Μελιτζάνα :θωρακίζει την καρδιά και «ρίχνει» το σάκχαρο

8 Ιουλίου 2023

Ο λόγος για τη μελιτζάνα, το στρουμπουλό λαχανικό που εκτός από νοστιμιά, συμβάλει στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας.

Η μελιτζάνα, τηγανητή, ψητή ή κοκκινιστή, με φέτα ή χωρίς, συγκαταλέγεται στα λαχανικά – πρωταγωνιστές της θερινής περιόδου.

Πλούσιες σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα, οι μελιτζάνες έχουν και διαφορετικές ποικιλίες, όλες όμως συγκεντρώνουν τα οφέλη που θα ανακαλύψετε παρακάτω.

Ένα φλιτζάνι (82 γραμμάρια) ωμής μελιτζάνας περιέχει 3 γραμμάρια φυτικών ινών, από τα οποία λαμβάνετε το 10% της ημερήσιας πρόσληψης μαγγανίου, το 5% καλίου, 4% βιταμίνης Κ και 3% βιταμίνης C, αλλά και μικρές ποσότητες άλλων θρεπτικών συστατικών, όπως νιασίνη, μαγνήσιο και χαλκό.

Πλούσια σε αντιοξειδωτικά, θωρακίζουν την υγεία της καρδιάς 

Τα αντιοξειδωτικά έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι συμβάλλουν στην πρόληψη πολλών τύπων χρόνιων ασθενειών, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος.

Ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα 

Ως λαχανικό, και άρα πλούσιο σε φυτικές ίνες, οι μελιτζάνες θα μπορούσαν να να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αυτό επιτυγχάνεται επιβραδύνοντας τον ρυθμό πέψης και απορρόφησης του σακχάρου στο σώμα, αποτρέποντας τις διακυμάνσεις των τιμών τους. Γι’ αυτό, το στρουμπουλό λαχανικό συστήνεται για τον έλεγχο του διαβήτη, στα πλαίσια της υψηλής πρόσληψης φυτικών ινών.

Μερικές από τις βασικότερες θεραπευτικές ιδιότητες της μελιτζάνας είναι εξαιρετικά σημαντικές:

– Η κατανάλωση μελιτζάνας συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης παχυσαρκίας, συνολικής θνησιμότητας, διαβήτη και καρδιακών παθήσεων.
– Η κατανάλωσή της βελτιώνει την επιδερμίδα και τα μαλλιά και αυξάνει την ενέργεια του οργανισμού.
– Εξαιτίας της μεγάλης περιεκτικότητάς της σε φλαβονοειδή, και κυρίως της ουσίας νασουσίνης, η κατανάλωσή της μειώνει τον κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακή νόσο και της εμφάνισης ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
– Οι πολυφαινόλες στο δέρμα της μελιτζάνας έχουνσυσχετιστεί με την σημαντικά χαμηλότερη πίεση, επειδή διευκολύνει τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο. Αποφεύγονται ψυχικές διαταραχές και βελτιώνεται η μνήμη.
– Οι φυτικές ίνες που περιέχει, ανακουφίζουν τη δυσκοιλιότητα και εμποδίζουν τη δημιουργία αιμορροΐδων και κολίτιδας.
– Λόγω της περιεκτικότητάς της σε μέταλλα και βιταμίνες, η κατανάλωσή της βελτιώνει τη λειτουργία του ήπατος, του εντέρου και των νεφρών.
– Το χλωρογενικό οξύ που περιέχεται στη μελιτζάνα ευθύνεται για χαμηλά επίπεδα της LDL χοληστερόλης στο αίμα.
– Έχει λίγες θερμίδες, καθόλου λίπος και κατά τη διάρκεια της πέψης απορροφά το λίπος άλλων τροφών, βοηθώντας έτσι στην απώλεια βάρους.

-Η  μελιτζάνα είναι η αντικαρκινική τροφή που ρίχνει τη χοληστερόλη και προστατεύει από την άνοια


[There are no radio stations in the database]