Καιρός: Σε συναγερμό η Πολιτική Προστασία αναμένοντας την «ψυχρή λίμνη»

4 Σεπτεμβρίου 2023

Καιρός: Σε ύψιστη εγρήγορση φαίνεται πως βρίσκεται ολόκληρος ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας για τα επικείμενα έντονα καιρικά φαινόμενα που αναμένεται να χτυπήσουν τη χώρα μέσα στις επόμενες ώρες και τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη, όπως προέβλεψε το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, προειδοποιώντας για τη ραγδαία επιδείνωση του καιρού.

Συγκεκριμένα, τα ακραία και επικίνδυνα φαινόμενα αναμένεται να επηρεάσουν από σήμερα το μεγαλύτερο μέρος της χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους.

Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται στο «κόκκινο», λαμβάνοντας υπόψη την επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου επικίνδυνων φαινομένων, με τα μεγαλύτερα ύψη βροχής να δέχονται η Θεσσαλία, οι Σποράδες, η κεντρική και ανατολική Στερεά, η βόρεια Εύβοια και η Πελοπόννησος.

Η τελευταία πρόγνωση έκανε λόγο για επιδείνωση του καιρού με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας. Βαρομετρικό χαμηλό από τα βόρεια Βαλκάνια με ψυχρές αέριες μάζες προβλέπεται να κινηθεί νότια (έως το νότιο Ιόνιο) και θα επηρεάσει τις περισσότερες περιοχές της χώρας μας.

Νέα σύσκεψη σήμερα στην Πολιτική Προστασία

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στο Υπουργείο της Πολιτικής Προστασίας για το ενδεχόμενο πλημμυρών με την τοπική αυτοδιοίκηση να βρίσκεται επί ποδός, ειδικά σε περιοχές οι οποίες επλήγησαν από πυρκαγιές. Μάλιστα, στο τέλος της χθεσινής σύσκεψης αποφασίστηκε πραγματοποίηση νέας σύσκεψης για σήμερα Δευτέρα, αμέσως μετά την επικαιροποίηση του ΕΔΕΚΦ από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Η κλιμάκωση της κακοκαιρίας αναμένεται Τρίτη και Τετάρτη με ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα. Σημειώνεται πως όλο το προσωπικό της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας, είναι στελεχωμένα και εξοπλισμένα με όλα τα οχήματα των συγκεκριμένων υπηρεσιών για παροχή βοήθειας όπου αυτή χρειαστεί.

Τι είναι η «ψυχρή λίμνη»

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η «ψυχρή λίμνη» -όπως αποκαλείται το συγκεκριμένο φαινόμενο που θα πλήξει τη χώρα-, φέρνει ακραίες καταστάσεις μέσα στο καλοκαίρι σε όλη την Ευρώπη, κάτι που η χώρα μας έζησε έντονα το καλοκαίρι του 2019 και ιδιαίτερα τον Ιούλιο εκείνου του χρόνου στην περιοχή της Χαλκιδικής.

Μια από τις συνθήκες για να δημιουργούνται καταιγίδες το καλοκαίρι, είναι να έχουμε ψυχρές αέριες μάζες ψηλά μέσα στην ατμόσφαιρα, σε συνδυασμό με την υψηλή υγρασία. Παράλληλα, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι δεν συνδέεται απαραίτητα με την κλιματική αλλαγή, αλλά πρόκειται για μια ακραία κατάσταση που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια κυρίως στην κεντρική Ευρώπη και τα βόρεια Βαλκάνια.

Σε κατάσταση «alert» και μήνυμα από το 112

Ύψιστη εγρήγορση, πλήρη ετοιμότητα και ενεργοποίηση του 112 ζήτησε, μεταξύ άλλων ο Βασίλης Κικίλιας στην έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Ο υπουργός υπογράμμισε ότι «όλος ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας τίθεται σε ύψιστη εγρήγορση» και τόνισε προς όλους τους συμμετέχοντες την «ανάγκη πλήρους ετοιμότητας», ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα και να αντιμετωπιστούν άμεσα τα όποια προβλήματα ενδέχεται να προκύψουν εξαιτίας των επερχόμενων επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Ο κ. Κικίλιας ζήτησε να επιδειχθεί ιδιαίτερη προσοχή δεδομένου ότι τα επικίνδυνα φαινόμενα θα επηρεάσουν τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Στο πλαίσιο της σύσκεψης, αποφασίστηκε να ενεργοποιηθεί το 112, εφόσον κριθεί απαραίτητο για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων σε συγκεκριμένες περιοχές ανάλογα με την εξέλιξη των φαινομένων.

Παράλληλα, απευθύνεται ισχυρή σύσταση στους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί, να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών και να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΓΓΠΠ.

Ισχυρές συστάσεις στους πολίτες

Συστάσεις στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων, απευθύνει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενόψει της επιδείνωσης του καιρού.


[There are no radio stations in the database]