Η κατάθλιψη κάνει κακό στην καρδιά όσο η υψηλή χοληστερίνη

1 Σεπτεμβρίου 2023

Σύμφωνα με γερμανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Atherosclerosis, Η κατάθλιψη κάνει κακό στην καρδιά όσο η υψηλή χοληστερίνη και η παχυσαρκία

Η κατάθλιψη φαίνεται πως ευθύνεται για το 15% των θανατηφόρων περιστατικών από καρδιά και εγκεφαλικό στους άνδρες.

Εποχική κατάθλιψη: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται;

Οι ειδικοί συνέκριναν την επίπτωση της κατάθλιψης με άλλους πέντε σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο: κάπνισμα, υπέρταση, διαβήτης, χοληστερόλη και υπέρταση.

Το συμπέρασμα ήταν πως η κατάθλιψη ευθύνεται για το 15% των καρδιαγγειακών θανάτων ενώ η υψηλή αρτηριακή πίεση, το κάπνισμα, ο διαβήτης, η παχυσαρκία και η υψηλή χοληστερίνη ευθύνονται σε ποσοστά ανάμεσα στο 8,4% και στο 21,4%.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση, το κάπνισμα και ο διαβήτης σχετίστηκαν με υψηλότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο από την κατάθλιψη. Αλλά η κατάθλιψη αποτελεί εξίσου σημαντικό κίνδυνο με τη χοληστερίνη και την παχυσαρκία.

Αντιμετωπίζοντας την κατάθλιψη: 14 νέες ανακαλύψεις

«Η μελέτη έδειξε ότι ο κίνδυνος θανάτου από καρδιαγγειακές αιτίες λόγω κατάθλιψης είναι εξίσου σοβαρός με αυτόν λόγω αυξημένης χοληστερόλης ή παχυσαρκίας»,

ανέφερε ο Karl-Heinz Ladwig, καθηγητής Ψυχοσωματικής Ιατρικής και επικεφαλής της μελέτης. Πάντως, η συσχέτιση μεταξύ κατάθλιψης και καρδιαγγειακών παθήσεων δεν είναι μονόδρομος, είπε ο Ladwig.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]