Ιταλία: Η αστροναύτης Σαμάνθα Κριστοφορέτι πρώτη Ευρωπαία διοικήτρια στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

29 Σεπτεμβρίου 2022

Η 45χρονη Ιταλίδα Σαμάνθα Κριστοφορέτι, γνωστή στη χώρα της με το προσωνύμιο «AstroSamantha», ειναι η πρώτη Ευρωπαία διοικήτρια στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Η Ιταλίδα Σαμάνθα Κριστοφορέτι είναι επίσημα από την Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου, η πρώτη Ευρωπαία αστροναύτης που αναλαμβάνει την διοίκηση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS).

Η 45χρονη Κριστοφορέτι παρέλαβε την «σκυτάλη» από τον Ρώσο κοσμοναύτη, Όλεγκ Αρτέμιεφ, και έγινε ο πέμπτος στην ιστορία του διαστήματος αστροναύτης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), που ανέλαβε καθήκοντα διοικητή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μετά τους Φρανκ Ντε Βίνε, Αλεξάντερ Γκερστ, Λούκα Παρμιτάνο και Τομά Πεσκέ.

Τα καθήκοντα της 45χρονης νέας διοικήτριας του ISS θα είναι να επιβλέπει την επικοινωνία με τις ομάδες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού στη Γη και να συντονίζει τις ενέργειες του πληρώματος σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Επίσης, θα είναι υπεύθυνη για την απόδοση και την καλή κατάσταση των αστροναυτών σε τροχιά, όπως μεταδίδει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος.

«Αισθάνομαι τιμή μετά τον διορισμό μου στην θέση της διοικήτριας και ανυπομονώ με την εμπειρία που έχω αποκτήσει στο Διάστημα και στη Γη να οδηγήσω μια πολύ ικανή ομάδα σε τροχιά», δήλωσε με ανακοίνωσή της η Ιταλίδα αστροναύτης, αμέσως μετά την ανάληψη των νέων καθηκόντων της το πρωί της Τετάρτης. Η ίδια, που τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης την αποκαλούν με το προσωνύμιο «AstroSamantha», δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους τους Ιταλούς και τις Ιταλίδες για την υποστήριξη και την αγάπη τους στο πρόσωπό της.

Congratulations, @AstroSamantha, on becoming the first female European commander of the International @Space_Station.

Be sure to read all about the responsibilities of her new leadership role right here 👉 https://t.co/JsKpTTGEYm#MissionMinerva pic.twitter.com/yNdFvqT8XG— Human Spaceflight (@esaspaceflight) September 28, 2022

Κατά την διάρκεια της επίσημης τελετής, η οποία μεταδόθηκε live μέσω του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, η Κριστοφορέτι παρέλαβε από τον προηγούμενο διοικητή του ISS, τον Ρώσο κοσμοναύτη Όλεγκ Αρτέμιεφ, ένα κλειδί, σύμβολο ανάληψης των νέων καθηκόντων της. Η επιλογή του εκάστοτε διοικητή του ISS πραγματοποιείται μετά από κοινή απόφαση των διαστημικών υπηρεσιών NASA (ΗΠΑ), ESA (Ευρώπη), Roscosmos (Ρωσία), JAXA (Ιαπωνία) και CSA (Καναδάς).

Το «who is who» της γυναίκας που ανέλαβε το «τιμόνι» του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού

Κλείσιμο

Η Κριστοφορέτι γεννήθηκε στο Μιλάνο το 1977 και σπούδασε μηχανολογία στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου και αεροναυπηγική στο πανεπιστήμιο Federico II στη Νάπολη. Επίσης, φοίτησε στην Ιταλική Ακαδημία Αεροναυτικής του Ποτσουόλι (Νάπολη), στη Σχολή Αεροναυτικής και Διαστήματος στην Τουλούζη και στο Ρωσικό Πανεπιστήμιο Χημείας και Τεχνολογίας «Μεντελέεβ», στη Μόσχα ενώ εκπαιδεύτηκε στο Euro – Nato Joint Jet Pilot Training στο Τέξας των ΗΠΑ.

Μιλάει πέντε γλώσσες, Αγγλικά, Γερμανικά, Γαλλικά, Ιταλικά και Ρωσικά. Υπηρέτησε ως πιλότος στην Ιταλική Πολεμική Αεροπορία πριν επιλεγεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος για να γίνει αστροναύτης.

Τον Μάιο του 2009 η Κριστοφορέτι επιλέχθηκε ανάμεσα σε 8.500 υποψηφίους από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος για να γίνει αστροναύτης. Είναι η πρώτη γυναίκα αστροναύτης στην Ιταλία και η τρίτη γυναίκα αστροναύτης στην Ευρώπη. Μέχρι το 2015 η Κριστοφορέτι είχε συμπληρώσει 200 ημέρες σε αποστολή στο διάστημα, αριθμός – ρεκόρ για συνεχή παραμονή στο διάστημα από γυναίκα αστροναύτη. Ήδη, μέσω της αποστολής της με τον κωδικό «Minerva» στον Ευρωπαϊκό Διαστημικό Σταθμό η Ιταλίδα αστροναύτης έχει παράγει εκτενή επιστημονική έρευνα, ζώντας και δουλεύοντας 400 χλμ. πάνω από τη Γη. Εκτός από την επιστημονική της έρευνα η Ιταλίδα αστροναύτης με χιουμοριστικά βίντεο στο Tik Tok γοητεύει τους διαδικτυακούς της φίλους αποκαλύπτοντας στιγμές από την καθημερινότητά της στο Διάστημα.

Η Κριστοφορέτι συγκαταλέγεται ανάμεσα στις διεθνείς προσωπικότητες που έχουν την δική τους Barbie. Η κούκλα κυκλοφόρησε το περασμένο έτος και ένα μέρος από τα έσοδα των πωλήσεων πηγαίνει στην υποτροφία «Women In Space».

Είναι παντρεμένη με τον Γάλλο Λιονέλ Φερά, μηχανικό αεροδιαστημικής στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος. Το ζευγάρι έχει αποκτήσει δύο παιδιά, την Κέλσεϊ Αμάλ 6 ετών και τον Ντόριαν Λεβ, μόλις ενός έτους.


[There are no radio stations in the database]