Υγειονομική “βόμβα” το επικίνδυνο μίγμα των νεκρών ζώων, σκουπιδιών & φυτοφαρμάκων

12 Σεπτεμβρίου 2023

Υγειονομική “βόμβα” το επικίνδυνο μίγμα των νεκρών ζώων, σκουπιδιών & φυτοφαρμάκων

Φόβοι για τη δημόσια υγεία μετά τις πλημμύρες από την κακοκαιρία Daniel, καθώς μεγάλη ανησυχία αποτελεί το επίκινδυνο μίγμα των νεκρών ζώων, των σκουπιδιών, των φυτοφαρμάκων και άλλων αποβλήτων που επιπλέουν στα απόνερα.

«Είναι επικίνδυνο το νερό γιατί έχουν πνιγεί χιλιάδες ζώα, υπάρχουν τα φυτοφάρμακα, υπάρχουν λιπάσματα, υπήρχαν δεξαμενές με πετρέλαια. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι από τα νεκρά ζώα» τόνισε ο αντιδήμαρχος Δήμου Παλαμά, Ακης Τσίντσας.

Πολλές είναι οι αναφορές για πολίτες που έχουν οδηγηθεί στο νοσοκομείο, με τους ιατρούς να εξετάζουν εάν η επιδείνωση της υγείας τους σχετίζεται με μολύνσεις από τις πλημμύρες. «Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στη χθεσινή εφημερία, υπήρξαν 4 εισαγωγές με ελαφρές διάρροιες κυρίως ηλικιωμένων ατόμων, οι οποίες δεν έχουν συσχετιστεί, με μολυσμένο νερό ή μολυσμένα τρόφιμα» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος.

Κακοκαιρία Daniel: Φόβοι για τη δημόσια υγεία μετά τις πλημμύρες | HuffPost  Greece ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι αρμόδιες αρχές έχουν ήδη ξεκινήσει την καταγραφή και περισυλλογή των νεκρών ζώων από τις πλημμυρισμένες περιοχές. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να καθυστερήσει η ταφή. Η συλλογή, η μεταφορά, η ταφή και η καύση ζώων», ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης.

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες και η διαδικασία επιδημιολογικής επιτήρησης, ενώ προγραμματίζονται και αεροψεκασμοί για τα κουνούπια, ώστε να αποφευχθούν μολύνσεις που μπορεί να μεταφέρουν από τα νεκρά ζώα.

«Τα λιμνάζοντα ύδατα είναι δυνατό να έχουν περιττώματα ζώων, είναι δυνατό να έχουν πτώματα ζώων, είναι δυνατό να περιέχουν χημικές ουσίες, οπότε θέλει μεγάλη προσοχή εάν έρθουμε σε επαφή με αυτά»

τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, Χρήστος Βενέτης.

«Το νερό στο Βόλο δεν είναι πόσιμο, ούτε για προσωπική υγιεινή» Μιλώντας στην ΕΡΤ, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, ανέφερε ότι έχουν καταγραφεί

«36 κρούσματα γαστρεντερίτιδας στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας και δυο περιπτώσεις χρειάστηκαν νοσηλεία ολιγοήμερη. Δεύτερον, τρία άτομα εμφάνισαν δερματικά εξανθήματα».

Η κ. Αγαπηδάκη τόνισε ότι όποιος επιχειρεί στις πληγείσες περιοχές, πρέπει να φοράει εξοπλισμό, ενώ υπογράμμισε ότι

«το νερό στο Βόλο δεν είναι πόσιμο, δεν ειναι κατάλληλο ούτε για προσωπική υγιεινή.Δεν βουρτσίζουμε δόντια με το νερό της βρύσης στο Βόλο. Δεν κάνουμε μπάνιο. Παίρνουμε το νερό, το βράζουμε στους 100 βαθμούς για 3 λεπτά, το αφήνουμε να κρυώσει στην επιθυμητή θερμοκρασία και το χρησιμοποιούμε για να κάνουμε μπάνιο» είπε χαρακτηριστικά.

«Κάνουμε ελέγχους για την ποιότητα νερού στο Βόλο», ανέφερε. Η ίδια συνέστησε μεγάλη προσοχή σε όσους έρχονται σε επαφή με τα νερά. «Το νερό από τις πλημμύρες έχει μέσα νεκρά ζώα, και χρειάζεται αυξημένη προσοχή, αποτελεί εστία μόλυνσης» είπε.

Όσο για το αν υπάρχει άμεσος κίνδυνος επιδημίας ξεκαθάρισε: «Δεν βλεπω λόγω πανικού ούτε εφησυχασμού».Στο ίδιο μήκος κύματος, ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης, υπογράμμισε ότι ότι θα πρέπει ο κόσμος εάν υπάρχει κίνδυνος ζωής και μόνο να περάσει μέσα από αυτά τα νερά.

«Εάν υπάρχει κίνδυνος ανθρώπινης ζωής και δεν υπάρχει εναλλακτική λύση θα πρέπει να περάσει μέσα από τα νερά, να βοηθήσει τον συνάνθρωπό του. Δεν το συζητάμε. Από εκεί και πέρα κάνουμε προτεραιοποίηση και βλέπουμε. Για ένα ρούχο δεν θα περάσουμε μέσα από αυτά τα νερά, θα το αποφύγουμε. Μια πληγή πρέπει να την πλύνουμε αν έχει πέσει πάνω νερό. Την ξεπλένουμε, την καθαρίζουμε για να μην μολυνθεί» συμπλήρωσε.

«Τα κουνούπια θα πολλαπλασιαστούν. Το περιμένουμε λόγω των λιμναζόντων νερών και της υψηλής θερμοκρασίας. Ο κόσμος πρέπει να χρησιμοποιεί εντομοαπωθητικά και να αλείφεται με εντομοαπωθητικά και να προσέχουν κυρίως παιδιά, βρέφη και ηλικιωμένοι» είπε ακόμη.

«Οσον αφορά τα ζώα που είναι σε διάφορα σημεία, δεν ερχόμαστε σε επαφή με αυτά. Με γάντια θα πρέπει να τα πιάσουμε. Το βασικό στοιχείο στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι τα άλλα ζώα που υπάρχουν εάν υπάρχουν και κυκλοφορούν στην περιοχή, να μην αρχίσουν και τρώνε αυτά τα κουφάρια και μολυνθούν και αυτά […]» εξήγησε.

Κλείνοντας σημείωσε «δεν περιμένουμε καμία επιδημία τύπου “χολέρας”» και τόνισε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι «περιμένουμε γαστρεντερίτιδες και όπως είπα πρέπει να προσέχουμε πολύ τα παιδιά γιατί τα παιδιά αυτή τη στιγμή δεν έχουν και πολύ έλεγχο, θα νομίζουν ότι είναι λάσπες που μπορούν να παίξουν να τα βάλουν στο στόμα τους κλπ».

Παράλληλα, ανησυχία επικρατεί για τις επιπτώσεις στη διατροφική αλυσίδα. Η καταστροφή στις καλλιέργειες αναμένεται να επηρεάσει την επάρκεια σε οπωροκηπευτικά, σιτάρι, βαμβάκι, κρέας και γαλακτοκομικά, ενώ μπορεί να επηρεαστεί η ποιότητα των προϊόντων και η παραγωγικότητα στα εδάφη που έχουν πληγεί.

Πηγή: ΕΡΤ&in.gr

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]