«Καμπανάκι» μεγάλων παραγωγών ΑΠΕ για τις οριζόντιες περικοπές έργων καθαρής ενέργειας

19 Ιουνίου 2023

Τα κριτήρια τα οποία θα καθορίσουν το πλαίσιο για τις περικοπές των έργων ΑΠΕ που εξελίσσονται σε μεγάλο βαρίδι για τους παραγωγούς αιολικής και ηλιακής ενέργειας, προβλέπεται να διαμορφώσει από κοινού ομάδα εργασίας μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολική Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ).

Τους τελευταίους μήνες, ο Διαχειριστής του δικτύου μεταφοράς προχωρεί σε συνεχείς περικοπές έργων ΑΠΕ, τις ημέρες που υπάρχει υπερπαραγωγή και χαμηλή ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να δοθεί χώρος στο ηλεκτρικό δίκτυο για να λειτουργήσουν και οι θερμικές μονάδες (λιγνίτη, φυσικού αερίου) που παρέχουν την ευστάθεια του συστήματος.

Το θέμα με τις περικοπές των ΑΠΕ έθιξε από το βήμα της τακτικής γενικής συνέλευσης και ο διευθύνων σύμβουλος της Helleniq Energy κ. Ανδρέας Σιάμισιης, λέγοντας ότι αποτελεί στρατηγική απόφαση τα έργα να συνοδεύονται στο εξής με αποθήκευση για να μην χαθούν χρήματα σε νέες επενδύσεις και να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των ανεξέλεγκτων περικοπών. Είναι όμως πλέον κοινή πεποίθηση σε όλο τον κλάδο ότι χρειάζεται ένα σταθερό πλαίσιο που θα διέπει το νέο καθεστώς ώστε οι περικοπές «να μην γίνονται με χαοτικό τρόπο απλά για να διασφαλιστεί το θέμα της επάρκειας», όπως δήλωσε πρόσφατα και ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης. «Θα δουλέψουμε εντατικά για να καθοριστούν τα κριτήρια των περικοπών» είπε, μιλώντας στην εκδήλωση για τον εορτασμό της παγκόσμιας μέρας αιολικής ενέργειας.

Tο ζήτημα των περικοπών απασχολεί έντονα τους επενδυτές των ΑΠΕ, οι οποίοι βλέπουν να δημιουργείται ένα πρόσθετο αγκάθι στις προβλέψεις των εσόδων από τους σταθμούς, παράμετρος που σύμφωνα με στελέχη πολυεθνικών ομίλων έχει αρχίσει να μπαίνει στο μικροσκόπιο και των τραπεζών και να επηρεάζει τις διαπραγματεύσεις χρηματοδότησης.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ κ. Παναγιώτης Λαδακάκος, λέγοντας ότι ο ηλεκτρικός χώρος για νέα έργα τείνει να εξαφανιστεί ενώ πλέον αυξάνεται διαρκώς ο προβληματισμός για θέματα όπως οι περικοπές ενέργειας. Ειδικά για τις περικοπές των αιολικών επεσήμανε ότι «εγείρει θέματα και αδικίες που πρέπει να θεραπευτούν».

Ο κ. Λαδακάκος επισήμανε ότι η μεγάλη διείσδυση φέρνει μοιραία και περικοπές αλλά, η επιβολή σε σύγχρονα αιολικά πάρκα εκ των προτέρων και κατά προτεραιότητα, οριζόντιων περικοπών δεν είναι ο ορθός τρόπος εφαρμογής αυτών και πρέπει να επανεξεταστεί. «Αυτό, σε συνδυασμό με την απουσία ικανής αποθήκευσης, εκσυγχρονισμού του δικτύου διανομής κ.α. υποδομών, οδηγεί σε αύξηση των αβεβαιοτήτων και άρα του κόστους. Σε μια στιγμή, μάλιστα, που τα κόστη ανάπτυξης και κατασκευής έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, γεγονός που συνδέεται και με τις ζημιές που γράφουν οι εταιρείες της αιολικής βιομηχανίας στην Ευρώπη».

Ο κ. Μανουσάκης, αναφέρθηκε και στις δυνατότητες του ηλεκτρικού δικτύου ως προς τη διείσδυση των ΑΠΕ. Όπως είπε, με τον ρυθμό που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια το δίκτυο θα μπορεί πιο γρήγορα από όσο προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα να καλύπτει όλη την κατανάλωση ενέργειας και όλες τις ΑΠΕ των οποίων η παραγωγή μπορεί να καταναλωθεί στη χώρα μας ή να εξαχθεί στις γειτονικές αγορές. Επομένως, εκείνο που απαιτείται είναι να επιλυθεί το ζήτημα με την αποθήκευση, καθώς θα προσθέσει ηλεκτρικό χώρο και θα δώσει τη δυνατότητα να συμμετέχουν στο σύστημα περισσότερες ΑΠΕ από αυτές που παράγουν ενέργεια.

Ο κ. Μανουσάκης δήλωσε επίσης ότι πρέπει να απλοποιηθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης και για τις γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, επισημαίνοντας ότι όσο χρόνο χρειάζεται ο ΑΔΜΗΕ για να κατασκευάσει ένα έργο, άλλος τόσος χρόνος απαιτείται για να το αδειοδοτήσει.


[There are no radio stations in the database]