Μπορεί τελικά ο σκύλος μας να μυρίσει τον φόβο μας;

9 Νοεμβρίου 2022

«Ο σκύλος μπορεί να μυρίσει τον φόβο σου» λέγαμε πάντα στη φίλη μας που μπορεί να είχε μία φοβία απέναντι στους τετράποδους φίλους μας. Η πλάκα αυτή που της κάναμε όμως, όπως όλα δείχνουν, επιβεβαιώνεται.

Ειδικότερα, Βρετανοί ερευνητές αναφέρουν πως σκύλοι που είχαν εκπαιδευτεί να αναγνωρίζουν μυρωδιές, εντόπισαν δείγματα ιδρώτα και ανάσας από στρεσαρισμένους εθελοντές με ακρίβεια άνω του 90%.

Πώς ο σκύλος σου ερμηνεύει τη μυρωδιά του σώματός σου

Ο σκύλος διαθέτει 50 φορές περισσότερους οσφρητικούς υποδοχείς από την ανθρώπινη μύτη. Έχει αποδειχθεί ικανός, παράλληλα, να ξεχωρίζει διάφορες μορφές καρκίνου σε δείγματα εκπνεόμενου αέρα.

Πολλές από τις μυρωδιές του ανθρώπινου σώματος λειτουργούν ως χημικά σινιάλα που έχουν εξελιχθεί ως μέσο επικοινωνίας. Το στρες και ο φόβος, σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, αλλάζει ελαφρώς τη χημική σύσταση του ιδρώτα και του εκπνεόμενου αέρα.

Δεδομένου ότι τα σκυλιά έχουν αξιοθαύμαστη αίσθηση της όσφρησης, οι ερευνητές εξέτασαν το κατά πόσο τα σκυλιά αντιλαμβάνονται τα χημικά σινιάλα του άγχους και του στρες.

Τέσσερα εκπαιδευμένα σκυλιά κλήθηκαν να μυρίσουν δείγματα ιδρώτα και ανάσας που είχαν ληφθεί από 36 εθελοντές. Η δοκιμασία των ζώων πραγματοποιήθηκε πριν και μετά από ένα τεστ σχεδιασμένο να προκαλεί άγχος στους εθελοντές.

Οι εθελοντές έπρεπε να μετρούν ανάποδα από το 9.000 αφαιρώντας κάθε φορά τον αριθμό 18. Μετρήσεις της καρδιακής συχνότητας και της αρτηριακής πίεσης επιβεβαίωσαν ότι η αριθμητική δοκιμασία όντως προκαλούσε στρες.

Τα συμπεράσματα της έρευνας

Τα σκυλιά εντόπισαν το δείγμα που είχε ληφθεί σε κατάσταση στρες στις 675 από τις 720 δοκιμές, ή στο 93,75% των περιπτώσεων. Κανένα από τα τέσσερα σκυλιά δεν έπεσε κάτω από το 90%. Το ανώτατο ποσοστό που μετρήθηκε έφτανε το εντυπωσιακό 96,88%.

Το συμπέρασμα ήταν ότι τα σκυλιά αντιλαμβάνονται μεταβολές των πτητικών οργανικών ενώσεων που σχετίζονται με το άγχος και το στρες.

«Η διαπίστωση αυτή δείχνει ότι μια οξεία, αρνητική, ψυχολογική αντίδραση στρες αλλάζει το οσφρητικό προφίλ στην ανάσα και τον ιδρώτα, αλλαγή την οποία μπορούν να αντιληφθούν οι σκύλοι» γράφουν οι ερευνητές.

Δεν υπάρχει αμφιβολία λοιπόν πως ο σκύλος σου, μπορεί να σε ψυχολογήσει και να σε καταλάβει πολύ περισσότερο απ΄ όσο νόμιζες!


[There are no radio stations in the database]