Ηλίας Τσέρος: Τα πάντα για την φωτογραφία γάμου και βάπτισης

1 Ιουλίου 2023

Αγαπητοί αναγνώστες, σήμερα στην φωτογραφική μου στήλη θα μας συστηθεί ο Ηλίας Τσέρος, ιδιοκτήτης του photoevents.gr!

Η περίοδος του καλοκαιριού και του φθινοπώρου στη χώρα μας, έχει συνδεθεί άρρηκτα με τα Μυστήρια του Γάμου και της Βάπτισης. Όλο και περισσότερα νεόνυμφα ζευγάρια επιλέγουν να πραγματοποιήσουν την σημαντικότερη ημέρα της ζωής τους, τους θερινούς μήνες. Ο καιρός είναι ιδανικός εκείνο το διάστημα για να το απολαύσουν και φυσικά να επισημοποιήσουν την αγάπη τους ενώπιον του Θεού και των δικών τους ανθρώπων.

Φυσικά από αυτές τις μοναδικές στιγμές, δεν γίνεται να λείπουν οι φωτογράφοι!

Μέσω της δουλειάς μας, τα ζευγάρια “παγώνουν” τις στιγμές που θέλουν να μείνουν αναλλοίωτες στο χρόνο και κάθε φορά που κάνουν ένα flashback  αναπολούν τα συναισθήματα που είχαν νιώσει στο γάμο τους ή τη Βάπτιση του παιδιού τους. Τα μυστήρια δεν έχουν δυνατότητα επανάληψης των στιγμών, συνεπώς για τον φωτογράφο είναι μεγάλη πρόκληση, καθώς δεν υπάρχει το περιθώριο λάθους.

Ως φωτογράφος, μπορώ να πω με σιγουριά πως ο τομέας των γάμων και βαπτίσεων είναι ο πιο αγχωτικός και απαιτητικός. Καλούμαστε να φέρουμε ένα ποιοτικό και αξιοπρεπές αποτέλεσμα στο ζευγάρι, το οποίο μας εμπιστεύεται για την αποτύπωση της ευτυχίας του.

Από την πλευρά των ζευγαριών, ίσως το άγχος της επιλογής να έχει πολλά περισσότερα επίπεδα, καθώς για τους νεόνυμφους αυτή η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη και πολλές φορές χρονοβόρα. Αυτός είναι και ο λόγος λοιπόν, που επέλεξα αυτή τη φορά να φιλοξενήσω στην στήλη μου ένα φωτογράφο που εξειδικεύεται στην Φωτογραφία Μυστηρίων αλλά και κοινωνικών εκδηλώσεων.

Τον Ηλία τον γνωρίζω προσωπικά διότι έχουμε συνεργαστεί στο παρελθόν, συνεπώς έχω ολοκληρωμένη άποψη για την δουλειά του και το χαρακτήρα του.

Πάμε να τον γνωρίσουμε λοιπόν…

Ηλία, πες μου λίγα λόγια για εσένα. Πως χαρακτηρίζεις τον εαυτό σου ως φωτογράφο και ως χαρακτήρα;

Είμαι 38 ετών. Έχω μια υπέροχη οικογένεια με 3 παιδιά. Μου αρέσει να περνάω πολύ χρόνο μαζί τους και να διαβάζω βιβλία στον ελεύθερο  χρόνο μου. Ως φωτογράφο και ως χαρακτήρα θα με χαρακτήριζα προσαρμοστικό.

Πότε ξεκίνησες το ταξίδι σου στην τέχνη της φωτογραφίας; Υπήρξε κάποιο ερέθισμα που σε ώθησε ή είχες την κλίση ανέκαθεν;

Η φωτογραφία πάντα με κέρδιζε ως τέχνη. Από μικρό με θυμάμαι να κοιτάω εικόνες. Ερέθισμα ήταν τα ταξίδια που πήγαινα γιατί πάντα ήθελα να έχω μια φωτογραφική μηχανή μαζί μου και να καλύπτω φωτογραφικά τα μέρη που πήγαινα.

Ο τομέας της φωτογραφίας που εξειδικεύεσαι είναι ο Γάμος και οι κοινωνικές εκδηλώσεις. Ξεκινώντας την φωτογραφία, ήταν αυτό που έβλεπες στον ορίζοντα ή σου προέκυψε;

Όταν ξεκίνησα την φωτογραφία ήταν όλα καινούργια ερεθίσματα και σίγουρα δεν ήξερα ποιο κομμάτι της θα με κέρδιζε. Έκανα μόδα, ρεπορτάζ μέχρι που με κέρδισαν οι κοινωνικές εκδηλώσεις και οι γάμοι. Αυτό πιστεύω ότι έγινε γιατί έχει στοιχεία που μου αρέσουν να φωτογραφίζω και ταυτόχρονα βρίσκομαι σε ένα γεγονός που θα το θυμάται ο κόσμος μέσα από τις εικόνες μου.

Τι χαρακτηριστικά χρειάζεται να έχει ένας φωτογράφος Γάμου; Είναι εύκολο να φωτογραφίσεις από την αρχή έως το τέλος ένα τέτοιο μυστήριο;

Θεωρώ ένα από τα πιο βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας φωτογράφος γάμου είναι η υπευθυνότητα, η γρηγοράδα, η παρατηρητικότητα και ο σεβασμός. Θεωρώ ότι ένα ακόμα χαρακτηριστικό είναι και η εξέλιξη. Το μυστήριο του γάμου όπως πολύ καλά ξέρετε γίνεται σε πραγματικό χρόνο και δυστυχώς δεν επαναλαμβάνεται. Άρα αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι εύκολο.

Κατά την άποψη σου, είναι απαραίτητες οι γνώσεις και η εκπαίδευση μέσω σεμιναρίων για έναν φωτογράφο;

 Η εκπαίδευση και η γνώση για έναν φωτογράφο είναι οι βάσεις. Η εξέλιξη του φωτογράφου έχει να κάνει με την εμπειρία και σαφέστατα με τα σεμινάρια που πρέπει να παρακολουθεί ετησίως είτε αυτά είναι διαδικτυακά και καθαρά θεωρητικά είτε είναι πρακτικά.

Πώς βλέπεις την εξέλιξη της τεχνολογίας στον τομέα της φωτογραφίας; Πιστεύεις ότι η τεχνητή νοημοσύνη και τα προγράμματα AI μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα στον κλάδο και ιδιαίτερα στην επεξεργασία των εικόνων; Πιστεύεις πως τα ζευγάρια στο μέλλον, θα λαμβάνουν ένα αποτέλεσμα επεξεργασμένο που δεν θα αντιστοιχεί στην πραγματικότητα;(δεν εννοώ το retouch και την έως τώρα επεξεργασία που δέχονται οι εικόνες). .

Από την στιγμή που η φωτογραφία πέρασε στην ψηφιακή τεχνολογία και έφυγε από το φιλμ. Τεχνολογία και φωτογραφία πλέον συνδέονται παρά πολύ. Εμένα η προσωπική μου άποψη είναι ότι θα πρέπει να εξελίσσομαι ως άνθρωπος και ως Φωτογράφος και θα πρέπει να ακολουθώ τις εποχές και τις δυνατότητες που μου δίνει η τεχνολογία. Όσο αφορά την τεχνίτη νοημοσύνη θα πρέπει να δώσουμε χρόνο και χώρο ώστε να δούμε αν και ο κόσμος θα την δεχτεί η όχι. Εγώ σαν Φωτογράφος αν δεις τις εικόνες μου έχουν ελάχιστη επεξεργασία.

Είναι ο τομέας των Γάμων και Βαπτίσεων βιώσιμος για έναν φωτογράφο;

Όταν ξεκίνησα τη φωτογραφία στο μυαλό μου εκτός από το βιοποριστικό κομμάτι ήταν και το καλλιτεχνικό. Πιο πολύ με ενδιέφερε η φωτογράφιση του στούντιο, όμως στο ξεκίνημα δεν μπορούσα να βιοποριστώ μόνο με το στούντιο, έτσι άρχισα να κοιτάω κι άλλα πράγματα ένα από αυτά ήταν τα μυστήρια. Για να μπορεί ένας φωτογράφος να βιοπορίζεται μόνο από τους γάμους οι τις φωτογραφίες της βάφτισης θα πρέπει διαρκώς να εξελίσσεται να παρακολουθεί την μόδα ως προς τις φωτογραφίσεις να παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια και να έχει πολλές Συνεργασίες. Οπότε η απάντηση μου είναι ναι μπορεί κάποιος να ζει αποκλειστικά από τους γάμους και τις βαφτίσεις.

Πως ξεκίνησες το εγχείρημα που ονομάζεται PHOTOEVENTS;

Πριν από 11 χρόνια αποφάσισα ότι θα σταματήσω να τραβάω φωτογραφίες για μυστήρια άλλον φωτογράφων και να δουλεύω αποκλειστικά και μόνο με δικά μου. Έτσι δημιούργησα για πρώτη φορά το δικό μου brand. Εκείνη την εποχή θεώρησα ότι μου ταιριάζει το photo events και επίσης πίστευα ότι θα με διαφοροποιούσε από τους υπόλοιπους φωτογράφους που συνήθως εκείνη την εποχή για brand χρησιμοποιούσαν το όνομά τους.

Πιστεύεις ότι το ευρύ κοινό και τα νέα ζευγάρια μπορούν να ξεχωρίσουν την καλή δουλειά ενός φωτογράφου και να καταλάβουν την ποιότητα και την αξία της φωτογραφίας;

Από την εμπειρία που έχω μέχρι στιγμής έχω καταλάβει ότι τα νέα ζευγάρια είναι πολύ απαιτητικά.

Αν παρατηρήσετε πλέον οι φωτογραφίσεις γάμου έχουν γίνει πολύ καλλιτεχνικές τα ζευγάρια πολύ έμπειρα στις πόζες, γιατί επηρεάζονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που είναι πλούσια σε υλικό φωτογραφιών. Είναι πολύ λίγα τα ζευγάρια που κοιτούν μόνο την τιμή και δεν κοιτούν την ποιότητα και τις υπηρεσίες.

Θέλω να πεις στον κόσμο, με ποια κριτήρια πιστεύεις πως πρέπει να επιλέγουν τον φωτογράφο τους και τι πρέπει να προσέξουν κατά την αναζήτησή του.

Τα κριτήρια που κοιτάει ένα ζευγάρι για να επιλέξει τον φωτογράφο του για εμένα θα πρέπει πρώτα να ξεκινάει αν η αισθητική και το στυλ του φωτογράφου ταιριάζει στα γούστα του. Μετά θα πρέπει να δει τις υπηρεσίες του, να δει τον χώρο του και σίγουρα έναν ολοκληρωμένο γάμο.

Αξίζει να εκτυπώνουμε τις φωτογραφίες του Γάμου ή της Βάπτισης του παιδιού μας; Έχει διαφορά από το να τις έχουμε σε ένα cloud ή σε ψηφιακή μορφή μόνο;

 Φυσικά και πρέπει να εκτυπώσουμε τις φωτογραφίες μας γιατί είναι αυτό που στο τέλος θα μείνει και θα περνάει από γενιά σε γενιά. Η αποθήκευση σε ψηφιακή μορφή όποια κι αν είναι αυτή δεν είναι κακή αλλά δημιουργεί ένα μόνιμο κόστος και κινδυνεύεις σε μία στιγμή από ένα λάθος τρίτου να μην τις έχεις. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τους γάμους βάφτισης εννοείται ισχύει για όλες τις φωτογραφίες γιατί είναι οι αναμνήσεις μας.

Πώς φαντάζεσαι την επαγγελματική σου πορεία μετά από 7 χρόνια; Θα δούμε κάτι που ακόμα δεν έχεις παρουσιάσει;

Κάθε δουλειά μου είναι μια νέα πρόκληση γιατί κάθε φορά έχω να κάνω με διαφορετικούς ανθρώπους ήθη και έθιμα οπότε πιστεύω ότι έχετε να δείτε αρκετά νέα πράγματα. Τον εαυτό μου σε λίγα χρόνια τον φαντάζομε ακόμα ποιο δημιουργικό.

Για ποιο λόγο βλέπουμε υψηλές τιμές στις υπηρεσίες των φωτογράφων Γάμου; Πόσο χρόνο διαρκεί η παράδοση του υλικού  στο ζευγάρι;

Η παράδοση του υλικού από την ομάδα photo events είναι στους δυο μήνες. Αυτό γίνετε γιατί έχει ο καθένας τον ρόλο του οπότε δεν περνάει όλη η δουλειά από ένα άτομο.

Στο θέμα των τιμών επειδή πραγματικά γνωρίζω αρκετά καλά αυτόν το χώρο μπορώ να πω ότι πλέον υπάρχουν φωτογράφοι για όλες τις τσέπες. Τώρα ο κόσμος θα πρέπει να καταλάβει ότι ένας φωτογράφος έχει πολύ ακριβό εξοπλισμό, ότι δεσμεύεστε ένα χρόνο νωρίτερα ότι θα παρευρεθεί την συγκεκριμένη ημέρα στο event, ότι υπάρχει ομάδα πίσω από τον κάθε φωτογράφο βοηθός φωτογράφου, γραφίστας, μοντέρ, εικονολήπτης. Ακόμα ένας επαγγελματίας επενδύει συνέχεια σε σεμινάρια για να είναι μες στην εποχή. Τέλος υπάρχουν πολλές ώρες υπολογιστή οι οποίες δεν φαίνονται στο κόσμο για να παραδοθεί το τελικό υλικό.

Σε αυτό το σημείο η συνέντευξη με τον Ηλία Τσέρο έφτασε στο τέλος της. Μας έδωσε πολύ σημαντικές πληροφορίες γύρω από τον τομέα της φωτογραφίας των Μυστηρίων, ενώ παράλληλα συζητήσαμε θέματα που απασχολούν εμάς τους φωτογράφους αλλά και τους πελάτες.

Η αναζήτηση πληροφοριών και η εξέλιξη είναι τα ζητούμενα για εμένα και μάλιστα αυτές οι προϋποθέσεις μπορούν να σταθούν ως βατήρας σε έναν φωτογράφο που σέβεται τον εαυτό του. Όπως συχνά τονίζω, η γνώση είναι δύναμη και σε αυτή τη στήλη προσπαθώ όσο μπορώ μέσω των συναδέλφων, οι οποίοι έχουν μια επιτυχημένη πορεία, να σας δώσω όσα περισσότερα εφόδια μπορώ για την τέχνη που όλοι αγαπάμε και υπηρετούμε.

Ευχαριστώ ακόμη μια φορά για την συμμετοχή σας, καθώς και στο σημερινό άρθρο, η τελευταία ερώτηση που τέθηκε ήταν από εσάς!

Να είστε πάντα υγιείς και δημιουργικοί. Εμείς ανανεώνουμε το ραντεβού μας για το μεθεπόμενο Σάββατο, με νέο φωτογραφικό οδοιπορικό. Έως τότε, μείνετε συντονισμένοι στον Νο1 διαδικτυακό σταθμό της πόλης, τον Planetwebradio.gr φυσικά.


[There are no radio stations in the database]