Φουσκωτή τυρόπιτα: Η τραγανή συνταγή και το μυστικό με το γιαούρτι – Έτοιμη σε 10′
31 Οκτωβρίου 2022
Ψάχνετε για κάποια συνταγή, η οποία μπορεί να αποτελέσει ένα τέλειο σνακ ανάμεσα στα γεύματά σας, αν έχετε… κάποια λιγούρα; Σήμερα σας προτείνουμε, αυτή την υπέροχη φουσκωτή και τραγανή τυρόπιτα, που ετοιμάζεται… στο πι και φι με φέτα και γιαούρτι.
Υλικά
- 500 γραμμάρια έτοιμο έτοιμο φύλλο κρούστας
- 400 γραμμάρια γιαούρτι
- 4 αυγά
- 1 κομμάτι 300 γραμμάρια τυρί φέτα
- 1/2 κουταλιά ελαιόλαδο
- Ένα φακελάκι μπέικιν πάουντερ
Πριν το ψήσιμο:
- 100 γραμμάρια βούτυρο
- 2 αυγά
- 1 ποτηράκι του κρασιού γάλα
Εκτέλεση
- Χτυπάμε τα αυγά με σύρμα χειρός και προσθέτουμε το γιαούρτι συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
- Ρίχνουμε το μπέικιν ενώ χτυπάμε με το σύρμα και στη συνέχεια βάζουμε το λάδι.
- Επίσης, τρίβουμε μέσα το τυρί.
- Σε ένα ταψάκι στρώνουμε τα φύλλα ενώ ενδιάμεσα σε κάθε στρώση ραντίζουμε με την γέμιση.
- Κόβουμε την πίτα σε κομμάτια και ραντίζουμε με ένα κουτάλι όλο το βούτυρο πάνω από την πίτα και ταρακουνάμε το ταψί να πάει παντού.
- Χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε και το γάλα.
- Περιχύνουμε την πίτα με το μείγμα μας.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου για περίπου 30 με 40 λεπτά.
Τυρόπιτα σουφλέ με φύλλο κανταΐφι (Video)
Τυρόπιτα με φύλλο κανταΐφι, αφράτη, με μαστιχωτά τυριά σαν τυρόπιτα σουφλέ. Πλούσια σε γεύση και σε υλικά, που φουσκώνει και αφρατεύει με το ψήσιμο και όταν σερβίρετε ζεστή τρεμουλιάζει η γέμιση.
Υλικά:
- 1 πακέτο φύλλο κανταΐφι
- 6 αυγά
- 1 λίτρο φρέσκο γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
- 2 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
- 2 κ.σ. βούτυρο γάλακτος λιωμένο
Για τη γέμιση:
- 2 αυγά
- 300 γραμ. ανθότυρο τριμμένο
- 300 γραμ. φέτα τριμμένη
- 300 γραμ. κεφαλογραβιέρα ή πεκορίνο τριμμένο
- 300 γραμ. κασέρι τριμμένο
- 300 γραμ. μοτσαρέλα
- 1/4 φλ. ελαιόλαδο
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
- Για την τυρόπιτα με κανταΐφι, τρίβουμε πρώτα όλα τα τυριά σε χοντρό τρίφτη μέσα σε μπασίνα (μεγάλο μπολ). Προσθέτουμε τα 2 αυγά χτυπημένα, το ελαιόλαδο και το πιπέρι. Τα ανακατεύουμε με κουτάλι πολύ καλά. Βουτυρώνουμε ή λαδώνουμε ένα μεγάλο, μακρόστενο πυράντοχο σκεύος και το πασπαλίζουμε με φρυγανιά τριμμένη.
- Χωρίζουμε το φύλλο κανταΐφι σε δύο ίσα μέρη. Στρώνουμε το μισό κανταΐφι (το ανοίγουμε με τα δάχτυλα) στο πυράντοχο σκεύος και αδειάζουμε τη γέμιση. Από πάνω σκεπάζουμε με το υπόλοιπο κανταΐφι, αφού το ανοίξουμε με τα δάχτυλα, να αφρατέψει. Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια.
- Χτυπάμε σε μπολ τα αυγά και προσθέτουμε το γάλα. Περιχύνουμε την τυρόπιτα κανταΐφι. Αφήνουμε το σκεύος με την πίτα για 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου να ρουφήξει τα υγρά και να φουσκώσει το κανταΐφι. Περιχύνουμε έπειτα με το λιωμένο βούτυρο. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 250οC, στον αέρα.
- Όταν τοποθετήσουμε την τυρόπιτα στο φούρνο, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180οC και ψήνουμε για 50΄, ώσπου να ροδίσει καλά.