Πάνω από 1.300 οι νεκροί στον τρομακτικό σεισμό του Μαρόκου

10 Σεπτεμβρίου 2023

Πάνω από 1.300 οι νεκροί στον τρομακτικό σεισμό του Μαρόκου, αγωνιώδεις οι προσπάθειες για τον εντοπισμό επιζώντων, χιλιάδες οι τραυματίες

Ο ισχυρός σεισμός στο Μαρόκο προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 1.305 ανθρώπων όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση επικαλούμενη το υπουργείο εσωτερικών. Ο αριθμός των τραυματιών φτάνει τους 1.832 – εκ των οποίων 1.220 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Από την σεισμική δόνηση των 7 βαθμών που σημειώθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής και το επίκεντρο της οποίας βρισκόταν στην επαρχία Αλ Χαούζ, νοτιοδυτικά της τουριστικής πόλης Μαρακές.

Πρόκειται για τη φονικότερη σεισμική δόνηση στη χώρα εδώ και πάνω από 60 χρόνια και γκρεμίζοντας σπίτια σε απομακρυσμένα χωριά, όπου διασώστες προσπαθούν να εντοπίσουν επιζώντες.

Το Μαρόκο κήρυξε σήμερα τριήμερο εθνικό πένθος μετά τον καταστροφικό σεισμό που σημειώθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής και άφησε πάνω από 1.000 νεκρούς, ανακοίνωσε το βασιλικό υπουργικό συμβούλιο.

«Αποφασίστηκε να κηρυχθεί τριήμερο εθνικό πένθος, με τις σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες σε όλα τα δημόσια κτίρια», ανέφερε το παλάτι σε δελτίο τύπου που δημοσίευσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων MAP, μετά από συνεδρίαση του συμβουλίου που έγινε υπό την προεδρία του βασιλιά Μοχάμεντ ΣΤ’.

Οι ένοπλες δυνάμεις θα αναπτύξουν ομάδες διάσωσης για να προμηθεύουν τις πληγείσες περιοχές καθαρό πόσιμο νερό, τρόφιμα, σκηνές και κουβέρτες, υπογραμμίζει παράλληλα η ανακοίνωση.

Η Αλγερία θα ανοίξει τον εναέριο χώρο της παρότι έχει διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με το Μαρόκο εδώ και μια διετία

Η Αλγερία, η οποία πριν από δύο χρόνια διέκοψε τους δεσμούς της με το Μαρόκο, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ανοίξει τον εναέριο χώρο της για πτήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας έπειτα από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε το Μαρόκο και στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 1.000 ανθρώπους.

Το Αλγέρι έκλεισε τον εναέριο χώρο του για το Μαρόκο και διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις το 2021 κατηγορώντας το Ραμπάτ για ”εχθρικές ενέργειες”.

Μαρόκο: Στους 820 οι νεκροί από τον σεισμό των 7 Ρίχτερ | Lykavitos.gr
Κατηγόρησε το Μαρόκο ότι χρησιμοποίησε λογισμικό κατασκοπείας εναντίον του, ότι υποστηρίζει μια αυτονομιστική οργάνωση και ότι απέτυχε να ικανοποιήσει τις διμερείς δεσμεύσεις του, στις οποίες περιλαμβάνεται και το διαφιλονικούμενο έδαφος της Δυτικής Σαχάρας―κατηγορίες τις οποίες το Μαρόκο απορρίπτει ως ”παράλογες”.

Πολλοί Αλγερινοί εξέφρασαν αλληλεγγύη προς το Μαρόκο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με κάποιους να εκφράζουν την ελπίδα ότι οι κακοί πολιτικοί δεσμοί δεν θα εμποδίσουν το να προσφερθεί βοήθεια στον γείτονα.

Το γεωφυσικό κέντρο της χώρας είπε ότι ο σεισμός χτύπησε μετά τις 11 μμ (τοπική ώρα) στο Ιγκίλ. Είναι ο φονικότερος από το 1960, που ένας σεισμός σκότωσε τουλάχιστον 12.000 άτομα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]