Δίκη Καμπανού: «Ο Άλκης ήταν άσφυγμος, δεν είχε ζωτικές ενδείξεις», κατέθεσε διασώστης του ΕΚΑΒ

13 Μαρτίου 2023

Συνεχίστηκε σήμερα Δευτέρα (13/03) με καταθέσεις διασωστών του ΕΚΑΒ η δίκη για την δολοφονία του Άλκη Καμπανού και τον τραυματισμό δύο φίλων του από χούλιγκαν οπαδούς του ΠΑΟΚ, τα ξημερώματα της 1ης Φεβρουαρίου 2022, στην Χαριλάου στη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τους διασώστες, οι οποίοι ως πλήρωμα ασθενοφόρου παρέλαβαν τον δεύτερο φίλο του Άλκη Καμπανού που είχε τραυματιστεί στον αριστερό γλουτό από αιχμηρό αντικείμενο κατά τη δολοφονική επίθεση αλλά και διασώστες του ΕΚΑΒ οι οποίοι βρέθηκαν στο σημείο όπου έπεσε νεκρός ο Άλκης Καμπανός, ως μέλη πληρώματος του δεύτερου ασθενοφόρου που επίσης έσπευσε επί της οδού Γαζή και παρέλαβε τελικά τη σορό του 19χρονου.

Σύμφωνα με όσα γράφει το Thestival, οι διασώστες του ΕΚΑΒ, περιγράφοντας τα δραματικά λεπτά από την στιγμή που ειδοποιήθηκαν, είπαν στην καταθέσεις τους πως αρχικά τους είχε δοθεί λάθος σημείο για την επίθεση, αφού η αρχική ενημέρωση έλεγε για την οδό Παπαναστασίου και πως καθοδόν ενημερώθηκαν για την ακριβή τοποθεσία.

«Ο Άλκης ήταν σε μια λίμνη αίματος»

Όπως είπε στην κατάθεση του ο διασώστης του ασθενοφόρου που έσπευσε στην οδό Γαζή, «όταν έφτασα στο σημείο, είδα αριστερά συναδέλφους να περιποιούνται τα τραύματα ενός τραυματία. Από την άλλη πλευρά είδαμε έναν τραυματία σε μεγάλη λίμνη αίματος ήταν χλωμός. Μας ενημέρωσε γιατρός ότι δεν βρισκόταν στη ζωή», ανέφερε στην κατάθεσή του ο διασώστης του ΕΚΑΒ που βρέθηκε στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Άλκης.

«Ήταν άσφυγμος, δεν είχε ζωτικές ενδείξεις»

Από την πλευρά του, το έτερο μέλος του πληρώματος του ασθενοφόρου που αφίχθη στην οδό Γαζή, ανέφερε πως όταν έφτασαν εκείνοι στο σημείο, ο Άλκης ήταν νεκρός.

«Πήγαμε εκεί ως τρίτο ασθενοφόρο. Εκεί ήταν ο Άλκης. Ήταν άσφυγμος, δεν είχε ζωτικές ενδείξεις», κατέθεσε ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου.

«Εκτιμώ ότι το τραύμα ήταν για να του αφήσουν σημάδι»

Στην κατάθεσή του ο οδηγός του ασθενοφόρου που παρέλαβε τον τραυματισμένο φίλο του Άλκη από κοντινό σημείο όπου έλαβε χώρα η δολοφονική επίθεση, είπε πως σύμφωνα με την κρίση του και την εμπειρία του, θεωρεί πως το εν λόγω τραύμα έγινε για να «σημαδέψουν» το θύμα.

«Ήταν τραύμα, ήταν σημάδι, για να σου δείξω ότι σε έχω, ότι σου έκανα σημάδι, ότι αυτό το σημάδι εγώ στο έκανα. Τέτοια σημάδια κάνουν οι φυλακισμένοι», ανέφερε μεταξύ άλλων στην κατάθεση του.

Όπως είπε, όταν προσέγγισαν το σημείο δεν ήταν δυνατόν να στρίψουν με το ασθενοφόρο από την οδό Πλαστήρα στην οδό Γαζή. Έτσι επιχείρησαν να στρίψουν από το πιο πάνω στενό.

«Όταν πήγαμε από τη Σεφέρη να μπούμε στη Γαζή, ακούσαμε δυο παιδιά να φωνάζουν “βοήθεια, βοήθεια! Εδώ εδώ!”»

Σύμφωνα με τον μάρτυρα, τα δυο παιδιά είχαν κρυφτεί στο σχολείο που βρίσκεται πλησίον του σημείου όπου έλαβε χώρα η δολοφονική επίθεση. Αφού, όπως είπε ο διασώστης του ΕΚΑΒ, βοήθησαν τους νεαρούς να περάσουν τα κάγκελα και να βγουν από αυτό, παρείχαν τις πρώτες βοήθειες στον έναν από τους δύο που είχε τραυματιστεί.

Κατά τον διασώστη του ΕΚΑΒ, η μπλούζα που είχε δέσει το θύμα στο σημείο έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να σταματήσει η αιμορραγία.

«Το τραύμα είχε μήκος 10-15 εκατοστά»

«Όταν φτάσαμε στη Σεφέρη για να μπούμε προς τη Γαζή είδαμε δυο παιδιά να έρχονται προς το μέρος μας να έρχονται ο ένας υποβασταζόμενος τον άλλον», είπε το έτερο μέλος του πληρώματος του ασθενοφόρου που παρέλαβε τον τραυματισμένο φίλο του Άλκη.

Όπως είπε, το τραύμα ήταν βαθύ, θλαστικό μήκους 10-15 εκατοστών, ενώ λόγω του τραύματος φαινόταν λιπώδης ιστός.

«Η μπλούζα που έδεσε σφιχτά βοήθησε να σταματήσει αιμορραγία»

Συνεχίζοντας την κατάθεσή του ο διασώστης του ΕΚΑΒ περιέγραψε πως το παντελόνι του τραυματία ήταν γεμάτο αίματα και πως η μπλούζα που έδεσε στο τραύμα βοήθησε στο να σταματήσει να αιμορραγεί.

Αναφορικά με το τραύμα πρόσθεσε πως λόγω του σημείου του σώματος στο οποίο είχε χτυπηθεί, η ζωή του δεν διέτρεχε κίνδυνο. Ωστόσο, υπογράμμισε πως αν το τραύμα ήταν σε άλλο σημείο του σώματος τότε η ζωή του θα ήταν σε κίνδυνο.

Σχετικά με το συμβάν ο τραυματισμένος φίλος του Άλκη είπε στους διασώστες του ΕΚΑΒ, σύμφωνα με τον μάρτυρα, πως είχαν γυρίσει από βόλτα στην παραλία και κάθισαν στην είσοδο της πολυκατοικίας για να περάσει η ώρα. Τότε κάποιοι τους προσέγγισαν, τους ρώτησαν τι ομαδα είναι και τους επιτέθηκαν.

«Δεν μας είπαν πόσοι τους επιτέθηκαν. Απέφυγα να ρωτήσω για να κρατήσω τον τραυματία ήρεμο», πρόσθεσε ο διασώστης του ΕΚΑΒ.

Με την εξέταση των τεσσάρων μαρτύρων ολοκληρώθηκε η σημερινή διαδικασία. Η δίκη διεκόπη για αύριο και θα συνεχιστεί με τις καταθέσεις άλλων μαρτύρων για τη δολοφονία του Άλκη.


[There are no radio stations in the database]