Φιλανδία: Μέχρι την Τετάρτη η ψηφοφορία στη βουλή για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

28 Φεβρουαρίου 2023

Σήμερα ξεκινά στο κοινοβούλιο στην Φιλανδία η τελική συζήτηση για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, προτού το Ελσίνκι λάβει την απαραίτητη έγκριση της Τουρκίας και της Ουγγαρίας.

Καθώς στη Φινλανδία θα πραγματοποιηθούν βουλευτικές εκλογές στις 2 Απριλίου, το Ελσίνκι θέλει να αποφύγει να υπάρξουν καθυστερήσεις στην ένταξή του στο ΝΑΤΟ, μόλις Άγκυρα και Βουδαπέστη δώσουν το πράσινο φως.

Αυτό σημαίνει ότι η Φινλανδία είναι έτοιμη να προχωρήσει χωρίς να περιμένει τη Σουηδία, η οποία επίσης είναι υποψήφια προς ένταξη στη Συμμαχία από πέρυσι, όμως προς το παρόν είναι αντιμέτωπη με το τουρκικό βέτο.

Οι 200 βουλευτές του φινλανδικού κοινοβουλίου αναμένεται να ξεκινήσουν σήμερα το βράδυ να συζητούν το νομοσχέδιο που αφορά την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, με την ψηφοφορία να αναμένεται να διεξαχθεί ως αύριο Τετάρτη.

Αυτή η κοινοβουλευτική διαδικασία γίνεται τη στιγμή που στη Φινλανδία βρίσκεται ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος θα συναντηθεί με τους βασικούς ηγέτες της σκανδιναβικής χώρας των 5,5 εκατ. κατοίκων.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας μοιάζει βέβαιο, καθώς σχεδόν όλα τα κόμματα της Φινλανδίας τάσσονται υπέρ της ένταξης της χώρας στη Συμμαχία, ακόμη και όσα ήταν κατά του ΝΑΤΟ πριν έναν χρόνο. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε προκαταρκτική ψηφοφορία που διεξήχθη πέρυσι τον Μάιο, 188 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της ένταξης της χώρας.

Μόνο λίγοι βουλευτές της άκρας αριστεράς και της άκρας δεξιάς αναμένεται να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Φινλανδία και η Σουηδία αποφάσισαν να γυρίσουν σελίδα στην πολιτική τους της στρατιωτικής ουδετερότητας, ζητώντας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ στα μέσα Μαΐου 2022.

Είκοσι οκτώ από τις 30 χώρες μέλη της Συμμαχίας έχουν επικυρώσει την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών.

Εκκρεμεί η έγκριση από δύο χώρες: από την Ουγγαρία, η οποία έχει μια πιο διφορούμενη στάση έναντι της Ρωσίας, και από την Τουρκία, που εμφανίζεται ως μεσολαβήτρια στη σύγκρουση στην Ουκρανία και έχει παλιά αντιπαλότητα με τη Σουηδία κυρίως για την παρουσία Κούρδων στο σουηδικό έδαφος.

Μέχρι πρότινος το Ελσίνκι δήλωνε ότι επιθυμεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ μαζί με τη Στοκχόλμη. Όμως καθώς η κρίση μεταξύ Τουρκίας και Σουηδίας οξυνόταν, τα δεδομένα άλλαξαν.

Ακόμη και ο Στόλτενμπεργκ παραδέχθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου ότι το πιο σημαντικό δεν είναι να ενταχθούν μαζί οι δύο χώρες στο ΝΑΤΟ, αλλά η ένταξή τους να γίνει το συντομότερο δυνατό.

Φινλανδία και Σουηδία χωριστά

Η Τουρκία επιβεβαίωσε χθες Δευτέρα ότι μπορεί να διαχωρίσει την ένταξη της Φινλανδίας από αυτή της Σουηδίας.

«Θα μπορούσαμε να διαχωρίσουμε τη διαδικασία ένταξη της Σουηδίας από αυτή της Φινλανδίας», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η υιοθέτηση του νομοσχεδίου από το φινλανδικό κοινοβούλιο δεν σημαίνει ότι το Ελσίνκι θα ενταχθεί αυτόματα στο ΝΑΤΟ, αφού λάβει την έγκριση της Τουρκίας και της Ουγγαρίας.

Αλλά θέτει ένα ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα: μετά την υιοθέτηση του νομοσχεδίου, ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο έχει διορία τριών μηνών για να το υπογράψει.

Ο Νιινίστο έχει ήδη δηλώσει ότι θα το πράξει «μόλις περάσει από το κοινοβούλιο». «Αν υπάρχουν πρακτικοί λόγοι, μπορώ να περιμένω (…) αλλά όχι μετά τις εκλογές της 2ας Απριλίου».

Στη συνέχεια, πρέπει να σταλεί το έγγραφο προσχώρησης στην Ουάσινγκτον «μέσα σε μερικές εβδομάδες το αργότερο», εξήγησε ο Τουόμας Πόιστι, επικεφαλής της αρχής που ελέγχει τη νομιμότητα των κυβερνητικών δραστηριοτήτων.

Η πλειονότητα των Φινλανδών (53%) επιθυμούν την ένταξη της χώρας τους στο ΝΑΤΟ ανεξάρτητα από τη Σουηδία, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου.


[There are no radio stations in the database]