«Μπάρμπαρα»: Επιδείνωση τις επόμενες ώρες στην Αττική – Κλειστά αύριο σχολεία, καταστήματα

5 Φεβρουαρίου 2023

Επιδείνωση των καιρικών φαινομένων ιδιαίτερα στην Αττική, αναμένεται τις επόμενες ώρες, σύμφωνα με τα ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός, Ιωάννης Αρτοποιός σε έκτακτη ενημέρωση για το πως εξελίσσεται η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα».

Επιπλέον, σε σύσκεψη που έγινε την Κυριακή (5/2), στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αποφασίστηκε το Δημόσιο αύριο Δευτέρα να λειτουργήσει με τηλεργασία, ενώ σε ισχύ παραμένει η αποστολή μηνυμάτων από το 112 όπου κρίνεται απαραίτητο και η σύσταση για περιορισμό μετακινήσεων.

Να σημειωθεί επίσης ότι αύριο κλειστά θα παραμείνουν, σχολείακαταστήματα σε βόρεια και βορειοανατολική Αττική συμπεριλαμβανόμενου των βορείων προαστίων της Αθήνας, και τα Δικαστήρια.

Τα μέτρα που αποφασίστηκαν

Όπως ανακοινώθηκε, στο πλαίσιο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε αποφασίστηκε να εφαρμοστεί για αύριο Δευτέρα τηλεργασία στο δημόσιο τομέα και να υπάρξει ισχυρή σύσταση για τηλεργασία σε όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις όπου αυτό είναι εφικτό. Σχετικές ανακοινώσεις θα εκδοθούν από τα αρμόδια υπουργεία εσωτερικών και υπουργείο εργασίας. Αναφορικά με τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων για αύριο δευτέρα έχουν εκδοθεί σχετικές ανακοινώσεις από το υπουργείο ανάπτυξης και επενδύσεων.

Παράλληλα στο πλαίσιο της σύσκεψης αποφασίστηκε και εκδόθηκε ήδη προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 προς τους κατοίκους της Εύβοιας, της Βοιωτίας, της Φθιώτιδας, της Μαγνησίας και των Σποράδων με αυστηρή σύσταση για δραστικό περιορισμό των μετακινήσεων. Μήνυμα με αυστηρή σύσταση για δραστικό περιορισμό των μετακινήσεων αναμένεται να σταλεί αργότερα και στους κατοίκους του συνόλου της Αττικής.

«Όλος ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας παραμένει σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε προβλήματος προκύψει», σημείωσε ο κ. Αρτοποιός.

Νέα ευρεία συντονιστική σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 18:00 το απόγευμα.

Παράλληλα, η γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας και το εθνικό συντονιστικό κέντρο επιχειρήσεων είναι σε συνεχή επαφή με τους συναρμόδιους φορείς για το συντονισμό για την εφαρμογή του σχεδίου δράσης.

Επιπλέον, όπως τόνισε ο κ. Αρτοποιός, παρά τις συστάσεις σε αρκετές περιπτώσεις κατά τη σημερινή ημέρα ακινητοποιήθηκαν οχήματα που δεν ήταν εφοδιασμένα με αντιολισθητικά μέσα.

«Υπενθυμίζουμε και πάλι ότι είναι υποχρεωτικός εφοδιασμός όλων των οχημάτων που κινούνται στο οδικό δίκτυο με αντιολισθητικά μέσα και οι οδηγοί οφείλουν να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησής τους», υπογράμμισε και προσέθεσε ότι η ελληνική αστυνομία συνεχίζει τους αυστηρούς ελέγχους σε διάφορα καίρια σημεία του οδικού δικτύου.

Ο κ. Αρτοποιός επανέλαβε την ισχυρή σύσταση για περιορισμό των μετακινήσεων στις απολύτως απαραίτητες καθώς και για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας.

«Η κακοκαιρία είναι έντονη, συνοδεία ισχυρών ανέμων και σε αρκετές περιπτώσεις έχουμε και πτώσεις δένδρων. Ταυτόχρονα αναμένεται να επικρατήσει παγετός ειδικά τις πρώτες πρωινές ώρες αύριο γι αυτό θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Ειδικά όσοι χρειαστεί να μετακινηθούν πεζή ή με όχημα. Επαναλαμβάνουμε την ισχυρή σύσταση. Είναι επιβεβλημένη η λήψη μέτρων αυτοπροστασίας. Περιορίζουμε αυστηρά τις μετακινήσεις μας στις απολύτως απαραίτητες. Η ελληνική αστυνομία από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ενημερώνει διαρκώς για τη βατότητα του οδικού δικτύου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Έκτακτη ενημέρωση για την εξέλιξη της κακοκαιρίας, από τον Εκπρόσωπο Τύπου του ΠΣ, 05/02/2023

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας υπό τον υπουργό, Χρήστο Στυλιανίδη συμμετείχαν επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριος Οικονόμου, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος, Γεώργιος Πουρναράς και ο υπαρχηγός, αντιστράτηγος Μάριος Αποστολίδης, ο επιτελάρχης, αντιστράτηγος Χρήστος Λάμπρης, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας, ο προϊστάμενος κλάδου Τάξης/ΑΕΑ, υποστράτηγος Γεώργιος Μιχαλόπουλος, ο προϊστάμενος επιτελείου ΑΕΑ, αντιστράτηγος Ελευθέριος Γκαρίλας, ο διευθυντής Τροχαίας Αττικής, ταξίαρχος Χρήστος Παπαφιλίππου, ο διοικητής ΕΣΚΕΔΙΚ, υποστράτηγος Θεόδωρος Βάγιας, ο διευθυντής σχεδιασμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας Δημήτρης Αλεξανδρής, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) και η επιστημονική ομάδα μετεωρολόγων.

Κλειστά σχολεία και καταστήματα τη Δευτέρα

Οι αρχές αποφάσισαν να μην λειτουργήσουν τα σχολεία σε όλη την Περιφέρεια Αττικής, ενώ νωρίτερα ανακοινώθηκε ότι κλειστά θα παραμείνουν και τα καταστήματα στη βόρεια και βορειοανατολική Αττική τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου.

Πιο συγκεκριμένα, η απόφαση της Περιφέρειας Αττικής για το κλείσιμο των σχολείων αφορά όλα τα δημόσια και ιδιωτικά της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Αττικής. Γι΄αυτό τον λόγο τα μαθήματα θα διεξαχθούν μέσω τηλεκπαίδευσης.

Όσον αφορά τα εμπορικά καταστήματα στην Αττική, θα παραμείνουν κλειστά αύριο Δευτέρα (6/02) λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης που προκαλεί η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»και συγκεκριμένα στη βόρεια και βορειοανατολική Αττική συμπεριλαμβανόμενου των βορείων προαστίων της Αθήνας.

Ειδικότερα, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό ότι, σε ολόκληρη τη βόρεια και βορειοανατολική Αττική, συμπεριλαμβανόμενων των βορείων προαστίων της Αθήνας, τα εμπορικά καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023, λόγω των ισχυρών χιονοπτώσεων που αναμένονται.

Σε ανάρτησή του στο twitter o υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης σημειώνει ότι «λόγω των εκτάκτων καιρικών φαινομένων λαμβάνουμε προληπτικά μέτρα προστασίας ως προς το λιανικό εμπόριο. Να ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών για να πάνε όλα καλά και να μην κινδυνεύσει και ταλαιπωρηθεί κανείς. Σας ευχαριστούμε».

Ποια καταστήματα θα είναι ανοιχτά

Αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση άμεσων και επειγουσών αναγκών του καταναλωτικού κοινού κατ’ εξαίρεση θα μπορούν να λειτουργούν μέχρι ώρα 18.00 της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου 2023:

  • τα φαρμακεία,
  • τα καταστήματα τροφίμων και supermarket,
  •  τα πρατήρια καυσίμων,
  • τα καταστήματα πώλησης εργαλείων και αλυσίδων χιονιού για τα οχήματα.

[There are no radio stations in the database]