Τσίπρας: «Εάν σέβεσαι το Σύνταγμα και τους νόμους μένεις, εάν παραβιάζεις το Σύνταγμα και τους νομούς φεύγεις»

13 Μαΐου 2023

Σε ένα άτυπο ντιμπέιτ εξελίχθηκε η χθεσινή ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, εννέα ημέρες πριν από τις εκλογές, έστειλε μηνύματα προς το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, από την Καβάλα.

Εκτιμώντας πως «σε λίγες μέρες σταματάει να είναι νόμος το δίκιο των ισχυρών» και πως «έρχεται ξανά η Δικαιοσύνη» μέσα από την αλλαγή, ο κ. Τσίπρας περιέγραψε πως «το βασικό συναίσθημα για κάθε πολίτη είτε είναι αριστερός είτε αριστερός είτε κεντρώος, αν δεν είναι προνομιούχος. είναι να σταματήσει ο εφιάλτης» επαναλαμβάνοντας το γενικό του προσκλητήριο.

Παράλληλα, απαρίθμησε τις προεκλογικές εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη το 2019 σε σχέση με τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του, λέγοντας πως παρέλαβε το 2019 «μια χώρα που είχε βρει ξανά το βηματισμό της», ενώ αφήνει τώρα μια χώρα «όπου το δημόσιο χρέος ανέβηκε 50 δις», «το ιδιωτικό χρέος ανέβηκε 40 δις και 4.250.000 Έλληνες έχουν μη εξυπηρετούμενες οφειλές στις τράπεζες, στην εφορία και στον ΕΦΚΑ».

«Αυτά τα 4 χρόνια έγινε η μεγαλύτερη αναδιανομή εισοδήματος από τους πολλούς στους ισχυρούς και στους ημέτερους» παρατήρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, περιγράφοντας ως μηχανισμό για αυτό «τις επιδοτήσεις στην αισχροκέρδεια και την υψηλή έμμεση φορολογία».

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε για τον Πρωθυπουργό ότι αφήνει «μια χώρα όπου η δημοκρατία δεινοπαθεί», λέγοντας πως «ο κ.Μητσοτάκης προσπάθησε να φτιάξει ένα καθεστώς. Μια αυταρχική δημοκρατία».

Στο ίδιο πλαίσιο, «εννιά μήνες ψεύδεται για το σκάνδαλο των υποκλοπών» υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και πρόσθεσε ότι «να που ομολόγησε χωρίς ξύλο, με μια κανονική δημοσιογραφική ερώτηση στο ντιμπέιτ: Και ότι υπάρχει σκάνδαλο, μαρτύρησε. Και ότι δεν υπήρχαν εθνικοί λόγοι να παρακολουθεί παράνομα.

» Αλλά μένει ακόμα στη θέση του, ανέγγιχτος.

» Όλοι παραμένουν ανέγγιχτοι. Στη θέση της η εισαγγελέας των υποκλοπών, που υπέγραφε δίχως να υπάρχει εθνικός λόγος, δηλαδή παράνομα» συνέχισε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας πως «στο σπίτι του και όχι στο σκαμνί της δικαιοσύνης ο επικεφαλής της ΕΥΠ. Και όσοι άλλοι διέπραξαν το κακούργημα».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, «δεν υπάρχει καμία χώρα της Ευρώπης που να είχε συμβεί κάτι τέτοιο και να μην είχαν σηκωθεί και οι πέτρες για να διώξουν τους βιαστές της δημοκρατίας από την εξουσία».

Ειδικότερα: «Οι παράνομες παρακολουθήσεις απαγορεύονται και διώκονται παντού στην Ευρώπη. Το ίδιο και στην Αμερική.

Και υπάρχει ένας κανόνας σε όλες τις Δυτικές δημοκρατίες. Εαν σέβεσαι το Σύνταγμα και τους νόμους μένεις, εάν παραβιάζεις το Σύνταγμα και τους νομούς φεύγεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας απαντώντας εμμέσως στην… μπασκετική αποστροφή του Πρωθυπουργού.

«Όταν σε πιάσουν με τη γίδα στην πλάτη, εάν δεν έχεις αξιοπρέπεια μένεις, εάν έχεις αξιοπρέπεια φεύγεις. Σε οποιαδήποτε άλλη δημοκρατική χώρα του κόσμου εάν ένας πρωθυπουργός είχε εξαναγκαστεί να ομολογήσει οτι παρακολουθούσε παράνομα το μισό πολιτικό σύστημα, θα είχε ήδη παραιτηθεί», επισήμανε.

Την ίδια ώρα, «ο κ. Μητσοτάκης όμως όχι.

» Διεκδικεί στις κάλπες άλλη μια τετραετία παρακράτους. Διεκδικεί η ψήφος του ελληνικού λαού να ξεπλύνει το βιασμό του Συντάγματος και της Δημοκρατίας που διέπραξε» κατά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Απευθυνόμενος ανοιχτά στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη «που για πρώτη φορά προχθές μίλησε καθαρά για την ανάγκη να λογοδοτήσουν οι υπαίτιοι. Και τον ρωτώ : Πιστεύει αλήθεια πως αυτό μπορεί να γίνει με μια κυβέρνηση της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη;» διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε, λέγοντας πως «προφανώς και δε θα γίνει ποτέ. Για αυτό ας αφήσει τους ανιστόρητους διμέτωπους». «Μόνο με προοδευτική κυβέρνηση θα λογοδοτήσουν οι υπαίτιοι του παρακράτους, θα αποκατασταθεί η δημοκρατική νομιμότητα και θα ξαναγίνει η Ελλάδα μια κανονική Ευρωπαϊκή χώρα», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ο «κ. Μητσοτάκης έχει την απόλυτη ευθύνη για μια τετραετία δεινών, αδικίας, ανισότητας και ψέματος», απαριθμώντας σχετικά την πανδημία, τη διπλή αισχροκέρδεια που πλήττει κάθε ελληνικό νοικοκυριό, τη ΔΕΗ, το κράτος.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ακόμη στους πολίτες πως «αν θέλετε να μπει τέρμα στο καθεστώς της οικογενειοκρατίας, της ανισότητας, των σκανδάλων και τη διαφθοράς. Αν θέλετε αντιστραφεί η σημερινή πορεία και να ανοίξει ένας δρόμος αλλαγής. Τότε η ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη επιλογή», εξηγώντας πως η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ είναι «Επιλογή τιμωρίας. Αλλά ταυτόχρονα και επιλογή ευθύνης».

Ως προς το κόστος του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, «δεν έχουμε σκοπό να συμμορφωθούμε με τις υποδείξεις τους» τόνισε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας πως «η δέκατη τρίτη σύνταξη θα δοθεί. Τα αναδρομικά των συνταξιούχων θα δοθούν.

Ο μισθός 2000 ευρώ για νεοδιοριζόμενο γιατρό στο ΕΣΥ θα δοθεί. Οι αυξήσεις στο βασικό μισθό και οι τριετίες θα δοθούν. Οι αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους θα δοθούν. Όλα όσα προβλέπει το πρόγραμμά μας θα γίνουν πράξη».

«Κι ας αφήσουν τους λογαριασμούς της συμφοράς. Κάτι ξέρουμε κι εμείς από λογαριασμούς. Οι δικοί τους λογαριασμοί μας οδήγησαν στη χρεοκοπία. Οι δικοί μας λογαριασμοί μας έβγαλαν από τη χρεοκοπία» σχολίασε.

Με αυτά τα δεδομένα, «ο αντίπαλος για εμάς είναι ένας. Το μέτωπο είναι ένα. Απέναντι στη χειρότερη κυβέρνηση της Δεξιάς που γνώρισε ο τόπος. Σ’ αυτή τη διαχωριστική ακουμπάνε και τα πολιτικά προγράμματα του προοδευτικού χώρου» εξήγησε ο κ. Τσίπρας διευκρινίζοντας ότι «η απλή αναλογική όμως δεν συνεπάγεται μόνο δίκαιη κατανομή βουλευτικών εδρών. Συνεπάγεται και ευθύνες.

Οι διμέτωποι δεν έχουν θέση στη μάχη για να φύγει η χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης». «Αυτά που χωρίζουν τις δυνάμεις που αναγνωρίζουν τον εαυτό τους ως προοδευτικές δεν μπορούν να παραγράφουν εκείνα που πρέπει να τις ενώσουν» περιέγραψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, υπογραμμίζοντας πως «εμείς απλώνουμε το χέρι σε όλους. Και καλούμε τους δημοκρατικούς πολίτες να δώσουν από τις κάλπες εντολή προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας με τον μόνο αποτελεσματικό τρόπο. Με την καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ».

Με το βλέμμα στις υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις, «δεν γίνεται να μην κατανοούν ότι το κρίσιμο δίλημμα της κάλπης στις 21 του Μάη είναι αν την επόμενη μέρα θα έχουμε μια κυβέρνηση που θα στηρίξει τον εργαζόμενο, θα αποκαταστήσει την εργασιακή νομιμότητα, θα ξανά-ιδρύσει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, θα καταργήσει τις απλήρωτες υπερωρίες, θα επαναφέρει το οκτάωρο και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις» είπε ο κ. Τσίπρας.

«Θα κάνουμε κάτι για όλα αυτά, ή θα τσακωνόμαστε για το κοπυράιτ της λέξης αλλαγή; Θα μας μαλώνετε ότι σας κλέψαμε τα συνθήματα, όπως παλιά κατηγορούσε η αριστερά τον Ανδρέα ότι της τα είχε κλέψει ;» διερωτήθηκε και κατέληξε πως «Τα συνθήματα ανήκουν στο σύνολο της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης.

Και αν γίνονται επίκαιρα είναι γιατί η χειρότερη Δεξιά τα κάνει επίκαιρα».


[There are no radio stations in the database]