Κεραμέως: «Αυξημένος κατά 239 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός για την Παιδεία»

15 Δεκεμβρίου 2022

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως επισήμανε ότι «για το 2023, η στόχευσή μας είναι διπλή: περισσότερα χρήματα με αποτελεσματική απορρόφηση, ποιοτικότερη κατανομή με πολλαπλασιαστικά οφέλη στην κοινωνία», κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2023 στην Ολομέλεια της Βουλής, δίνοντας έμφαση στην αύξηση των κονδυλίων για την παιδεία κατά 239 εκατ. ευρώ.

«Τα τελευταία τριάμισι χρόνια, παρά τη θλιβερή κατάσταση της οικονομίας που μας κληροδότησε ο ΣΥΡΙΖΑ και παρά τις πρωτόγνωρες κρίσεις που γνώρισε η ανθρωπότητα, πετύχαμε μία διαρκή αύξηση του προϋπολογισμού της Παιδείας. Κατά 102 εκατ. ευρώ το 2020, κατά 142 εκατ. ευρώ το 2021, κατά 236 εκατ. ευρώ το 2022 και φέτος, για το 2023, αύξηση προϋπολογισμού για την Παιδεία κατά 239 εκατ. ευρώ, αγγίζοντας τα 6.080.504.000 ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Κεραμέως.

Όπως είπε η υπουργός Παιδείας, από τον τακτικό προϋπολογισμό και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, καλύφθηκαν 25.000 μόνιμοι εκπαιδευτικοί, ενώ τα όρια πιστώσεων του προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2023 καλύπτουν, μεταξύ άλλων, σημαντικά έργα υποδομής, ανάμεσα σε άλλα για τα ΑΕΙ.

«Διεκδικήσαμε και δεσμεύσαμε για την Παιδεία κονδύλια ύψους 1,3 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που αξιοποιούνται ήδη σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.»

Περαιτέρω, στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027, ο αυξημένος προϋπολογισμός για δράσεις στον τομέα της εκπαίδευσης εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 1,7 δισ. ευρώ κατά την τρέχουσα προγραμματική περίοδο.

Από τον Ιούνιο του 2019 έως τον Οκτώβριο του 2022 έχει σχεδόν διπλασιαστεί το ποσοστό απορρόφησης του ΕΣΠΑ, από 46% σε 91%», υπογράμμισε η κ. Κεραμέως.

«Περισσότεροι πόροι, απορρόφηση μεγαλύτερων κονδυλίων, ποιοτικότερη αξιοποίησή τους προς όφελος της εκπαιδευτικής κοινότητας και εξασφάλιση ισότιμης πρόσβασης στο αγαθό της εκπαίδευσης», είναι σύμφωνα με την κ. Κεραμέως, «η επένδυση της κυβέρνησης στο παρόν και στο μέλλον της χώρας, για τα παιδιά».

«Η ποιοτική αξιοποίηση των πόρων που διαθέσαμε τα τριάμισι αυτά χρόνια αποφέρει ήδη καρπούς.

-Κάναμε 25.000 μόνιμους διορισμούς, μετά από 12 χρόνια που δεν είχε γίνει ούτε ένας.

-Διατέθηκαν περισσότερα από 50 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη ψηφιακού περιεχομένου και τον μετασχηματισμό των συμβατικών Προγραμμάτων Σπουδών, πάνω από 132 εκατ. ευρώ για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού μέσω voucher και περισσότερα από 177.000 σετ ρομποτικής που καταφθάνουν στα δημόσια σχολεία της χώρας μας.

-Επενδύουμε περισσότερα από 110 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού ΕΕΚ στα Εργαστηριακά Κέντρα της χώρας.

-Επενδύουμε 194 εκατ. για τη βελτίωση των ακαδημαϊκών και εκπαιδευτικών υποδομών των ΑΕΙ μας για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους», επεσήμανε η υπουργός Παιδείας και κατέληξε:

«Η παιδεία αλλάζει. Στην πράξη. Ζητούμε από τους συμπολίτες μας να μας δώσουν εκ νέου τη δυνατότητα να συνεχίσουμε να επενδύουμε στα παιδιά μας. Να επιλέξουν τη σταθερότητα, τη σιγουριά, την ανάπτυξη για όλους, που διασφαλίζουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».

Αντιπαράθεση Ν. Κεραμέως – Π. Σκουρλέτη

Έντονη ήταν η αντίδραση της κ. Κεραμέως στις κατηγορίες του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρλέτη, ότι η κυβέρνηση αδιαφορεί πλήρως για τη δημόσια εκπαίδευση και λειτουργεί υπέρ μόνο των ιδιωτικών σχολαρχών.

«Είναι αστείο να μιλάτε για διορισμούς, αποκρύπτοντας ότι οι δικές σας κυβερνήσεις ήταν που μας έβαλαν στη μέγγενη των μνημονίων που τους απαγόρευε. Παραλάβαμε ένα καθεστώς, 10 αποχωρήσεις μία πρόσληψη και παραδώσαμε μία αποχώρηση μία πρόσληψη. Θα περίμενα να πείτε κάτι για τα σχολεία που κυριολεκτικά είναι ερείπια, έχουν προβλήματα αντισεισμικότητας, είναι παγωμένα, ακατάλληλα και πολλές φορές συμβαίνουν ατυχήματα», σχολίασε ο κ. Σκουρλέτης και πρόσθεσε:

«Τα χρήματα από το Ταμείο Ανάπτυξης θα έπρεπε να κατευθυνθούν και στην εκπαίδευση. Εσείς όμως δίνετε μονομερώς επίδομα στους αστυνομικούς και εξαιρείτε τους εκπαιδευτικούς, το νοσοκομειακό προσωπικό και τους ανθρώπους στη καθαριότητα. Δεν είδα να επενδύετε αυτή την ιδεολογία και στη παιδεία. Ακούστε την ΟΛΜΕ που αυτή τη στιγμή διαδηλώνει και μην λειτουργείτε μόνο για τους ιδιωτικούς σχολάρχες. Η παιδεία δεν είναι εμπόρευμα, είναι εκπαίδευση».

«Καταλαβαίνω τη δυσμενή θέση στην οποία βρίσκεστε. Γιατί επί ημερών της ΝΔ έγιναν οι 25.000 μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών, μετά από 12 ολόκληρα χρόνια που δεν έγινε ούτε ένας. Εμείς απαντάμε με πράξεις, όχι με λόγια. Όταν αναλάβαμε εμείς τη διακυβέρνηση δεν είχε γίνει απολύτως τίποτα. Ο κ. Φίλης είχε υποσχεθεί 20.000 διορισμούς. Γιατί δεν τους έκανε; Η διαφορά μας είναι ότι εμείς κάνουμε αυτό που λέμε και με το παραπάνω», σχολίασε η υπουργός Παιδείας.

«Η πραγματικότητα σε όσα ισχυρίζεστε είναι το διάγραμμα που κατέθεσα για τις δράσεις στην εκπαίδευση. Και η αλήθεια είναι ότι ο προϋπολογισμός του υπουργείου Παιδείας ξεπέρασε τα 6 δισ. Οι πολίτες λοιπόν μας κρίνουν», συμπλήρωσε η υπουργός Παιδείας.


[There are no radio stations in the database]