Ντάστιν Χόφμαν: Μία μοναδική υποκριτική ιδιοφυΐα 

8 Αυγούστου 2023

Ο Ντάστιν Χόφμαν μπορεί να χαρακτηρισθεί ως μία μοναδική υποκριτική ιδιοφυΐα, καθώς έχει  βραβευτεί δύο φορές από την Ακαδημία Αμερικανικού Κινηματογράφου με το Όσκαρ Καλύτερης Ερμηνείας, ενώ έχει προταθεί πέντε ακόμη φορές, 5 φορές με Χρυσές Σφαίρες, 4 φορές με BAFTA και 2 φορές με Έμμυ.

Dustin Hoffman: Έγινε 86 χρόνων κι εμείς θυμόμαστε τις πιο  αριστουργηματικές ερμηνείες του | ΣΚΑΪ

Σαν σήμερα πριν 76 χρόνια γεννήθηκε ο Ντάστιν Χόφμαν για να γίνει ένας από τους σημαντικότερους ηθοποιούς που γνώρισε ποτέ η ιστορία του σινεμά. Πριν από μια δεκαετία περίπου είχε μάθει ότι έχει καρκίνο και υποβλήθηκε σε επιτυχημένη θεραπεία.

Ο καρκίνος, που στην ανακοίνωση δεν συγκεκριμενοποιήθηκε ο τύπος του, «εντοπίστηκε νωρίς και θεραπεύτηκε χειρουργικά. «Ο Ντάστιν αισθάνεται υπέροχα και η υγεία του είναι καλή», επιβεβαίωσε η τότε ατζέντης του,Τζόντι Γκότλιεμπ, προσθέτοντας πως ο Χόφμαν θα παρακολουθείται ιατρικά προκειμένου να εμποδίσει την επανεμφάνιση του καρκίνου και από ότι φαίνεται τα έχει καταφέρει μια χαρά!

Με αφορμή τα γενέθλια του σπουδαίου αυτού ηθοποιού, που γεννήθηκε σαν σήμερα πριν από 86 χρόνια στις 8 Αυγούστου του 1937, ας θυμηθούμε κάποιες από τις ταινίες με την χαρισματική ερμηνεία αυτής τις μοναδικής υποκριτικής ιδιοφυίας της Έβδομης Τέχνης

Κράμερ εναντίον Κράμερ στο Mega | Fragilemag.gr

Το πρώτο Όσκαρ ήρθε για το Χόφμαν με το ρόλο του Τεντ Κράμερ στην ταινία «Kramer vs Kramer» 1979, όπου μαζί με την Μέριλ Στριπ υποδύονται ένα ζευγάρι που χωρίζει, αναγκάζοντας τον σύζυγο να μεγαλώσει μόνος του το γιο τους, ισορροπώντας αυτό το καθήκον με την επαγγελματική του καριέρα στη διαφήμιση.

Το δεύτερο Όσκαρ ήρθε με την ταινία Ο Άνθρωπος της Βροχής  (Rain Man) 1988, η ταινία διηγείται την ιστορία ενός εγωιστή γιάπη, του Τσάρλι Μπάμπιτ,(Tom Cruise) ο οποίος ανακαλύπτει ότι ο αποξενωμένος του πατέρας πέθανε και άφησε όλη του την περιουσία στον άλλο του γιο, τον Ρέιμοντ, έναν αυτιστικό Σαβάντ (Ντάστιν Χόφμαν), του οποίου την ύπαρξη ο Τσάρλι αγνοούσε.

«Όλοι οι Άνθρωποι του Προέδρου» (All The President’s Men – 1976), πρωταγωνιστές της ταινίας είναι οι Ντάστιν Χόφμαν και Ρόμπερτ Ρέντφορντ, ως Μπέρνσταϊν και Γούντγουορντ αντίστοιχα. Το φιλμ στην Ουάσινγκτον, παραμονές της εκλογής του προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον. Δύο ρεπόρτερ της εφημερίδας Washington Post, ο Καρλ Μπέρνσταϊν (Ντάστιν Χόφμαν) και ο Μπομπ Γούντγουορντ (Ρόμπερτ Ρέντφορντ), αρχίζουν τις έρευνες πάνω στην υπόθεση και πολύ γρήγορα ανακαλύπτουν ότι πίσω από την ιστορία κρύβονταν η επιτροπή υπεύθυνη για την προεκλογική εκστρατεία του Νίξον

Tootsie (1982) εδώ ο Ντάστιν Χόφμαν συμπρωταγωνίστησε με τη Τζέσικα Λανγκ, ο Χόφμαν υποδύθηκε τον Μάικλ Ντόρσεϊ, έναν νεαρό άνεργο ηθοποιό ο οποίος αναγκάζεται να προσποιηθεί ότι είναι γυναίκα, προκειμένου να κερδίσει αντίστοιχο ρόλο σε σαπουνόπερα.

Mad City (1997) του Κώστα Γαβρά με τους  John Travolta, Dustin Hoffman.

Ο Ντάστιν Χόφμαν ως ασήμαντος, μέχρι τότε, τηλεοπτικός ρεπόρτερ βρίσκεται στο επίκεντρο μιας συναρπαστικής ομηρίας μαθητών από έναν απολυμένο φύλακα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας κάπου στην Καλιφόρνια. Καλύπτοντας το γεγονός σε ζωντανή τηλεοπτική σύνδεση, γίνεται ο σύνδεσμος του φύλακα με τον έξω κόσμο, καταφέρνοντας να στρέψει τα βλέμματα ολόκληρης της χώρας στο συμβάν.

«Meet the Fockers»2004, μια αμερικανική κωμωδία τα «Πεθερικά της Συμφοράς» στην ταινία πρωταγωνιστούν μεταξύ άλλων οι Dustin Hoffman ,Robert De Niro  και Barbra Streisand . Η ταινία, με βασικό πρωταγωνιστή το Μπεν Στίλερ, αποδείχθηκε μεγάλη οικονομική επιτυχία και ο Χόφμαν κέρδισε το βραβείο του MTV για καλύτερη κωμική ερμηνεία. Το Φεβρουάριο του 2009 τιμήθηκε με τιμητικό βραβείο Σεζάρ για το σύνολο του έργου του.

Έχει αφήσει πολλές ακόμα ταινίες με το υποκριτικό του ταλέντο να ξεχειλίζει!

Το 2011, όπως και πολλοί άλλοι σπουδαίοι ηθοποιοί της γενιάς του, πέρασε στην τηλεόραση, αφού ο κινηματογράφος δεν του έδινε την ευκαιρία για σπουδαίους ρόλους. Έλαβε αποθεωτικές κριτικές για το ρόλο ενός πρώην τζογαδόρου στη σειρά του HBO «Luck», που αναφέρεται στον κόσμο των ιπποδρομιών. Το 2015 συμπρωταγωνίστησε με την Τζούντι Ντεντς στην τηλεοπτική μεταφορά από το BBC του παιδικού βιβλίου του Ρόαλντ Νταλ «Esio Trot», γνωστό στους έλληνες αναγνώστες ως «Άνω Λεχ».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]