Προ των πυλών το νέο κύμα καύσωνα – Ποιες είναι οι πιο δύσκολες ημέρες

2 Αυγούστου 2023

Νέο κύμα υψηλών θερμοκρασιών βρίσκεται προ των πυλών στη χώρα μας με δύο δύσκολες ημέρες, όπου το θερμόμετρο αναμένεται να δείξει σε πολλές περιοχές τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Σε υψηλά επίπεδα θα παραμείνει ο υδράργυρος και τις επόμενες ημέρες στη χώρα, καθώς προ των πυλών είναι ο νέος καύσωνας.

Η αλλαγή στο σκηνικό του καιρού ξεκινά από σήμερα Τετάρτη, ημέρα που εξασθενούν οι άνεμοι και ο υδράργυρος ανεβαίνει στους 38 βαθμούς Κελσίου. Την Πέμπτη και την Παρασκευή η θερμοκρασία θα ανέβει ακόμη περισσότερο και τα 40άρια θα κάνουν την εμφάνισή τους.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως έγραψε το Bloomberg, ένα νέο κύμα καύσωνα ετοιμάζεται να πλήξει τη νότια Ευρώπη μετά τον Δεκαπενταύγουστο, στον απόηχο των υψηλών θερμοκρασιών και των πυρκαγιών του Ιουλίου.

Πάντως, σε αυτό το άρθρο παρουσιάζονται πολύ επιφυλακτικοί οι Έλληνες μετεωρολόγοι, οι οποίοι αναφέρουν πως είναι νωρίς να γίνει πρόγνωση.

“Οι 4 εβδομάδες του Αυγούστου και οι αποκλίσεις των θερμοκρασιών. Δεν υπάρχει καν ισχυρό σήμα για καύσωνα στα νότια της Ευρώπης. Απλά, η Samantha Burgess δήλωσε στο Bloomberg ότι αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί. Όχι όμως ότι θα γίνει”, έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο Θοδωρής Κολυδάς.

Σήμερα αναμένεται ηλιοφάνεια με τοπικές μόνο νεφώσεις κυρίως το μεσημέρι και απόγευμα στα ορεινά ηπειρωτικά. Η ορατότητα το πρωί θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 18 έως 33 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 20 έως 36, στη Θεσσαλία από 22 έως 38, στην Ήπειρο από 17 έως 33, στη Στερεά από 21 έως 38, στην Πελοπόννησο από 16 έως 37, στα νησιά του Ιονίου από 17 έως 32, στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου από 19 έως 37, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα από 21 έως 34 και στην Κρήτη από 19 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο θα πνέουν αρχικά από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ όμως από το μεσημέρι θα γίνουν νότιοι έως 4 μποφόρ. Στο Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ.

Ο καιρός μέχρι την Κυριακή

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 03-08-2023
Γενικά αίθριος καιρός.
Η ορατότητα στα δυτικά τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς και στα νότια θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα ανατολικά ηπειρωτικά. Θα φτάσει στα δυτικά και τα βόρεια τους 35 με 37 βαθμούς, στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 38 με 39 και τοπικά τους 40 και στη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 04-08-2023
Γενικά αίθριος καιρός.
Η ορατότητα στα δυτικά τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 και τοπικά στα νότια πελάγη έως 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 05-08-2023
Αρχικά στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και βαθμιαία στη Μακεδονία και τη Θράκη θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες. Από αργά το απόγευμα αναμένεται βελτίωση στα δυτικά.
Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος καιρός.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα νότια από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Στα υπόλοιπα από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 και βαθμιαία από το απόγευμα και από τα δυτικά δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα βορειοδυτικά.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 06-08-2023
Στη Μακεδονία και τη Θράκη πρόσκαιρες νεφώσεις τις πρωινές ώρες με πιθανότητα τοπικών βροχών. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος καιρός.
Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]