Τα έχουμε κάνει “Σαλάτα” ως χώρα

13 Αυγούστου 2023

Αν το πιο απλό και παραδοσιακό μας πιάτο πωλείται μέχρι και 25 ευρώ, ε τότε τα έχουμε κάνει “Σαλάτα” ως χώρα

Το φετινό καλοκαίρι, όπου σταθείς κι όπου βρεθείς ακούς τη φράση «φίλε πανάκριβα». Είτε αναφέρονται σε ακτοπλοϊκά εισιτήρια, είτε σε διαμονή, είτε στην εστίαση. Πάντα υπήρχαν διαφορές. Η Μύκονος, ας πούμε, ήταν πιο «τσιμπημένη» ανέκαθεν. Πλέον, όμως, το φαινόμενο έχει πάρει διαστάσεις σε αρκετά μέρη της Ελλάδας.

Οι προβλέψεις ήταν πολύ αισιόδοξες για το 2023. Τελικά δεν κυλά έτσι η ιστορία.

Ακρίβεια: Απλησίαστη η τιμή της φέτας – Το ράλι στα γαλακτοκομικά «καίει» τη  χωριάτικη σαλάτα - Newsbomb - Ειδησεις - News

Καταρχήν, το καλοκαίρι… άργησε να έρθει. Υπό την έννοια ότι ο Μάιος ήταν πιο γδάρτης κι από τον Μάρτιο. Ο δε Ιούνιος είχε πιο συχνά βροχοπτώσεις παρά ηλιοφάνεια. Αποτρεπτικοί παράγοντες για όσους ήθελαν να ταξιδέψουν την τελευταία στιγμή.

Στο ξεκίνημα του καλοκαιριού, το κόστος αεροπορικών εισιτηρίων, η ύφεση στη Γερμανία και η γενικότερη πορεία επιτοκίων/πληθωρισμού σε μεγάλες ελληνικές αγορές, αποτυπώθηκε στον χαμηλό ρυθμό κρατήσεων ακόμη και σε πολύ δημοφιλείς προορισμούς.

Τώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου, τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της Fraport Greece (Άκτιο, Χανιά, Κέρκυρα, Καβάλα, Κεφαλονιά, Θεσσαλονίκη, Ζάκυνθος, Κως, Μυτιλήνη, Μύκονος, Ρόδος, Σάμος, Σαντορίνη, Σκιάθος) οδεύουν προς νέο ρεκόρ.

Κατά τα φαινόμενα, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο η άνοδος ήταν εντυπωσιακή, ενώ στη συνέχεια υπήρξε μια πτώση σε ορισμένα δημοφιλή νησιά όπως η Μύκονος.

Αντίθετα, ο οδικός τουρισμός φέρεται να κερδίζει έδαφος, κυρίως σε Μακεδονία και Θράκη, αφού οι Σέρβοι και οι Ρουμάνοι δεν απαρνούνται ποτέ τη χώρα μας. Αντίστοιχα, όμως, αυξάνονται και οι Έλληνες που επιλέγουν την αποφυγή ταξιδιού με αεροπλάνο ή πλοίο, κάνοντας κράτηση σε κάποιον ηπειρωτικό προορισμό. Ο λόγος; Προφανής.

Χωριάτικη σαλάτα, το πιο πολυφωτογραφημένο πιάτο του καλοκαιριού -Από πού  προέκυψε; [εικόνες] - iefimerida.gr

Η ακρίβεια έχει υποχρεώσει τόσο τους ντόπιους όσο και τους ξένους να χρησιμοποιήσουν πολλές φορές το κομπιουτεράκι, προκειμένου να υπολογίσουν ποια έξοδα μπορούν να γλιτώσουν, προκειμένου να μην επιστρέψουν… ρέστοι στις βάσεις τους εν όψει φθινοπώρου.

Και ας έρθουμε τώρα στην ουσία του πράγματος..

Ακόμα και 25€ ενδέχεται να πληρώσει κάποιος τη χωριάτικη σαλάτα στην Ελλάδα!

Για μερικές μπουκιές ντομάτας, αγγουριού, φέτας, ελιών και μερικές «βουτιές» ψωμιού , το κόστος παραπέμπει σε… χρυσάφι. Δηλαδή με αυτό το ποσό τρως καλά σε σπουδαία μαγαζιά της χώρας. Κι αφήνεις και tips.

Για να καταλάβετε τη χαοτική διαφορά, στη Μύκονο θα δώσετε μέχρι και 25€, τη στιγμή που σε πολυτελές ελληνικό εστιατόριο του Λονδίνου, το συγκεκριμένο πιάτο στοιχίζει 23,40€!

Γενικότερα στο «νησί των ανέμων» οι τιμές ξεπερνούν τα 10€.

Σε εστιατόριο με θέα την Ακρόπολη, μία ελληνική σαλάτα με ντοματίνια, αγγούρι, φέτα, πιπεριές, κρεμμύδι, ελιές καλαμών, κριτσίνια, ρίγανη και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, κοστίζει 19€, ενώ στην Πλάκα, η σαλάτα τομάτα, αγγούρι, κρεμμύδι, ελιές, φέτα, ρίγανη με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο κυμαίνεται στα 11-12€.

Λίγο παραπέρα, στο Θησείο, ένα πιάτο με ντοματίνια, βαρελίσια φέτα, κρουτόν, κρητικό αγγούρι, ελιές και κρεμμύδι έχει 14€, τη στιγμή που στο Μοναστηράκι κυμαίνεται στα 7-8€.

Η «Αίγλη» της Περαίας: Μία βόλτα μέχρι την «ψαροταβέρνα» με το μισό

Μιλάμε για αύξηση 20-30% σε διάστημα λίγων μηνών (ή και εβδομάδων).

Αν για μερικά απλά καλούδια το κόστος είναι τόσο μεγάλο, καταλαβαίνετε τι γίνεται και με τα εδέσματα του τραπεζιού που έπονται. Μοιραία, ο μέσος τουρίστας θα καταφύγει σε ένα σουβλάκι στο χέρι τις περισσότερες μέρες και θα καθίσει μόνο 1-2 φορές σε εστιατόριο.

Και αναρωτιέμαι “ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε”!

Το συμπέρασμα: 

Τα έχουμε κάνει “σαλάτα” ως χώρα και με την γενική ακρίβεια αλλά και με την αντιμετώπιση των φιλοφενούμενων μας

Αποτέλεσμα: θα γυρίσει μπούμερανγκ όλο αυτό και μετά ..θα κλαίμε!

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]