετατραπούν σε αμινοξέα. Η τακτική κατανάλωση τους βοηθά σε αυτό.

2. Είναι γεμάτος πρωτεΐνη

Συνήθως, οι πηγές φυτικών πρωτεϊνών δεν έχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, αλλά τα φιστίκια Αιγίνης είναι η εξαίρεση. Είναι ένας από τους ξηρούς καρπούς με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, προσφέροντας 6 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μερίδα ¼ φλιτζανιού. Αυτό σημαίνει ότι τροφοδοτεί το σώμα σας και με τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα.

3. Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες

Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη και την αρτηριακή σας πίεση καθώς και τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Τα φιστίκια Αιγίνης έχουν περισσότερες φυτικές ίνες από άλλους ξηρούς καρπούς, γεγονός που τα καθιστά εξαιρετική επιλογή για σνακ. Ανά ¼ φλιτζανιού μερίδα φιστικιών, λαμβάνετε 3 γραμμάρια φυτικών ινών.
Επίσης, όποιος έχει μελετήσει καλά τις επιδράσεις των φυτικών ινών στον οργανισμό, θα ξέρει ότι μειώνει την όρεξη με υγιεινό τρόπο και αυξάνει τον κορεσμό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι μια από τις καλύτερες επιλογές για σνακ που θα σας βοηθήσουν να κρατήσετε υπό έλεγχο τις θερμίδες σας.

Φυστίκια Αιγίνης ως Σνακ

4. Έχει καλά λιπαρά

Όταν καταναλώνονται με μέτρο, η περιεκτικότητα σε λίπος δεν επισκιάζει τη διατροφική τους αξία. Τα πολυακόρεστα λιπαρά που βρίσκονται στα φιστίκια Αιγίνης αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού και μειώνουν τη χοληστερόλη. Τα φιστίκια Αιγίνης παρέχουν ακόρεστα λιπαρά. Οι πρωτείνες, οι φυτικές ίνες και τα λιπαρά που περιέχουν σας κρατούν χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα—και παρέχουν διαρκή ενέργεια.

5. Διαθέτει αρκετή βιταμίνη Β6

Τα φιστίκια Αιγίνης είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, αλλά η περιεκτικότητά τους σε Β6 είναι μεγάλη. Μια ισορροπημένη διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β6 βοηθά στην πρόληψη παθήσεων όπως η αναιμία και μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Είναι επίσης απαραίτητο για τους μυς, επειδή βοηθά το σώμα σας να επεξεργαστεί τα αμινοξέα. Επιπλέον, τα φιστίκια έχουν μικρότερες ποσότητες άλλων βιταμινών του συμπλέγματος Β, δηλαδή θειαμίνη (Β1) και φυλλικό οξύ (Β9).
Η βιταμίνη Β6 είναι επίσης καθοριστική για τη δημιουργία υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων στο σώμα, διασφαλίζοντας έτσι ότι η λέμφος και ο σπλήνας παραμένουν στην καλύτερη κατάσταση.

6. Έχει αντιοξειδωτική δράση

Οι ενώσεις και τα φυτοχημικά που υπάρχουν στα φιστίκια Αιγίνης όπως η λουτεΐνη, η βήτα-καροτίνη και η γάμμα-τοκοφερόλη βοηθούν στην αναστρέψιμη επίπτωση της κυτταρικής βλάβης.
Η κατανάλωση φιστικιού ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και το βοηθά να λειτουργεί καλύτερα καταπολεμώντας τις λοιμώξεις και τις ελεύθερες ρίζες.

7 Βελτιώνει την αιμοσφαιρίνη

Η αιμοσφαιρίνη είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά οξυγόνου στην κυκλοφορία του αίματος. Η παρουσία της βιταμίνης Β6 στα φιστίκια Αιγίνης διασφαλίζει ότι υπάρχει καλύτερη και ταχύτερη παραγωγή αιμοσφαιρίνης στον οργανισμό, ώστε να λειτουργεί καλά.

8 Βελτιώνει την όραση

Γνωρίζετε ότι η τακτική κατανάλωση φιστικιών μπορεί να βελτιώσει την όρασή σας; Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα φιστίκια Αιγίνης είναι πλούσια σε καροτενοειδή, τα οποία με τη σειρά τους είναι μια καλή πηγή λουτεΐνης και ζεαξανθίνης. Αυτά τα δύο αντιοξειδωτικά καταπολεμούν την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και βελτιώνουν την όραση κάνοντας την πιο ευκρινή.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]