Ασύλληπτη τραγωδία στη Λιβύη Πάνω από έξι χιλιάδες οι νεκροί- 10.000 οι αγνοούμενοι

13 Σεπτεμβρίου 2023

Ασύλληπτη τραγωδία στη Λιβύη Πάνω από έξι χιλιάδες οι νεκροί- 10.000 οι αγνοούμενοι

Τουλάχιστον 2.500 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στην πόλη Ντέρνα της Λιβύης μετά από κατάρρευση φράγματος που προκάλεσε η μεσογειακή καταιγίδα Daniel με τις τοπικές Αρχές και τον Ερυθρό Σταυρό ωστόσο να εκφράζουν φόβους ότι ο τραγικός απολογισμός θα είναι πολύ μεγαλύτερος.

Οι αγνοούμενοι ανέρχονται σε 10.000, o αριθμό των νεκρών ανέρχονται σε πάνω από 6.000

Σύμφωνα με μαρτυρία στο BBC, ενός εργαζομένου σε ένα νεκροταφείο, τα θύματα θάβονται σε ομαδικούς τάφους μέσα σε σακούλες και κουβέρτες.

«Καλούμε όλους τους νέους Λίβυους, όποιον έχει πτυχίο ή οποιαδήποτε σχέση με την ιατρική να έρθει και να μας βοηθήσει», είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. «Έχουμε έλλειψη σε νοσηλευτές, χρειαζόμαστε βοήθεια».

Υπενθυμίζεται πως τα δύο κυριότερα φράγματα στον μικρό ποταμό Ουάντι Ντέρνα υποχώρησαν τη νύχτα της Κυριακής με την Δευτέρα, με αποτέλεσμα τεράστια κύματα λάσπης να καταστρέψουν γέφυρες και να παρασύρουν κτίρια, μαζί με τους ενοίκους τους, στις δύο όχθες του ποταμού που εκβάλλει στη Μεσόγειο.

Το φως της ημέρας αποκάλυψε κατεστραμμένες γειτονιές με δρόμους καλυμμένους με λάσπη και ερείπια, γεμάτους με αναποδογυρισμένα οχήματα.

Σύμφωνα με το BBC, άρχισε να φτάνει βοήθεια από την Αίγυπτο η οποία έπειτα παρεμποδίστηκε λόγω της πολιτικής κατάστασης στην χώρα.

Οι ΗΠΑ, η Γερμανία, το Ιράν, η Ιταλία, το Κατάρ και η Τουρκία είναι μεταξύ των χωρών που έχουν δηλώσει ότι έχουν στείλει ή είναι έτοιμες να στείλουν βοήθεια.

Εικόνες καταστροφής

Λιβύη: Συγκλονιστικές μαρτυρίες επιζώντων από τις πλημμύρες | tanea.gr

Αυτή είναι η χειρότερη φυσική καταστροφή που έχει πλήξει ποτέ την Κυρηναϊκή, μετά το μεγάλο σεισμό του 1963 στην πόλη Αλ Μαρτζ.

Αυτοκινητοπομπές με είδη πρώτης ανάγκης οδεύουν από την Τριπολίτιδα στην Ντέρνα. Η κυβέρνηση του Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά ανακοίνωσε ότι στέλνει επίσης δύο ειδικά αεροσκάφη-ασθενοφόρα και ένα ελικόπτερο, 87 γιατρούς, μια ομάδα διασωστών με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους και τεχνικούς της Εθνικής Εταιρείας Ηλεκτρισμού που θα αναλάβουν να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση.

Ομάδες διασωστών που στάλθηκαν από την Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έφτασαν επίσης στην ανατολική Λιβύη.

Η Αλγερία ανακοίνωσε ότι θα στείλει τρόφιμα και ιατροφαρμακευτικό υλικό, σκηνές και ρουχισμό για τους πληγέντες, με οκτώ στρατιωτικά αεροσκάφη. Η Αίγυπτος και η Ιταλία ανακοίνωσαν επίσης την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «παρακολουθεί στενά την κατάσταση και είναι έτοιμη να παράσχει βοήθεια», ανέφερε από την πλευρά του ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]