Υπερπανσέληνος: Μαγευτικές εικόνες

2 Αυγούστου 2023

Μαγευτικές εικόνες μας χάρισε εχθές το βράδυ η  υπερπανσέληνος ή «φεγγάρι του Οξύρρυγχου», η πρώτη από τις δύο πανσελήνους του φετινού Αυγούστου.

Το όνομα «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου» πήρε το όνομά του από τους ιθαγενείς κατοίκους της Αμερικής, που τη συγκεκριμένη μέρα ψάρευαν το εν λόγω ψάρι. Οι οξυρρυγχίδες ή μουρούνες, είναι οικογένεια ψαριών με παγκόσμια γεωγραφική εξάπλωση που υπολογίζονται συνολικά σε 25 είδη.

Μοναδικές εικόνες από την αποψινή υπερπανσέληνο

Η δεύτερη υπερπανσέληνος θα ακολουθήσει στις 31 Αυγούστου στις 21:36 ώρα Ελλάδας αλλά μέχρι τότε εικόνες από όλη την Ελλάδα αποκαλύπτουν την μυστικιστική μορφή ενός άλλου φεγγαριού.

Μοναδικές εικόνες από την αποψινή υπερπανσέληνο

Στις 31 Αυγούστου, ακολουθεί η «Μπλε Πανσέληνος», η δεύτερη πανσέληνος μέσα σε έναν μήνα, φαινόμενο ιδιαίτερα σπάνιο, καθώς για τη συμπλήρωση των φάσεων της Σελήνης χρειάζονται 29 μέρες, 12 ώρες, 44 λεπτά και 2,86 δευτερόλεπτα.

Μοναδικές εικόνες από την αποψινή υπερπανσέληνο
Μοναδικές εικόνες από την αποψινή υπερπανσέληνο

Η Πανσέληνος Αυγούστου 2023 δεν θα είναι η μοναδική πανσέληνος που θα δούμε μέσα σε έναν μήνα, καθώς φέτος θα σημειωθεί ένα σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο με δύο “υπερπανσέληνους”.  Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ταυτόχρονα υπερπανσέληνο και μπλε φεγγάρι είχαμε ξανά τον Δεκέμβριο του 2009 και η επόμενη φορά θα συμβεί σε εννιά χρόνια, τον Αύγουστο του 2032.

Το συγκεκριμένο φαινόμενο συμβαίνει όταν το φεγγάρι εμφανίζεται στον νυχτερινό ουρανό πιο μεγάλο και πιο φωτεινό επειδή βρίσκεται πιο κοντά στη Γη από ό,τι συνήθως.

Συγκεκριμένα, το φαινόμενο αυτό συμβαίνει επειδή η σελήνη περιφέρεται γύρω από τη Γη σε μια “ελλειπτική” τροχιά που δεν είναι απόλυτα κυκλική. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένα σημείο της τροχιάς της όπου βρίσκεται πιο κοντά στη Γη, γνωστό ως “περίγειο”.

Μια “υπερπανσέληνος” μπορεί να εμφανιστεί έως και 14% μεγαλύτερη και 30% φωτεινότερη από μια κανονική πανσέληνο, ανάλογα με την εποχή του έτους.

panselinos3
panselinos

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]