Σουδάν: Επιστρέφουν Ελλάδα οι πρώτοι εγκλωβισμένοι – Σε εξέλιξη επιχείρηση για διασωληνωμένο

25 Απριλίου 2023

Από το Τζιμπουτί προς την Αίγυπτο αναχωρήσαν χθες το βράδυ στις 23:30 τοπική ώρα, 17 άτομα που ξεκίνησαν από το Σουδάν εκ των οποίων οι 13 Έλληνες και άλλοι 4 υπήκοοι σύζυγοι Ελλήνων. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται 3 παιδιά και ένας τραυματίας χειρουργημένος στα πόδια στο τοπικό γαλλικό στρατιωτικό νοσοκομείο. Από το Ασουάν της Αιγύπτου θα συνεχίσουν για Αθήνα, με πιθανή ώρα άφιξης στις 10:30, σήμερα Τρίτη 25 Απριλίου 2023.

Η ελληνική αποστολή με επικεφαλής τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Νικόλαο Χαρδαλιά προσγειώθηκε με μεταγωγικό αεροσκάφος C-27J Spartan της Πολεμικής Αεροπορίας στο αεροδρόμιο του Τζιμπουτί, χθες Δευτέρα 24 Απριλίου 2023 και (τοπική) ώρα 21:00, όπου τους υποδέχθηκαν ο Υπουργός Εξωτερικών και Διεθνής Συνεργασίας της Δημοκρατίας του Τζιμπουτίκ κ. Mahamoud Ali Youssouf, η Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Τζιμπουτί κ. Sylvie Tabesse και η Πρέσβειρα της Ελλάδας στην Αιθιοπία κ. Άννα Φάρου.

Εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης ο κ. Χαρδαλιάς ευχαρίστησε τη Κυβέρνηση του Τζιμπουτί για τη αμέριστη φροντίδα και παροχή διευκολύνσεων σε κάθε τομέα στους Έλληνες που έφτασαν από το Σουδάν.

Σε εξέλιξη και δεύτερη επιχείρηση

Επίσης, με εντολή της κυβέρνησης, βρίσκεται σε εξέλιξη δεύτερη αποστολή επαναπατρισμού με ναυλωμένη πολιτική πτήση (Lifeline) διασωληνωμένου Έλληνα τραυματία, ο οποίος χειρουργήθηκε χθες σε γαλλικό στρατιωτικό νοσοκομείο.

Η κατάσταση του κρίνεται σοβαρή αλλά σταθερή, ενώ πρέπει να χειρουργηθεί πάλι εντός 48 ωρών.

Στο αεροσκάφος θα επιβιβασθεί και ο γιος του (16-17 ετών).

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, σε συνεχή επαφή με το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, παραμένει στο Ασουάν για συντονισμό και παρακολούθηση της επιχείρησης επαναπατρισμού των υπόλοιπων Ελλήνων.

Απεγκλωβισμός άλλων επτά

Σύμφωνα με πρωινή ανακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών, άλλοι επτά Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν και αφίχθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες (25.04.2023), με πτήση ολλανδικού αεροσκάφους, στην Άκαμπα της Ιορδανίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του στον Ολλανδό ομόλογό του, Wopke Hoekstra, για τη βοήθεια της χώρας του στις προσπάθειες απεγκλωβισμού Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν.

Η διαδικασία και οι ενέργειες για τον απεγκλωβισμό συμπατριωτών μας και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν συνεχίζονται πάντοτε σε στενό συντονισμό με τους εταίρους στην ΕΕ και τους συμμάχους μας.


[There are no radio stations in the database]