Δέδες: Ο Αττικός Αμπελώνας είναι ένας κρυμμένος θησαυρός στην Περιφέρεια Αττικής

10 Σεπτεμβρίου 2023

Ο Αττικός Αμπελώνας, με την εκπληκτική του ιστορία και την εξαιρετική ποικιλία ποιοτικών αμπελοτεμαχίων, αποτελεί έναν πολύτιμο θησαυρό για την Περιφέρεια Αττικής και μόνο ως τέτοιον θα πρέπει να τον αναγνωρίζουμε. Ωστόσο, η ανάδειξη αυτού του φυσικού πλούτου απαιτεί συντονισμένες προσπάθειες και στρατηγική προσέγγιση με πρώτους από όλους μας όσους θεσμικά μπορούμε να βοηθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Η περιοχή, που εκτείνεται στη νοτιοανατολική και βορειοανατολική Αττική, κρύβει μια μοναδική πλούσια κληρονομιά αμπελουργίας και οινοποίησης, που αξίζει να αναδειχθεί και ο στόχος της επόμενης ημέρας αυτός είναι για την Περιφέρεια Αττικής.

Υπάρχουν πολλές δράσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην ανάδειξη και την προώθηση των «δρόμων του κρασιού» τόσο σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο, όσο και στην ευλογημένη γη της Ανατολικής Αττικής, με πολλά ελληνικά παραδείγματα που τα έχουν καταφέρει ιδιαιτέρως καλά.

Παράδειγμα η «Διαδρομή του Κρασιού» στη βόρεια Ελλάδα, όπως στην αμπελουργική περιφέρεια της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θράκης, εκεί όπου θα βρούμε 8 επιμέρους διαδρομές κρασιού που αξίζει ο καθένας να εξερευνήσει και μόνος του. Αυτές οι διαδρομές ξεκινούν από τη Διαδρομή του κρασιού της Ηπείρου, δυτικά, και στη συνέχεια περνούν από το κεντρικό τμήμα, στην περιοχή της Μακεδονίας.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, αναπτύσσεται η Διαδρομή κρασιού των Λιμνών, μια περιοχή που προσφέρει μια πλούσια γκάμα κρασιών, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, έχουν σχεδιαστεί πέντε διαδρομές κρασιού ενώ και στο ανατολικό τμήμα και στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, έχει σχεδιαστεί η Διαδρομή του κρασιού του Διονύσου.

Θα μπορούσαμε να έρθουμε σε επαφή με τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από την υλοποίηση αυτών των υπέροχων δράσεων ανάδειξης του κρασιού και να προσαρμόσουμε τις ιδέες στα δικά μας δεδομένα.

Το κρασί δεν περνάει απαρατήρητο ούτε επιχειρηματικά.

Αυτό αντανακλάται στις πολλές μεγάλες εταιρείες που στρέφουν αρκετές από τις ροές στις επενδύσεις τους, σε ιδιαιτέρως εύφορα αμπελοτεμάχια. Εταιρείες που δεν έχουν παρουσιάσει στο παρελθόν ανάλογες επενδυτικές κινήσεις στο portfolio τους. Ακόμα και τα αδέλφια Αντετοκούνμπο επενδύουν στο ελληνικό κρασί αγοράζοντας το 10% των μετοχών από τα «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ» γράφοντας μάλιστα στην ανακοίνωση τους πως η επιθυμία τους είναι να υποστηρίξουν την ανάπτυξη ενός ιστορικού τομέα για την χώρα μας όπως αυτός της οινοποίησης. Το παγκόσμιο Brand που λέγεται Αντετοκούνμπο ρίχνει ακόμα περισσότερα φώτα δημοσιότητας πάνω στο ελληνικό κρασί και δείχνει τον επιχειρηματικό δρόμο σε όλους.

Πολλά μπορούμε να κάνουμε για την ανάδειξη του κρασιού μας.

Μια αποτελεσματική προσέγγιση θα ήταν να δημιουργηθεί μια οινοτουριστική διαδρομή στον Αττικό Αμπελώνα, η οποία θα συμπεριλαμβάνει επισκέψεις σε αμπελοκτήματα, οινοποιεία και εστιατόρια που προσφέρουν τοπικά προϊόντα, ώστε οι τουρίστες, εσωτερικού και εξωτερικού, να μπορούν να απολαύσουν τον Αττικό οίνο, να εξερευνήσουν την παραγωγική διαδικασία, και να γευτούν την τοπική γαστρονομία.

Εκπαιδευτικά προγράμματα για νέους αγρότες και οινοποιούς, κρίσιμες επενδύσεις στις οινοποιητικές υποδομές, η υπεραπαραίτητη προώθηση της βιώσιμης γεωργίας στους αμπελώνες για τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και η συμμετοχή σε γεωργικές εκθέσεις και εκδηλώσεις εντός και εκτός Ελλάδος μαζί με την υποστήριξη της έρευνας και της καινοτομίας που θα οδηγήσουν στη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων και στη δημιουργία νέων προϊόντων που θα είναι ανταγωνιστικά στην αγορά, είναι ο ασφαλής δρόμος της επιτυχίας για τους «δρόμους του κρασιού».

Μπορούμε να αναδείξουμε αυτή την εναλλακτική μορφή τουρισμού και οικονομικής ανάπτυξης και θα το κάνουμε. Η «ΑΤΤΙΚΗ ΜΠΡΟΣΤΑ» με τον Νίκο Χαρδαλιά θα φέρει συνολικά στο λεκανοπέδιο όσα δεν πρόλαβαν ή δεν μπόρεσαν να φέρουν οι προηγούμενες διοικήσεις.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Αντωνίου Δέδες
Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, Μέλος ΔΣΑ
Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος
με την παράταξη «ΑΤΤΙΚΗ ΜΠΡΟΣΤΑ»

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]