Σεξουαλική ωριμότητα στα κουτάβια

19 Αυγούστου 2023

Η σεξουαλική ωριμότητα στα κουτάβια είναι ένα σημαντικό κομμάτι της αλλαγής στην συμπεριφορά τους

Τα σκυλιά όπως θα έχετε παρατηρήσει, ωριμάζουν πολύ γρήγορα. Εκεί που παίρνετε στην αγκαλιά σας ένα αξιολάτρευτο μικρό κουτάβι μετά από λίγο διάστημα ήδη αρχίζει να συμπεριφέρεται σαν έφηβος, με εναλλαγές στη διάθεση και στη συμπεριφορά. Η σεξουαλική ωριμότητα είναι ένα σημαντικό μέρος αυτής της διαδικασίας και είναι κάτι που πρέπει να κατανοήσουμε αν θέλουμε να είμαστε υπεύθυνοι κηδεμόνες ώστε να είναι το κουτάβι μας υγιές αλλά και για να αποτρέψουμε ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες.

Αυτά τα σκυλάκια είναι αχώριστοι φίλοι! Δείτε τις γλυκές φωτογραφίες! |  animalplanet.gr

Ο χρόνος της σεξουαλικής ωριμότητας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το μέγεθος και τη ράτσα ενός σκύλου. Η σεξουαλική ωριμότητα στα κουτάβια αρχίζει συνήθως να εμφανίζεται μεταξύ 6 και 9 μηνών, αν και ορισμένες γιγαντιαίες ράτσες μπορεί να μην ωριμάσουν σεξουαλικά μέχρι να μεγαλώσουν.

κουτάβια σεξουαλική ωριμότητα

Ωστόσο, οι περισσότεροι σκύλοι είναι τουλάχιστον 9 έως 11 μηνών όταν ολοκληρώνεται η ανάπτυξή τους. Αυτό ποικίλλει επίσης ανάλογα με το μέγεθος και τη ράτσα.

Αυτά τα σκυλάκια είναι αχώριστοι φίλοι! Δείτε τις γλυκές φωτογραφίες! |  animalplanet.gr

Πολλοί κτηνίατροι πιστεύουν ότι μπορεί να είναι επιβλαβές να στειρώσετε το σκύλο σας πριν ολοκληρωθεί η ανάπτυξή του, επειδή με τη στείρωση μπορεί να μεταβληθούν οι ορμόνες, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή ανάπτυξη των οστών.

Ψευδοκύηση στη σκύλα και τη γάτα: Συμπτώματα και θεραπεία

Τα σκυλιά βιώνουν σημαντικές ορμονικές αλλαγές που είναι διαφορετικές στα αρσενικά από τα θηλυκά και μπορεί να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους.

Τα σεξουαλικά ώριμα θηλυκά σκυλιά συνήθως έρχονται σε οίστρο δύο φορές το χρόνο. Η πιο αξιοσημείωτη αλλαγή κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου συμβαίνει κατά την έναρξη του οίστρου τους, που ονομάζεται προοίστρος. Το αιδοίο της διογκώνεται και η σκυλίτσα γλείφει την περιοχή και ουρεί πιο συχνά. Για 7 έως 10 ημέρες, θα έχει ένα κόκκινο κολπικό έκκριμα και μπορεί να είναι γόνιμη για διάστημα 2-3 εβδομάδων.

Ο πρώτος οίστρος έρχεται συνήθως όταν το κουτάβι είναι 6 έως 15 μηνών, ανάλογα με τη ράτσα και το μέγεθος του σκύλου. Είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι ένα κουτάβι μπορεί να μείνει έγκυος κατά τη διάρκεια της πρώτης φοράς, οπότε φροντίστε να την παρακολουθείτε στενά αν δεν θέλετε να τη στειρώσετε ακόμα και να την κρατάτε πάντα με λουρί όταν βγαίνετε έξω.

Οι αρσενικοί σκύλοι είναι σεξουαλικά ενεργοί όλο το χρόνο και μπορεί να είναι ικανοί να τεκνοποιήσουν κουτάβια από 5 μηνών, αλλά πιο γόνιμοι γίνονται μετά τους 12 έως 15 μήνες, όταν είναι πλήρως σωματικά ώριμοι.

Σε αυτό το στάδιο, έχουν υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης από ό,τι έχουν ακόμη και τα ενήλικα αρσενικά σκυλιά, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει την επιθετικότητα άλλων αρσενικών σκυλιών απέναντί τους.

Φωτογραφία ράτσας σπανιέλ Θιβέτ. • Θιβετιανό Σπάνιελ: ένας επαχθής  σύντροφος για έναν Sim.

Τα αρσενικά μπορεί να αρχίσουν να σημαδεύουν την επικράτειά τους καθώς ωριμάζουν σεξουαλικά, ενώ συνήθως τους αρέσει να περιπλανούνται, χαρακτηριστικό των σεξουαλικά ώριμων αρσενικών και θηλυκών σκύλων.

Καλό είναι να παρέχετε σωματική και πνευματική άσκηση στον έφηβο σκύλο σας και να συνεχίσετε την εκπαίδευση των κουταβιών για να μπορείτε να αποτρέψετε ή να μετριάσετε τις συμπεριφορές που αναπτύσσονται σε αυτή την ηλικία. Να θυμάστε ότι χρειάζεται υπομονή. Είναι μια φάση που θα τελειώσει καθώς ο σκύλος σας θα μεγαλώνει.

Η πιο σημαντική απόφαση που πρέπει να λάβετε καθώς το κουτάβι σας φτάνει στη σεξουαλική ωριμότητα περιλαμβάνει τη στείρωση.

20 πράγματα που δεν πρέπει να ξεχάσει ποτέ όποιος έχει σκύλο

Το να επιτρέψετε σε ένα θηλυκό κουτάβι να έχει έναν κύκλο οίστρου, θα σας βοηθήσει να είστε σίγουροι  ότι είναι ώριμο και έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξή του.

Όταν ένα κουτάβι στειρώνεται πριν από την πλήρη ωρίμανση, μπορεί να υπάρξει κίνδυνος μελλοντικών ορθοπεδικών προβλημάτων. Στα κουτάβια, οι ορμόνες καθοδηγούν την ολοκλήρωση της ανάπτυξης.

Σύμφωνα με έρευνα, η πρώιμη στείρωση (πριν από την ηλικία των 12 μηνών) μπορεί να επηρεάσει τη συχνότητα εμφάνισης διαφόρων τύπων καρκίνου, δυσπλασίας του ισχίου και ανάπτυξης ρήξεων χιαστών συνδέσμων σκύλων.

Η απόφαση για το πότε και αν πρέπει να στειρωθεί ένας σκύλος θα πρέπει να λαμβάνεται σε ατομική βάση από τον κηδεμόνα του σκύλου σε συνεργασία με τον κτηνίατρό του.

Η αναπαραγωγή ενός αρσενικού ή θηλυκού σκύλου απαιτεί μεγάλη γνώση, έρευνα και σχεδιασμό και είναι καλύτερο να συνεργαστείτε με έναν έμπειρο κτηνίατρο.

κουτάβια σεξουαλική ωριμότητα και στείρωση

Η σεξουαλική ωριμότητα στα κουτάβια μπορεί να συμβεί πριν το κουτάβι σας αναπτυχθεί πλήρως, γεγονός που μπορεί να είναι επικίνδυνο για τα θηλυκά.

Για αυτό καλό είναι να περιμένετε μέχρι να περάσει η θηλυκή σας σκυλίτσα τον πρώτο της οίστρο για να την αναπαραγάγετε. Αν αποφασίσετε ότι θέλετε να αναπαράγετε το κουτάβι σας μετά την ωρίμανση, βεβαιωθείτε ότι έχετε κάνει την έρευνά σας, καθώς αυτή η απόφαση συνοδεύεται από μεγάλη ευθύνη.

Η κατανόηση του πότε ολοκληρώνεται η σεξουαλική ωριμότητα στα κουτάβια και τι σημαίνει αυτό για τον σκύλο σας, θα σας βοηθήσει να γίνετε ένας πιο υπεύθυνος κηδεμόνας σκύλων όπως επίσης θα μπορείτε να παίρνετε καλύτερες αποφάσεις σχετικά με την υγεία του σκύλου σας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]