Σχεδιασμοί και ετοιμασίες εν όψει της άφιξης επισήμων για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου

12 Ιανουαρίου 2023

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου. Η εξόδιος ακολουθία, όπως αποφάσισε η οικογένεια του εκλιπόντος, θα ψαλεί στην Μητρόπολη Αθηνών, κατά πάσα πιθανότητα από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και μέλη της Ιεράς Συνόδου, και θα ακολουθήσει η ταφή στο Τατόι.

Εν όψει της άφιξης στην Αθήνα επισήμων που θα παρευρεθούν στην κηδεία, πηγές από την Ελληνική Αστυνομία τόνιζαν ότι θα ενεργοποιηθούν τα πρωτόκολλα ασφαλείας που αφορούν την λήψη μέτρων για την προστασία ξένων επισήμων και διαφέρουν ανάλογα με το αξίωμα του προσώπου.

Τα μέτρα ασφαλείας, δηλαδή, είναι διαφορετικά για αρχηγούς κρατών, για τα μέλη κυβερνήσεων και για τις αντιπροσωπείες.

Το κύριο βάρος του σχεδιασμού των μέτρων πέφτει στο Τμήμα Προστασίας Επισήμων, στην Ασφάλεια Αττικής και στη ΓΑΔΑ.

Οι επιτελείς της Ελληνικής Αστυνομίας περιμένουν να οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα για την εξόδιο ακολουθία, όπως και η λίστα των επισήμων που θα παραστούν, ώστε να ληφθούν μέτρα και πέριξ της Μητρόπολης Αθηνών.

Αστυνομικοί «στο πόδι»

Αστυνομικοί όλων των υπηρεσιών θα βρίσκονται στο «πόδι» από το Σάββατο μέχρι και την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου, καθώς η άφιξη μελών βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης επιβάλει τα μέτρα να είναι «υψηλού επιπέδου», όπως είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον skai.gr ανώτατος αξιωματικός της ΕΛΑΣ.

«Φρούριο» θα θυμίζει την Δευτέρα το κέντρο της Αθήνας, κυρίως γύρω από το Σύνταγμα και την Mητρόπολη Αθηνών με «αγκυροβολημένους» αστυνομικούς στις ταράτσες των παρακείμενων κτηρίων και drones, ενώ αναμένεται από νωρίς το πρωί να τεθούν σε εφαρμογή κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ώρες αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να εξεταστεί το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. και να αποφασιστεί ο αριθμός των αστυνομικών που θα βγουν στο δρόμο.

Ποιοι «γαλαζοαίματοι» θα έρθουν

Σύμφωνα με το skai.gr, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η εκπροσώπηση της βρετανικής βασιλικής οικογένειας στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. Πηγή από το παλάτι, ωστόσο, ανέφερε ότι ακόμη δεν έχει ληφθεί απόφαση για το ποιος θα παρευρεθεί.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία δημόσια δήλωση συλλυπητηρίων και μάλλον ο βασιλιάς Κάρολος έχει επικοινωνήσει ιδιωτικά με την οικογένεια του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, καθώς ήταν δεύτερα ξαδέρφια.

Το πρωτόκολλο υπαγορεύει ότι ο βασιλιάς Κάρολος παρίσταται σε κηδείες μόνο ηγετών κρατών, αλλά δεν αποκλείεται να υπάρξει ιδιωτική επίσκεψη, αν και κάτι τέτοιο θεωρείται δύσκολο εξαιτίας των μέτρων ασφαλείας που θα πρέπει να έχουν ληφθεί και χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να γίνει η ανάλογη προετοιμασία.

Πιο πολλές είναι οι πιθανότητες να παραστεί ο πρίγκιπας διάδοχος Ουίλιαμ, καθώς ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος ήταν νονός του, ενώ ο Ουίλιαμ έχει βαφτίσει έναν εγγονό του, τον Κωνσταντίνο – Αλέξιο.

Σύμφωνα με τον Θανάση Γκαβό, μια πιθανότητα είναι να εκπροσωπήσει την βασιλική οικογένεια ο πρίγκιπας Εδουάρδος, ο πιο μικρός γιος της Ελισάβετ.

Πιο πολλές πληροφορίες αναμένεται να υπάρξουν μέσα στην ημέρα.

Βέβαιο θεωρείται ότι στην τελετή θα παραβρεθεί η βασιλομήτωρ της Ισπανίας και σύζυγος του πρώην Βασιλιά Χουάν Κάρλος Α’ της Ισπανίας, Σοφία, που ήταν αδερφή του Κωνσταντίνου και πολύ πιθανόν να παραβρεθεί και ο γιος της, βασιλιάς Φίλιππος ο ΣΤ’.

Το «παρών» αναμένεται να δώσουν και μέλη της βασιλικής οικογένειας της Δανίας, καθώς η βασίλισσα Μαργαρίτα της Δανίας ήταν η κουνιάδα του εκλιπόντος, ενώ η λίστα των υψηλών αναμένεται να μακρύνει όσο πλησιάζει η ημέρα της τελετής.


[There are no radio stations in the database]