Ποιοι μπορούν να λάβουν διπλό επίδομα θέρμανσης

29 Σεπτεμβρίου 2022

Νέα δεδομένα για το επίδομα θέρμανσης

Διπλό και τριπλό επίδομα θέρμανσης  αναμένεται να λάβουν φέτος κάποια νοικοκυριά.

Σύμφωνα με το enikonomia.gr, απόφαση της ΑΑΔΕ  ανοίγει το “παράθυρο” στα νοικοκυριά  που έχουν ενήλικα μη εξαρτώμενα τέκνα (παιδιά άνω των 18 ετών με  ετήσιο εισόδημα άνω των 3.000 ευρώ) να δηλώνονται πλέον στην εφορία ως διαμένοντα σε δωρεάν παραχωρούμενο τμήμα της κύριας κατοικίας τους και όχι ως  “φιλοξενούμενα”.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο  5 της υπ’ αριθμόν Α1041/2019 απόφασης της ΑΑΔΕ, για τον καθορισμό του τύπου και του περιεχομένου των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, «το τεκμαρτό εισόδημα από δωρεάν παραχώρηση κατοικίας μέχρι διακόσια τετραγωνικά μέτρα (200 τ.μ.), ολόκληρης ή τμήματος αυτής, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως κύρια κατοικία προς ανιόντες ή κατιόντες συγγενείς εξ αίματος ή εξ αγχιστείας, το οποίο απαλλάσσεται από το φόρο και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, δεν αναγράφεται στη δήλωση».

Από το άρθρο αυτό προκύπτει ότι η ΑΑΔΕ έχει αναγνωρίσει το δικαίωμα σε κάθε φορολογούμενο να παραχωρεί δωρεάν μέρος της κύριας κατοικίας του σε ενήλικο μη εξαρτώμενο τέκνο του, δηλαδή να μην δηλώνει το τέκνο αυτό ως “φιλοξενούμενο”.

Από το παραπάνω άρθρο προκύπτει ότι τα ενήλικα μη εξαρτώμενα τέκνα που δηλώνονται στην εφορία τα οποία διαμένουν σε δωρεάν παραχωρούμενα σπίτια δικαιούνται κανονικά να λάβουν επίδομα θέρμανσης.

Συνεπώς περισσότερα από ένα επιδόματα θέρμανσης θα λάβουν τα  νοικοκυριά που έχουν ενήλικα μη εξαρτώμενα τέκνα. Ωστόσο αυτό δεν ισχύει  για τα  ενήλικα τέκνα που διαμένουν μαζί  με τους γονείς τους και το ετήσιο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει το ποσό των  3.000 ευρώ, όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα το οικονομικό επιτελείο κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι θα λάβουν διπλάσιο επίδομα θέρμανσης, δηλαδή 700 ευρώ όσοι χρησιμοποιούν για πρώτη φορά φέτος  πετρέλαιο ή υγραέριο ή άλλες μορφές καυσίμου με την προϋπόθεση ότι  δεν θα καταναλώσουν φυσικό αέριο. Συνεπώς όλοι οι νέοι δικαιούχοι αλλά και οι περσινοί δικαιούχοι που δεν είχαν παραγγείλει και δηλώσει αγορές πετρελαίου θα έχουν επιδότηση με ποσό βάσης 700 ευρώ.

Επίσης επισημαίνεται πως δεν αναμένεται να αλλάξουν οι συντελεστές επιδότησης, οι “βαθμοημέρες” που έχουν καταρτιστεί ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες και το ψύχος της κάθε περιοχής . Το επίδομα για κάθε δικαιούχο θα υπολογίζεται με πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 350 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης, που διαμορφώνεται από 0,12  έως 1,62  αναλόγως του οικισμού στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του.


[There are no radio stations in the database]