Δύο σπουδαίες μορφές του ρεμπέτικου στο Μικρό Παλλάς

20 Απριλίου 2023

Μ’ ένα αφιέρωμα σε δύο σπουδαίες μορφές του ρεμπέτικου ολοκληρώνεται την Τετάρτη 26 Απριλίου το φεστιβάλ ελληνικής μουσικής στο Μικρό Παλλάς που οργάνωσε Το Ελληνικό Σχέδιο με σημείο επανεκκίνησης το ρεμπέτικο και την επιρροή του στους σύγχρονους δημιουργούς.

Θα παρουσιαστούν σε πρώτη εκτέλεση, άγνωστα και ακυκλοφόρητα τραγούδια του Γιάννη Παπαϊωάννου τα οποία εμπιστεύθηκε η οικογένεια του στον Δημήτρη Παπαδημητρίου, σε επιμέλεια και ενορχήστρωση του Γρηγόρη Βασίλα.

Θα ακούσουμε ακόμα σε πρώτη πανελλαδική εκτέλεση, τον νέο κύκλο τραγουδιών των Δημήτρη Παπαδημητρίου και Γιώργου Μπλάνα «Μια παράξενη κοπέλα» εμπνευσμένα από τη μοναδική Μαρίκα Νίνου που ερμηνεύει η Βερόνικα Δαβάκη με τη συμμετοχή του Βαγγέλη Κορακάκη.

Veronica DavakiAlexKat

Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ
Η αποκάλυψη του μουσικού θησαυρού του μοναδικού Γιάννη Παπαϊωάννου προέκυψε μετά την ανάθεση νέου έργου από Το Ελληνικό Σχέδιο στον Γρηγόρη Βασίλα και την πρόσφατη παρουσίαση του. Λειτουργώντας ως συνδετικός κρίκος ανάμεσα στην οικογένεια μεγάλου συνθέτη του ρεμπέτικου, ανέλαβε ο ίδιος την επιμέλεια και την ενορχήστρωση σ’ ένα άγνωστο έως σήμερα υλικό. Αυτά τα ακυκλοφόρητα τραγούδια θα έχουμε τη χαρά να απολαύσουμε από ένα σύνολο εκλεκτών μουσικών σε πρώτη εκτέλεση στο Μικρό Παλλάς.

Η Οικογένεια Παπαϊωάννου για το εγχείρημα αυτό αναφέρει:

«Προσπαθήσαμε ως οικογένεια να συνεχίσουμε, ακολουθώντας τα βήματα και τις συμβουλές του τις δικές του ηθικές αξίες και τον σεβασμό προς όλους τους ανθρώπους, κρατώντας χαμηλούς τόνους όπως ο Μπαρμπα-Γιάννης.

Έφτασε τώρα η στιγμή και σαν να μας πήρε από το χέρι μας οδήγησε στο Δημήτρη και τον Γρηγόρη, σε αυτή την προσπάθεια νέων αναζητήσεων, με τα ανέκδοτα τραγούδια του που υπήρχαν. Πιστεύουμε ότι το αποτέλεσμα που θα παρακολουθήσετε θα είναι αυτό που περιμένατε.

Το βέβαιο είναι πως ο Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο Γρηγόρης Βασίλας μας έδωσαν μέσα από την καρδιά τους, το μεράκι τους και τη γνώση τους αυτό το υπέροχο αποτέλεσμα που θα ακούσετε
».

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΣΙΛΑΣ 1

Ο Γρηγόρης Βασίλας που επιμελήθηκε και ενορχήστρωσε το ανέκδοτο υλικό σχολιάζει:

«Ο Γιάννης Παπαϊωάννου είναι ένας από τους πυλώνες του Λαϊκού μας τραγουδιού. Η στοιβαγμένη ζωτικότητα που αποπνέει καθώς και η γνήσια αλλά και η ιδιαίτερα μοναδική ελληνικότητα του, τον καθιστούν ως ένα από τα βασικά πρόσωπα που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση ενός πολιτισμού που με το έργο του δίδαξε ήθος, αξίες, ευγένεια και περηφάνια. Όλα μαρτυρούν ότι ο Γιάννης Παπαϊωάννου ήταν ένας δίκαιος και ασυμβίβαστος μάγκας…!!! Τα τραγούδια του, δίνουν τη δυνατότητα να τον γνωρίσει κανείς ως άνθρωπο. Είναι ευδιάκριτο ότι το έργο του συνάδει απόλυτα με την προσωπικότητα του και τον κώδικα του. Είναι απόλυτα καθάριος… Ο τρόπος παιξίματος του είναι ιδιαίτερα δύσκολος και μορφολογικά τα ταξίμια του, ανεπανάληπτα και μοναδικά! Γεμάτα εικόνες και συναισθήματα, Τοποθετώντας τον στο πάνθεον, όχι μόνο των μεγάλων δημιουργών αλλά και των δεξιοτεχνών του οργάνου.
Ευχαριστώ από καρδιάς την οικογένεια του που μου εμπιστεύτηκε το ανέκδοτο έργο του. Ευχαριστώ ακόμα μια φορά το Ελληνικό Σχέδιο και τον Δημήτρη Παπαδημητρίου
».

Dimitris Papadimitriou0023 s

Το δεύτερο μέρος της συναυλίας με τίτλο «Μια παράξενη κοπέλα» είναι αφιερωμένο στη σπουδαία Μαρίκα Νίνου. Ο συνθέτης και εμπνευστής του καλλιτεχνικού προγράμματος Δημήτρης Παπαδημητρίου, σημειώνει:
«Μια προσωπική σπουδή στο ρεμπέτικο που έχει για μένα τον ίδιο συναισθηματικό φόρτο με μίαν επίσκεψη στην ιδιαίτερη πατρίδα ή με ένα προσκύνημα στο σπίτι των παππούδων και των προπάππων. Μια κατάδυση στην απέριττη σοφία της λαϊκής απλότητας, μια μουσική σπουδή που έχει και την πνευματική αξία μιας εκ βαθέων συνομιλίας με τον άλλο εαυτό που συνυπάρχει σαν φάντασμα ταυτόχρονα με το τώρα και έναν σχεδόν αιώνα πριν.



Οι στίχοι του σπουδαίου μας λογοτέχνη Γιώργου Μπλάνα απαράμιλλοι, αχειροποίητοι, φυσικά κατεργασμένοι, όπως είναι οι γλυπτοί όγκοι των βράχων σμιλεμένοι από το κύμα και τον άνεμο. Αφορμή για όλες τις εκδηλώσεις μας του Ελληνικού Σχεδίου ήταν ετούτο το μικρό αφιέρωμα σε αυτή την γλυκειά μα τόσο κοφτερή λάμα, την φλεγομένη και μήποτε καιομένη βάτο του τραγουδιού, αυτήν που όλοι οι άνδρες ερωτευτήκαμε και όλες οι γυναίκες θαύμασαν στην ρεμπέτικη φάση της ζωής μας. Την μεγάλη Μαρίκα Νίνου που ξύπνησε μέσα μας όλες τις γυναίκες της ζωής μας μέ ένα και μόνο φανταστικό δικό της φιλί, το τραγούδι της
».

elliniko.sxedio.7.poster

Συντελεστές
Ανέκδοτα τραγούδια του Γιάννη Παπαϊωάννου
Επιμέλεια/ Ενορχήστρωση: Γρηγόρης Βασίλας
Στίχοι: Γιάννης Παπαϊωάννου, Δημήτρης Ιατρόπουλος, Βαγγέλης Κορακάκης, Δημήτρης Παπαδημητρίου

Μουσικοί:
Γρηγόρης Βασίλας, μπουζούκι – τραγούδι
Μάνος Καλπάκης, μπουζούκι – μπουζούκι – τραγούδι
Γιώργος Νικολόπουλος, κιθάρα – τραγούδι
Παναγιώτης Γαλάνης, μπουζούκι
Φίλιππος Παχνιστής, πιάνο
Γιώργος Βεντουρής, κοντραμπάσο
Βερόνικα Δαβάκη, τραγούδι

Δημήτρη Παπαδημητρίου – Γιώργου Μπλάνα
Μια παράξενη κοπέλα

Μουσικοί:
Γιώργος Καραγιάννης, μπουζούκι
Αποστόλης Μαργαζής, μπουζούκι
Ευγένιος Χαλίλ, μπουζούκι
Χρυσόστομος Καραντωνίου, κιθάρα
Γιώργος Πατσιώτης, κιθάρα
Ντίνος Χατζηιορδάνου, ακορντεόν
Παρασκευάς Κίτσος, κοντραμπάσο
Βερόνικα Δαβάκη, τραγούδι
Συμμετέχει ο Βαγγέλης Κορακάκης

Παραγωγή: Ίδρυμα Ωνάση
Καλλιτεχνική επιμέλεια / Εκτέλεση παραγωγής: ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ
Πρόεδρος / Σχεδιασμός καλλιτεχνικού προγράμματος: Δημήτρης Παπαδημητρίου
Διευθυντής: Βασίλης Δραμουντάνης
Σχεδιασμός ήχου: Γιάννης Λαμπρόπουλος
Artwork: Γιώργος Βαβυλουσάκης

Ώρα έναρξης: 21:15
Τιμές εισιτηρίων:
30 € VIP | 15 € A’ Ζώνη | 10 € Β Ζώνη | 8 € μειωμένο [φοιτητικό, ΑμεΑ, 65+]
Προπώληση: ticketservices.gr

Μικρό Παλλάς, Αμερικής 2 (City Link), τηλ: 2103210025


[There are no radio stations in the database]