Φάρμακα: Περιορίστηκαν οι ελλείψεις – Ποια σκευάσματα παραμένουν δυσεύρετα
7 Φεβρουαρίου 2023
Αποτελεσματική σε σημαντικό βαθμό, φαίνεται πως ήταν η διαχείριση του θέματος των ελλείψεων φαρμάκων από το Υπουργείο Υγείας, κυρίως μέσω της ενεργοποίησης του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) ώστε να εκδώσει τη λίστα με την υποκατάσταση στα φάρμακα στα οποία παρουσιάζονταν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, αν εξαιρέσουμε κάποιες ελάχιστες περιπτώσεις, όπως σκευάσματα επώνυμης παρακεταμόλης και φαρμάκου για το διαβήτη, κατά τα άλλα οι πολίτες φαίνεται πλέον να καλύπτονται.
Όπως αναφέρουν εκπρόσωποι της αγοράς στο ygeiamou.gr, αν και σε διεθνές επίπεδο δεν έχει αποκατασταθεί το πρόβλημα, στη χώρα μας η έντασή του έχει μειωθεί. Στην Ελλάδα, η ένταση αυτή αποδόθηκε και στο γεγονός ότι η έξαρση των ιώσεων που οδήγησε σε αύξηση της ζήτησης το τελευταίο δίμηνο του 2022 έως και πάνω από 50% σε σύγκριση το 2021 και στις αργίες των εορτών. Η αγορά αντιμετώπισε σημαντικό πρόβλημα στην τροφοδοσία της λόγω πολύ συγκεκριμένων εταιρειών οι οποίες δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στη τεράστια ζήτηση.
Πλέον το θέμα αυτό δεν υφίσταται, ένα μήνα μετά την έναρξη του νέου έτους. Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι την περίοδο των εορτών δύο σημαντικές εταιρείες οι οποίες αποτελούν τους μεγαλύτερους συμμάχους των πολυεθνικών για τη διακίνηση φαρμάκων στην ελληνική αγορά, δεν λειτουργούσαν κανονικά κι έτσι ενώ υπήρχαν σημαντικά αποθέματα, αυτά έμειναν αδιάθετα.
Μια άλλη παράμετρο την οποία επισημαίνουν οι εκπρόσωποι της αγοράς είναι πως τελικά οι πολίτες άρχισαν να συνειδητοποιούν την αξία των εναλλακτικών λύσεων που μπορεί να τους συστήσει ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός.
Οι χρόνιες ελλείψεις
Θα πρέπει να επισημάνουμε βέβαια πως η αποκατάσταση των βασικού προβλήματος δεν έχει να κάνει τόσο με τις χρόνιες ελλείψεις των 200 περίπου φαρμάκων που περιλαμβάνει η τελευταία λίστα του ΕΟΦ. Η εν λόγω λίστα δεν έχει ανανεωθεί αν και θα έπρεπε. Η αποκατάσταση αφορά περισσότερο τα σκευάσματα τα οποία ναι μεν δεν ήταν εξαφανισμένα αλλά χρειάζονταν μία μακρά προσπάθεια και έρευνα πολιτών και φαρμακοποιών ώστε να τα εξασφαλίσουν.
Να υπενθυμίσουμε εδώ, ότι όσον αφορά την τελευταία λίστα των φαρμάκων υπό έλλειψη που είχε δημοσιεύσει ο Οργανισμός, σύμφωνα με πληροφορίες από το χώρο της φαρμακοβιομηχανίας, για το 50%-55% αυτών, υπάρχουν εναλλακτικές θεραπείες. Δηλαδή υπάρχουν φάρμακα με την ίδια δραστική ουσία, είτε γενόσημα, είτε υβριδικά, είτε άλλες μορφές περιεκτικότητας ή βιολογικά.
Από κει και πέρα υπάρχουν ξεκάθαρες αναφορές από τις φαρμακευτικές εταιρείες ότι η παραγωγή σε κάποια από αυτά έχει διακοπή ή δεν έχει γίνει δυνατή σε διεθνές επίπεδο η αποκατάστασή της συγκεκριμένης διαδικασίας.
Σ’ αυτές τις τελευταίες περιπτώσεις οι οποίες χρονίζουν, προκάλεσαν και τις πρόσφατες αντιπαραθέσεις μεταξύ φαρμακευτικών εταιρειών και φαρμακαποθηκαρίων. Και οι δύο πλευρές πάντως φαίνεται να συμφωνούν ότι το μέτρο της απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών είναι ιδιαίτερα σημαντικό και λειτουργεί, όμως δεν αρκεί από μόνο του. Χρειάζεται έλεγχος στις παράνομες εξαγωγές δηλαδή στις «αγορές σκούπα» με τις οποίες κάποιοι επιτήδειοι μαζεύουν σκευάσματα από τα φαρμακεία με στόχο την παράνομη εξαγωγή τους.