Γιατροί επανασυγκόλλησαν το κεφάλι 12χρονου- Μετά από ατύχημα με ποδήλατο

16 Ιουλίου 2023

Γιατροί κατάφεραν να επανασυγκολλήσουν το κεφάλι ενός 12χρονου από την Παλαιστίνη σε σπάνια χειρουργική επέμβαση στο Ισραήλ.  

Ο 12χρονος είχε «αποκεφαλιστεί» εσωτερικά στο σημείο που συνδέεται το κεφάλι με τον λαιμό μετά από ένα ατύχημα με ποδήλατο.

Ο Σουλεϊμάν Χασάν, μεταφέρθηκε στη συνέχεια με αεροπλάνο στη Μονάδα Τραύματος της Hadassah Ein Kerem, όπου υποβλήθηκε σε επιτυχή χειρουργική επέμβαση για να «κολλήσει» ξανά το κεφάλι του στον λαιμό του.

Ο εσωτερικός αποκεφαλισμός, που ονομάζεται ατλαντοϊνιακό εξάρθρημα, είναι ένας εξαιρετικά σοβαρός τραυματισμός που προκύπτει από βλάβη των συνδέσμων ή των οστικών δομών που συνδέουν το κρανίο με την αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης.

Σύμφωνα με δήλωση του νοσοκομείου Hadassah Ein Kerem, όπου διεξήχθη η εξαιρετικά σπάνια χειρουργική επέμβαση, ο δρ Ohad Einav είπε ότι η ζωή του Σουλεϊμάν σώθηκε «χάρη στις γνώσεις μας και την πιο καινοτόμο τεχνολογία στο χειρουργείο. Δεν είναι μια συνηθισμένη χειρουργική επέμβαση, ειδικά όχι σε παιδιά και εφήβους. Ένας χειρουργός χρειάζεται γνώση και εμπειρία για να το κάνει αυτό», πρόσθεσε ο δρ Einav, ορθοπεδικός χειρουργός που ηγήθηκε της μεγάλης ομάδας του χειρουργείου.

Ο εσωτερικός «αποκεφαλισμός» δεν είναι πάντα θανατηφόρος

Αν και το ατλαντοϊνιακό εξάρθρημα αντιπροσωπεύει μόνο το 1% των τραυματισμών που σχετίζονται με την αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, είναι το πιο κοινό σε περιπτώσεις τροχαίων ατυχημάτων. Το ποσοστό επιβίωσης όσων υφίστανται αυτού του είδους τον εσωτερικό αποκεφαλισμό είναι σχετικά χαμηλό, που σημαίνει ότι ο Χασάν έχει την τύχη να είναι ζωντανός. Αλλά εάν διαγνωστεί νωρίς και υπάρξει έγκαιρη χειρουργική επέμβαση, μπορεί να διορθωθεί.

Ο Σουλεϊμάν πήρε τελικά εξιτήριο από το νοσοκομείο αφού δεν παρατηρήθηκαν νευρολογικές ή κινητικές ανεπάρκειες. Ωστόσο, θα συνεχίσει να παρακολουθείται από το προσωπικό.

«Η ίδια η διαδικασία είναι πολύ περίπλοκη και κράτησε αρκετές ώρες. Ενώ βρισκόμασταν στο χειρουργείο, χρησιμοποιούσαμε νέες πλάκες και στερεώσεις στην κατεστραμμένη περιοχή. Η ικανότητά μας να σώσουμε το παιδί ήταν χάρη στις γνώσεις μας και την πιο καινοτόμο τεχνολογία στο χειρουργείο», είπε ο δρ Einav.

«Το γεγονός ότι ένα τέτοιο παιδί δεν έχει νευρολογικά ελλείμματα ή αισθητηριακές ή κινητικές δυσλειτουργίες και ότι λειτουργεί κανονικά και περπατά χωρίς βοήθημα μετά από μια τόσο μεγάλη διαδικασία δεν είναι μικρό πράγμα», πρόσθεσε.

Το αγόρι είχε ποσοστό επιβίωσης μόνο 50% ακόμη και μετά την επέμβαση

Ο Einav σημείωσε ότι ο Hassan έχει προβλεπόμενο ποσοστό επιβίωσης μόνο 50% και η ανάρρωσή του δεν είναι τίποτα λιγότερο από ένα θαύμα.

Η χειρουργική επέμβαση είναι δυνατή μόνο εάν τα μεγάλα αιμοφόρα αγγεία είναι ακόμη άθικτα, καθώς πρέπει να διατηρηθεί η ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο.

Το ατύχημα συνέβη στην πραγματικότητα τον Ιούνιο, αλλά το νοσοκομείο περίμενε ένα μήνα πριν ανακοινώσει ότι οι γιατροί του είχαν επανασυνδέσει το κεφάλι του παιδιού.

Μετά την επέμβαση, ο πατέρας του αγοριού εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς το νοσοκομείο και τους χειρουργούς που πραγματοποίησαν τη σπάνια επέμβαση για να σώσουν τη ζωή του γιου του.

«Να είστε όλοι ευλογημένοι. Χάρη σε εσάς ανέκτησε τη ζωή του ακόμη και όταν οι πιθανότητες ήταν μικρές και ο κίνδυνος προφανής. Αυτό που τον έσωσε ήταν ο επαγγελματισμός, η τεχνολογία και η γρήγορη λήψη αποφάσεων από την ομάδα τραύματος και ορθοπεδικής. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ένα μεγάλο ευχαριστώ».

Πληροφορίες από interestingengineering

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]