Σχεδόν ένας θάνατος τη μέρα απο πνιγμό στην Ελλάδα

7 Ιουλίου 2023

Επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πνιγμό στη θάλασσα μέσα σε ένα μόλις 24ωρο, ενώ βρίσκονταν σε διάφορες παραλίες της Ελλάδας. Ο αριθμός αυτός έρχεται να προστεθεί στους πνιγμούς που καταγράφονται κάθε καλοκαίρι στις ελληνικές θάλασσες και ανέρχονται κατά μέσο όρο σε 350 ανά έτος, περίπου ένας θάνατος ανά μέρα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία του Λιμενικού, την πενταετία από το 2017 έως το 2021 κατά μέσο όρο 342 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους ετησίως από θαλάσσιες δραστηριότητες. Η αναλογία αντρών:γυναικών είναι 3:1. Δυστυχώς, κάθε χρόνο στη χώρα μας πνίγεται και ένας σημαντικός αριθμός παιδιών και εφήβων (περίπου 10 παιδιά και έφηβοι).

Ρεκόρ καταγράφηκε το 2022, καθώς, σύμφωνα με το Safe Water Sports που κάθε χρόνο κάνει την ανάλογη καταγραφή, 386 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο υδάτινο περιβάλλον της χώρας μας, συμμετέχοντας σε δραστηριότητες αναψυχής (κολύμβηση, υδάτινα σπορ, υδάτινες δραστηριότητες αναψυχής).

Από αυτούς, οι 379 έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα, ενώ οι υπόλοιποι 7 στα εσωτερικά ύδατα της χώρας (λίμνες, ποτάμια, κολυμβητικές δεξαμενές κ.λπ.). Με βάση την ανάλυση των στοιχείων, το 70% (269) των θυμάτων ήταν άνδρες και το υπόλοιπο 30% (117) γυναίκες. Το 69% (266) των θανάτων αυτών αφορούσε άτομα ελληνικής υπηκοότητας και το 31% αλλοδαπούς.

«Ποσοστό πνιγμών ίδιο με της… Αυστραλίας!»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στα ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ στην αξιολόγηση σωματικής υγείας αθλουμένων και υπεύθυνος για το μάθημα ναυαγοσωστικής για περισσότερα από δέκα χρόνια, Νίκος Κουτλιάνος, εξηγεί στο TheOpinion ότι οι περισσότεροι από τους κατά μέσο όρο 350 θανάτους από πνιγμό στο νερό, σχεδόν το 85%, αφορά πνιγμό στη θάλασσα και το υπόλοιπο αναφέρεται σε θαλάσσια ατυχήματα ή άλλα αίτια.

«Το ποσοστό αυτό είναι ανάλογο με αυτό που έχει η Αυστραλία, η οποία είναι μια ολόκληρη ήπειρος!», τονίζει εμφατικά ο κ. Κουτλιάνος και προσθέτει ότι σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα για τις συνθήκες της ναυαγοσωστικής κάλυψης στη χώρα μας, οι ναυαγοσώστες εργάζονται από τις 10.30 το πρωί έως τις 17.30 το απόγευμα, σε δημοφιλείς παραλίες (με επισκεψιμότητα 300 ατόμων ημερησίως) με γαλάζια σημαία, άνω του ενός χλμ., από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο.

«Ωστόσο, από εργασίες που έχουμε κάνει στα ΤΕΦΑΑ, σεβαστό ποσοστό πνιγμών συμβαίνει στη θάλασσά μας είτε νωρίς το πρωί – ώρες που συνήθως πηγαίνουν οι ηλικιωμένοι – και το απόγευμα, όταν προτιμούν την παραλία οι οικογένειες. Άποψή μου είναι ότι το ωράριο εργασίας των ναυαγοσωστών πρέπει να επεκταθεί, εννοείται όχι από τους ίδιους εργαζόμενους», σχολιάζει ο καθηγητής.

«Είναι πολύ σημαντικό να μάθει ο Έλληνας κολύμβηση. Σχεδόν το 60% των Ελλήνων δεν ξέρει κολύμβηση, όπως δείχνουν οι έρευνες. Επίσης, θα πρέπει να πούμε ότι ακόμη κι αν είμαστε άριστοι κολυμβητές, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν πάμε να σώσουμε κάποιον που πνίγεται, κινδυνεύει η ζωή μας», τονίζει ο κ. Κουτλιάνος.

840 βάθρα ναυαγοσωστών σε 14.000 χιλιόμετρα ακτογραμμή

Για μόλις 840 βάθρα ναυαγοσωστών σε 14.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής της χώρας μας  κάνει λόγο μιλώντας στο TheOpinion o πρόεδρος της Ένωσης Σχολών Ναυαγοσωστικής Ελλάδας, Μάριος Μυρονάκης. 

«Η έκταση που επιβλέπουμε είναι περίπου 3.500 χιλιόμετρα. Χρειάζεται σαφώς περισσότερη κάλυψη, κυρίως αν σκεφτεί κανείς ότι στις παραλίες που επιβλέπουμε, οι πνιγμοί που αναφέρονται είναι περίπου 40 κατ’ έτος κι αυτοί οφείλονται σε παθολογικά αίτια», τονίζει ο κ. Μυρονάκης.

Ο ίδιος κάνει λόγο για περιοχές που δεν καλύπτονται από ναυαγοσώστες, αν και θα έπρεπε, κυρίως σε περιοχές με παραλίες σε ανοιχτή θάλασσα, όπως στο Ιόνιο, αλλά και σε περιοχές που «βλέπουν» το Αιγαίο, καθώς τα θαλάσσια ρεύματα λειτουργούν πολύ επικίνδυνα.

Οι κανόνες

Σύμφωνα με τον κ. Κουτλιάνο, υπάρχουν κανόνες που πρέπει να τηρούνται, όπως να μπαίνουμε τρεις  με τέσσερις ώρες μετά το τελευταίο γεύμα, να μην έχουμε καταναλώσει αλκοόλ, να μην μπαίνουμε σε άγνωστα νερά κυρίως με άσχημες καιρικές συνθήκες, να μην καταφεύγουμε σε επικίνδυνα παιχνίδια στο νερό, να μη διστάζουμε να φωνάξουμε βοήθεια όταν καταλαβαίνουμε ότι κάτι δεν πάει καλά, να μην απομακρυνόμαστε από την ακτή, να κολυμπάμε παράλληλα με αυτή και τα παιδιά να κολυμπούν πάντα με επίβλεψη ενήλικα.

Πηγή: TheOpinion


[There are no radio stations in the database]