Πέθανε ο Μίλαν Κούντερα

12 Ιουλίου 2023

Πέθανε ο σπουδαίος Μίλαν Κούντερα, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 94 ετών.

Το πιο γνωστό του έργο, που τού χάρισε παγκόσμια φήμη, είναι το μυθιστόρημα «Η αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι»

Ο γαλλο-τσέχος μυθιστοριογράφος, δοκιμιογράφος, θεατρικός συγγραφέας και ποιητής, Μίλαν Κούντερα, ήταν ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς του ύστερου 20ου αιώνα.

Κατόπιν λογοκρισίας, η κυκλοφορία των έργων του ήταν απαγορευμένη στη γενέτειρά του έως και την πτώση της κομμουνιστικής κυβέρνησης κατά τη βελούδινη επανάσταση του 1989.

Ζούσε πάντα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και ποτέ δεν παραπονέθηκε για τη μοίρα του. «Αυτό το όνειρο της επιστροφής δεν υπάρχει» είχε πει σε μια συνέντευξή του στην εφημερίδα ZEIT λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έχω πάρει μαζί μου την Πράγα, τη μυρωδιά, τις γεύσεις της, τη γλώσσα, τα τοπία, τον πολιτισμό της». Πάντως και η λογοτεχνική του επιστροφή στην Τσεχία άργησε πολύ. Έργα του Κούντερα άρχισαν να κυκλοφορούν και στην Τσεχία από τη δεκαετία του 90,

Το πιο γνωστό του έργο, που τού χάρισε παγκόσμια φήμη, είναι το μυθιστόρημα «Η αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι» (σε μια επόμενη έκδοσή του στα ελληνικά κυκλοφόρησε με τον τίτλο «Η αβάσταχτη ελαφρότητα της ύπαρξης»).

Το 1984 ήταν χρονιά θριάμβου για το Μίλαν Κούντερα. Το μυθιστόρημά του «Η αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι» – ίσως το πιο ερωτικό του – αποτέλεσε παγκόσμια εκδοτική επιτυχία και τον έκανε γνωστό στα πέρατα της οικουμένης. Το έργο, που μεταφέρθηκε επιτυχημένα στην μεγάλη οθόνη από τον αμερικανό σκηνοθέτη Φίλιπ Κάουφμαν, είναι τοποθετημένο στην Τσεχοσλοβακία του 1968, την εποχή της «Άνοιξης της Πράγας» και λίγο πριν από την σοβιετική εισβολή, με ήρωα έναν χειρουργό και διανοούμενο ονόματι Τόμας, που είναι παγιδευμένος ανάμεσα στην αγάπη και την ελευθερία, την πολιτική και τον έρωτα.

Τα επόμενα χρόνια παρέμεινε συγγραφικά ενεργός με τα μυθιστορήματα: «Αθανασία» (1990), «Η βραδύτητα» (1995), «Η Ταυτότητα» (1998), «Η Άγνοια» (2000) και το πιο πρόσφατο «Η Γιορτή της Ασημαντότητας».

Ο Μίλαν Κούντερα έχει τιμηθεί με πλήθος βραβείων και σύμφωνα με τους γνωρίζοντες αρκετές φορές ήταν υποψήφιος για το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Μερικά στιχάκια από αυτά που είχε πει:

  • Στο τέλος της αληθινής αγάπης βρίσκεται ο θάνατος, και μόνο η αγάπη που καταλήγει σε θάνατο είναι η αγάπη.
  • Όταν η καρδιά μιλάει, το μυαλό το θεωρεί μεγάλη απρέπεια να φέρει αντίρρηση
  • Τα ζώα δεν διώχτηκαν ποτέ από τον Παράδεισο…
  • Στο τέλος της αληθινής αγάπης βρίσκεται ο θάνατος, και μόνο η αγάπη που καταλήγει σε θάνατο είναι η αγάπη.
  • Όταν η καρδιά μιλάει, το μυαλό το θεωρεί μεγάλη απρέπεια να φέρει αντίρρηση Τα ζώα δεν διώχτηκαν ποτέ από τον Παράδεισο… Αυτό που χρειάζομαι περισσότερο από όλα είναι η βεβαιότητα.
  • Ναι, είναι τρελό. Η αγάπη είτε είναι τρελή είτε δεν είναι τίποτα.
  • Η βλακεία των ανθρώπων είναι ότι έχουν μια απάντηση για όλα. Η σοφία των μυθιστορημάτων είναι ότι έχουν μια ερώτηση για όλα Η αγάπη είναι μια επιθυμία για αυτό το χαμένο μισό του εαυτού μας.
  • Όταν κάθεσαι πρόσωπο με πρόσωπο με κάποιον που είναι ευχάριστος, σεβαστός και ευγενικός, δυσκολεύεσαι να υπενθυμίσεις στον εαυτό σου ότι τίποτα από αυτά που λέει δεν είναι αληθινό/ειλικρινές. Το φλερτ είναι μια υπόσχεση σεξουαλικής επαφής χωρίς εγγύηση.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]